„Nu vom renunța. Știm ce avem de făcut și puteți conta pe Ucraina. Și sperăm la fel de mult să ne putem baza pe voi”, a afirmat Zelenski, într-un discurs susținut la Universitatea Națională de Apărare.
Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat Congresul că un eșec în reînnoirea asistenței militare pentru Ucraina ar putea înclina războiul care durează de aproape doi ani în favoarea Rusiei, ceea ce va crea amenințări la adresa securității naționale a Occidentului.
Zelenski, într-o referire la disputele din Congresul SUA privind alocarea ajutorului, a declarat că este „crucial ca politica (…) să nu-i trădeze pe soldați”.
„Permiteți-mi să fiu sincer cu voi, prieteni. Dacă există cineva inspirat de problemele nerezolvate din Capital Hill (sediul celor mai importante instituții ale administrației SUA, n.r.), acela este doar Putin și clica lui bolnavă”, a adăugat Zelenski.
Zelenski a fost invitat marți pentru mai multe întâlniri la Casa Albe, inclusiv cu membri ai Congresului. Mulți parlamentari republicani au pus la îndoială continuarea ajutorului acordat Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia din Ucraina la începutul anului trecut, declanșând un război care a ucis sau a rănit sute de mii de persoane și a dus la cea mai mare confruntare între Rusia și Occident din ultimele șase decenii.
Susținută de ajutorul militar de miliarde de dolari al SUA, precum și de serviciile americane de informații, Ucraina a reușit să respingă încercarea inițială a Moscovei de a prelua țara și să împingă înapoi forțele ruse din orașe cheie. Dar Kievul nu a reușit să străpungă liniile defensive rusești în cadrul contraofensivei majore din acest an, iar Rusia este acum în ofensivă în est.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat că Putin încă mai speră să obțină victoria în Ucraina, chiar dacă a oferit asigurări privind sprijinul „de nezdruncinat” al SUA pentru această țară.
„În ciuda crimelor și în ciuda izolării sale, Putin încă mai crede că poate să reziste mai mult decât Ucraina și că poate să reziste mai mult decât America. Dar se înșeală”, a spus Austin, în aplauzele publicului.
El a adăugat, într-o aparentă referire la Congresul SUA: „Angajamentele Americii trebuie onorate”.
Congresul a aprobat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina după începutul invaziei ruse, din februarie 2022, dar nu a aprobat nicio sumă de bani după ce republicanii au preluat de la democrați conducerea Camerei Reprezentanților, în ianuarie.
Până la jumătatea lunii noiembrie, Departamentul american al Apărării a folosit 97% din cele 62,3 miliarde de dolari de fonduri suplimentare, iar Departamentul de Stat a folosit toate cele 4,7 miliarde de dolari de fonduri de asistență militară pentru Ucraina care i-au fost alocate, a declarat săptămâna trecută Shalanda Young, directoarea Biroului de Management și Buget al Statelor Unite.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
DanielNuPreaFericitul • 13.12.2023, 08:25
Pana la urma vor face un compromis si se vor impaca intre ei...rusii au nevoie de un stat-tampon intre ei si NATO, iar Ucraina are nevoie de gazele de la rusi la preturi simbolice, asa cum aveau pe vremuri...Iar UE si americanii vor zice bogdaproste ca au scapat de o cheltuiala care deja devine prea mare...