Într-un moment în care epidemia de coronavirus a accelerat în Filipine, țara se confruntă cu o lipsă acută de cadre medicale.
Numărul total al cazurilor de infecție confirmate a ajuns la aproape 7.000, în vreme ce numărul deceselor a crescut și el la 462.
Cu tot mai mulți filipinezi care se îmbolnăvesc, consecințele migrației cadrelor medicale către alte țări se simte serios. Mai exact, potrivit unei asociații medicale, în țară există un deficit de 23.000 de asistente, scrie Bloomberg.
Cum s-a ajuns aici?
În jur de 26.000 de asistente au terminat în fiecare an cursurile școlilor filipineze, arată datele oficiale ale guvernului pentru 2012-2016. În acest timp, cel puțin 18.500 de asistente au părăsit țara în fiecare an.
Motivele sunt evidente: salarii și condiții de muncă mai bune. Spitalele mai mari din Filipine pot oferi un salariu lunar de aproximativ 25.000 de pesos, echivalentul a 493 de dolari. În provincie, salariul este însă de 3-4 ori mai mic.
În SUA, unde muncesc în prezent în jur de 150.000 de asistente filipineze, salariile sunt de până la cinci ori mai mari. La fel în Arabia Saudită.
Guvernul a încercat mai multe măsuri.
În ianuarie, când virusul a început să iasă din China, președintele Rodrigo Duterte a semnat o lege care prevede mărirea anuală a salariilor cadrelor medicale, până în 2023.
Apoi, Ministerul Sănătății a început o campanie de angajare, promițând, printre altele, un bonus salarial de 20% și alte beneficii. Dar numărul de doritori a fost mult sub așteptări.
Pe 2 aprilie, guvernul a încercat să interzică cadrelor medicale să părăsească țara. Autoritățile au revenit însă asupra deciziei și au modificat-o, permițând cadrelor medicale cu contracte deja existente să plece.
Situația nu este nicidecum nouă, doar că acum este resimțită acut. Anul trecut, parlamentarul Rommel Rico Angara a depus un proiect de lege prin care cerea mai multe fonduri pentru asistente, avertizând asupra deficitului.
În vreme ce într-un spital normal ar trebui să existe o asistentă la fiecare 12 pacienți, în unele regiuni din Filipine există o asistentă la 80 de pacienți.
Deficit este și în cazul medicilor. Rezultatul este sumbru, potrivit parlamentarului, care spune că șapte din zece filipinezi mor înainte de a vedea un cadru medical.