Mergi direct la conținut »
Vladimir Zelenski a fost investit în funcția de președinte al Ucrainei. Fostul comediant a anunțat dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Vladimir Zelenski a fost investit în funcția de președinte al Ucrainei. Fostul comediant a anunțat dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate

Vladimir Zelenski a fost investit în funcția de președinte al Ucrainei. Fostul comediant a anunțat dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate

Vladimir Zelenski, comediantul ucrainean care a fost ales președinte al Ucrainei, a depus, luni jurământul și a preluat oficial cea mai înaltă funcție în stat. După acest moment, el a anunțat că dizolvă Parlamentul și convoacă alegeri anticipate.

Fostul actor de comedie, Volodimir Zelenski, a fost învestit luni în funcţia de preşedinte al Ucrainei în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate în Rada Supremă.

Zelenski, cel mai tânăr preşedinte ales al Ucrainei postsovietice, în vârstă de numai 41 de ani, a venit pe jos la sediul parlamentului – salutând mulţimea de pe traseu.

”Mă angajez, prin toate acţiunile mele, să apăr suveranitatea şi independenţa Ucrainei, să asigur bunăstarea Patriei şi a poporului ucrainean, să apăr drepturile şi libertăţile cetăţenilor, să respect Constituţia şi legile Ucrainei, să-mi îndeplinesc îndatoririle în interesul tuturor compatrioţilor mei, să ridic autoritatea Ucrainei în lume”, a declarat Volodimir Zelenski, cu o mână pe Constituţia acestei ţări independente din 1991.

La ceremonie Zelenski a fost însoţit de soţia sa Elena şi de părinţi. Circa 50 de delegaţii oficiale din străinătate participă la ceremonia de inaugurare a noului preşedintelui ucrainean, delegaţia SUA fiind condusă de ministrul energiei, Rick Perry.

După rostirea jurământului, Zelenski a primit un certificat prezidenţial, o insignă, o ştampilă oficială şi un buzdugan, ca însemne ale noii sale funcţii.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

La scurt timp după ceremonia de investire, noul președinte al Ucrainei a anunțat luni că dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate, în încercarea de a obține mai multe locuri în legislativul de la Kiev, dominat încă de oameni loiali fostului președinte Petro Poroshenko, anunță Reuters.

Alegerile parlamentare erau programate pentru octombrie 2019, dar la ceremonia de la Kiev, Zelenski a spus: „Dizolv Rada Supremă (parlament)”, scrie BBC News.

Potrivit constituției Ucrainene, noul președinte are dreptul să dizolve parlamentul dar nu cu 6 luni înaintea alegerilor parlamentare. Dacă dizolvarea nu se va face până săptămâna viitoare atunci se va intra în termenul de 6 luni și nu se mai poate merge mai departee cu procedura.

El a spus că încheierea conflictului cu rebelii din estul țării, sprijiniți de Rusia va fi prioritatea sa în timpul mandatului. „Prima noastră sarcină este de a obține încetarea focului în Donbass”, a spus el.

În discursul său, Zelenski a declarat: „Trebuie să fim ca islandezii în fotbal, israelienii în apărarea țării, japonezii în tehnologie și elvețieni în capacitatea noastră de a trăi fericit unul cu altul, în ciuda oricăror diferențe”.


Citește și: VIDEO&FOTO | Cinci lucruri mai puţin ştiute despre Radu Mazăre. Fostul edil este adus astăzi în România


 

Close
Închide
  Close