Mitingul de susținere pentru Ucraina a avut loc în fața administrației guvernamentale a Georgiei și a fost organizat de partidele de opoziție și de susținătorii acestora.
În imaginile difuzate de agențiile de presă internaționale se văd protestatari care țin în mâini steaguri georgiene și ucrainene, iar potrivit agenției de știri georgiene Interpress News, manifestanții au scandat pro Ucraina, dar au cerut și demisia premierului Irakli Gharibashvili.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Oamenii ieșiți în stradă acuză guvernul de lipsa de reacție după invazia rusă și își arată susținerea față de vecinii lor ucraineni.
Tbilisi, Georgia right now! ❤️ Glory to free Ukraine! Stay strong my friends! We fight against same enemy and the evil will definitely be destroyed! 🇺🇦🇬🇪
— Mariam Lekiashvili (@mariamisays) February 25, 2022
Credits to: RadioTavisupleba #WeStandWithUkraine #SlavaUkraine pic.twitter.com/p55kQ6Zytc
În urmă cu 14 ani, Rusia a invadat Georgia, la 8 zile după ce a anunțat retragerea trupelor.
Cum a pornit conflictul ruso-georgian
Încă de la obținerea independenței, la începutul anilor ’90, Georgia a menținut un armistițiu cu cele două regiuni separatiste Osetia de Sud și Abhazia, care de facto și-au păstrat independența cu sprijinul militar al Rusiei. Tensiunile au crescut în 2008, când Georgia și-a manifestat interesul de a adera la NATO.
Când Rusia a trimis forțe suplimentare în Abhazia, președintele gruzin Mihail Șaakașvili a denunțat o tentativă de anexare a enclavei. După luni de escaladări și încăierări, situația a explodat într-un război deplin. Tbilisi afirmă că trupele ruse au preluat Osetia de Sud înainte ca armata să înceapă un asalt menit să reia controlul asupra regiunii, dar Moscova a acuzat că Georgia a fost cea care a deschis focul.
În 2008, a izbucnit războiul între Rusia și Georgia în regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, după ce ambele state s-au acuzat reciproc că au început ostilitățile. Războiul a durat doar 5 zile, dar a dus la pierderea a sute de vieți, a strămutat zeci de mii de persoane și a lăsat ambele teritorii într-o stare de conflict înghețat.
Ulterior, Rusia a votat recunoașterea Osetiei de Sud și Abhaziei drept state indepedente, o decizie condamnată și nerecunoscută de Vest. Militari ruși au rămas în ambele regiuni, pe care Tbilisi le consideră teritorii ocupate.
A doua zi de atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei
Protestele de vineri seară, din Tbilisi, vin în contextul în care atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi, cu incursiuni pe toate flancurile, cu explozii la Kiev şi cu o mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Ucraina a anunțat vineri, 25 februarie, la amiază, că vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia este pregătită să trimită o delegaţie la Minsk, în Belarus, pentru discuţii.
Totodată, comunitatea internaţională a decis să adopte noile sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile țării conduse de Vladimir Putin.
.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia