Miercuri seara, în jurul orei 17:30, o puternică bubuitură pe strada principală a tulburat liniștea micuțului orășel german Breit, de lângă granița cu Luxemburg, și mai mulți rezidenți au fugit afară din case lor ca să vadă ce s-a întâmplat.
Chiar vizavi de stația de pompieri se află o casă veche de locuit și un teren viran lângă ea. O parte a clădirii a fost recent demolată. Un hambar mare în care încă mai erau depozitate unele lucruri se învecinează cu casa. Întreaga clădire a fost cumpărată recent de o familie de români (mamă, tată și copil mic). Ei abia se mutaseră în partea de construcție destinată pentru locuit. Au plănuit să renoveze treptat totul, pentru a-și putea petrece viața în Germania.
Dar, miercuri seara, a avut loc un șoc: o mare parte a clădirii, peretele exterior al extinderii uriașe, se prăbușește și cade la pământ. Bucăți de resturi zboară la câțiva metri distanță. Din fericire, familia nu era acasă la momentul prăbușirii. Dar șocul este uriaș: o gaură mare în casa lor.
La scurt timp după aceea, sirenele se aud în Breit și satele din jur. Zona a fost izolată pe o suprafață mare, în cazul în care ar avea loc alte prăbușiri. Pentru că puteai vedea clar că numeroase crăpături mari s-au întins în zona de locuit a casei. Un zid exterior orientat spre strada principală e umflat spre exterior și se poate prăbuși în orice moment. Strada principală și Neustrasse au fost închise circulației, inclusiv pietonilor.
Andreas Schaad, purtătorul de cuvânt al Protecției Civile, din zonă a explicat: „Acum am asigurat casa și am iluminat-o cu mijloacele noastre. Ca urmare, consultantul în construcții THW (Protecția Civilă Federală) va veni aici pentru a inspecta șantierul și a decide cum să se procedeze. Scopul nostru este să putem păstra în cele din urmă zona de locuit cât mai bine.”
Oficialul avea să declare după câteva ore: „A trebuit rapid să luăm decizia că familia nu mai poate intra în casa lor deocamdată. Pericolul unei alte prăbușiri este pur și simplu prea mare.” Însoțită de serviciile de urgență, familia a reușit să scoată rapid cele mai necesare lucruri din casă și apoi intrarea a fost interzisă.
„Pompierii și angajații de la THW s-au consultat și au decis că, din motive de siguranță, trebuie să demolăm întreaga extindere a clădirii rezidențiale și să o facem imediat, nu mâine.”, explică Andreas Schaad. „În zilele următoare au fost prognozate vânturi puternice, pericolul este prea mare că vor mai avea loc prăbușiri și oamenii ar putea fi răniți. Așa că trebuie să decidem și să acționăm acum.”, mai spune el.
Viceprimarul localității, Lukas Eiden von Breit, a vorbit și el: „Când telefonul meu a sunat că s-a prăbușit o clădire, m-am gândit la o mică bucată de fronton. Nu știam atunci că totul e la aceste dimensiuni.” Pentru el și comunitatea de 300 de oameni această operațiune la scară largă este ceva special: „Nu trăiești asta în fiecare zi aici, în Breit. Ne bucurăm că nu există răniți.”
După 8 ore, întreaga operațiune de demolare a hambarului în încercarea de a păstra intactă casa de locuit a fost finalizată, la ora 1:30 noaptea. Familia de români rămasă fără casă acum a găsit inițial cazare temporară. În zilele următoare, clădirea de locuințe trebuie să fie examinată și de un inginer structural și evaluator. Nu poate fi locuită până atunci.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro