Majoritatea participanţilor la mitingul din Piaţa Constituţiei au plecat spre casă, iar odată cu asta s-a încheiat ziua protestelor sindicale în care organizatorii mizau pe 80.000 de oameni în stradă, însă, în cele din urmă, s-au strâns doar circa 30.000, conform estimărilor Jandarmeriei
UPDATE ora 18.08: Moţiunea a picat
În urma votului din Parlament, moţiunea de cenzură a picat. Pentru a trece era nevoie de 236 de voturi, dar nu au fost întrunite decât 219 voturi ”pentru”.
După ce deputaţii şi-au exprimat votul, secretarul Camerei, Dumitru Pardău a spus că, din primul său calcul, 153 de deputaţi, din totalul de 333, au luat bile şi au participat la vot. De asemenea, au votat 67 de senatori, din totalul de 137.
UPDATE ora 17.06: Numărul protestatarilor s-a redus
Numărul protestatarilor din Piaţa Constituţiei s-a redus, după ce oamenii au început să plece, iar liderii sindicali fac apel la manifestanţi să rămână, pentru că doar astfel vor putea da jos Guvernul.
Liderii sindicali le cer protestatarilor să aştepte votul moţiunii.
„Numărul manifestanţilor s-a înjumătăţit faţă de cel iniţial”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
UPDATE ora 17:48 – Raed Arafat: 37 de protestatari au primit îngrijiri medicale de la SMURD, 10 au fost duşi la spital
Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că 37 de protestatari au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD, dintre aceştia zece fiind duşi la spital.
Ministrul a spus că, potrivit ultimului bilanţ al intervenţiei echipajelor SMURD mobilizate pentru protestul de miercuri al confederaţiilor sindicale, 37 de persoane au solicitat asistenţă medicală. Printre cele 37 de persoane care au primit îngrijiri se află şi un jandarm. Acesta s-a întors în dispozitivul de ordine după ce i-au fost acordate îngrijiri medicale la faţa locului.
Cinci dintre cei care au primit îngrijiri medicale consumaseră băuturi alcoolice, potrivit reprezentanţilor Biroului de presă al MAI.
UPDATE ora 17.45: Cristian Tudor Popescu: ”Moţiunea a picat”
Înainte de a se termina votul în Parlament, cunoscutul jurnalist de la cotidianul Gândul, Cristian Tudor Popescu, susţine că a aflat, pe surse, că moţiunea a picat. Acesta a declarat că este evident faptul că moţiunea nu va trece, numărul deputaţilor care au votat pentru moţiune fiind insuficient pentru ca aceasta să treacă.
UPDATE ora 17.00: A început votul în Parlament
După şmai bine de şase ore de dezbateri, huiduieli şi declaraţii în contradictoriu ale Puterii şi Opoziţiei, în Parlament a început votul moţiunii de cenzură. Pentru ca moţiunea să fie adoptată, este nevoie de 236 de voturi în favoarea acesteia. Teoretic Puterea deţine majoritatea.
UPDATE ora 16:50: 12 persoane au fost arestate. 6 dintre ele erau suporteri din galeria echipei Steaua
„O parte dintre protestanţii aflaţi în faţa gardului de protecţie au încercat din nou să forţeze cordonul de jandarmi. 12 persoane au fost extrase din mijlocul mulţimii pentru că au instigat la violenţă. Aceştia vor fi conduşi la secţiile de poliţie. 6 dintre ei erau membrii galeriei unei echipe de fotbal. Ei erau cei mai vehemenţi şi instigau la violentă nu numai la nivel verbal ci şi acţionau”, a declarat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
UPDATE ora 16.30: Alte două persoane au leşinat
În urma îmbrâncelilor, a tensiunilor şi a oboselii acumulate, un bărbat şi o femeie au leşinat. Cei doi au fost luaţi de echipele SMURD. Potrivit colegilor bărbatului, acesta are 39 de ani şi suferă de epilepsie
UPDATE ora 15.30: Proteste în teritoriu, în semn de solidaritate cu acţiunile din Bucureşti
Angajaţi bugetari din mai multe domenii de activitate, din judeţe, s-au solidarizat, miercuri, cu acţiunile de protest organizate de centralele sindicale în Bucureşti, pichetând sediile prefecturilor sau întrerupând temporar lucrul.
În mai multe judeţe, încă de la primele ore ale dimineţii o parte dintre cadrele didactice din grădiniţe, şcoli generale şi licee nu au intrat la ore.
UPDATE ora 15.00: Mai mulţi protestatari aflaţi în faţa Palatului Parlamentului au încercat să forţeze gardurile de protecţie
Participanţii la miting s-au îmbrâncit şi, pentru câteva minute, au reuşit să rupă cordonul de jandarmi. Cu toate acestea, scutierii au reuşit să restabilească ordinea. În plus, jandarmii au folosit şi gaze lacrimogene pentru a îndepărta mulţimea de lângă gardul de protecţie.
UPDATE ora 14.30: Ministrul de Interne a dezminţit afirmaţiile lui Ponta, potrivit cărora jandarmii ar fi primit muniţie
Ministrul de Interne Traian Igaş a negat acuzaţiile care i-au fost aduse de liderul PSD, care a declarat că jandarmilor li s-a comunicat că va avea loc o lovitură de stat şi, din acest motiv, au primit muniţie.
”Din păcate, România este un duşman pentru Băsescu. Jandarmilor li s-a spus că astăzi va fi o lovitură de stat. Li s-a dat muniţie. Fac un apel să înţeleagă că nu trebuie să facă ceea ce le spune Băsescu, aşa cum n-au făcut nici când le-a spus Ceauşescu să tragă în oameni. Este foarte grav ce se întâmplă. Credem în continuare că democraţia poate fi salvată. Ne aflăm într-un moment prin care România n-a mai trecut din decembrie ’89”, a spus Ponta la Realitatea tv.
Ministrul Internelor a negat însă aceste acuzaţii, susţinând că liderul PSD nu vrea altceva decât ”să facă valuri”, în aceste momente tensionate.
UPDATE 14.15 Cei peste 30.000 de manifestanţi au ajuns la Palatul Parlamentului, unde vor protesta pe timpul dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură. Sindicaliştii i-au avertizat pe parlamentari că dacă nu votează pentru căderea Guvernului, nu mai ies din Parlament.
UPDATE ora 14.00: Traficul a fost reluat în Piaţa Unirii
Comisarul Daniel Piştea, de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că la ora 14.00 se circula fluent între Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, rămânând restricţii pe tronsonul Piaţa Unirii-Piaţa Constituţiei.
UPDATE ora 13.00 Circulaţia pe Bulevardul Magheru a fost reluată
Traficul rutier pe Bulevardul Magheru din Capitală, între Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii, a fost reluată, în jurul orei 13.00, după ce coloana de manifestanţi a trecut de această zonă, primii sindicalişti ajungând deja la Palatul Parlamentului.
UPDATE ora 12.30 Îmbrânceli între invitaţii deputaţilor şi ofiţerii SPP, în lojele Parlamentului
Deputaţii PNL Dan Radu Ruşanu, Dan Motreanu şi Alina Gorghiu au avut, miercuri, un schimb dur de replici cu ofiţerii SPP care interziceau accesul în loja rezervată publicului a patru invitaţi reprezentând Clubul bloggerilor liberali, existând chiar o îmbrânceală între un invitat şi un ofiţer SPP.
Conflictul a izbucnit în momentul în care cei trei deputaţi PNL au încercat să-i introducă pe invitaţi în loje, reprezentantul SPP postându-se efectiv în dreptul uşii şi refuzând categoric accesul invitaţilor.
Ofiţerul SPP, care a chemat imediat întăriri, le-a transmis deputaţilor PNL că a fost pus acolo de către secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, pentru a-i lăsa să intre doar pe deputaţi.
Cel mai mare miting organizat în ultimii ani în România a debutat încă de la primele ore ale dimineţii. Circa 10.000 de sindicalişti din toată ţara s-au adunat în Piaţa Victoriei de la ora 10.00. Principalele revendicări ale românilor sunt legate de salariile mici dar şi de disponibilizările anunţate pentru anul 2011.
Miilor de bugetari veniţi din mai multe judeţe ale ţării li s-au alăturat şi sute de pensionari nemulţumiţi de intenţia guvernanţilor de a le tăia veniturile.
La ora 10.30, numărul protestatrilor din Piaţa Victoriei se ridica la 30.000.Toţi participanţii au scandat timp de o oră în faţa Guvernului lozinci jignitoare la adresa guvernanţilor.
La ora 11.00 manifestanţii au plecat în marş spre Parlament, pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Romană – Bd. Magheru – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii – Bd. I.C. Brătianu – Piaţa Unirii – Bd. Unirii – Piaţa Constituţiei. Un al doilea miting va avea loc la ora 14.00 în faţa Palatului Parlamentului, acolo unde se votează moţiunea de cenzură.
La ora 11.30 Parlamentul a început dezbaterea moţiunii de cenzură. PDL are rezervate 56 de minute, PSD – 54 de minute, PNL – 31 de minute, UDMR – 10 minute, grupul minorităţilor – 6 minute
Cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
Liderii de sindicat au anunţat că oamenii ar vrea să rămână în stradă până vor afla rezultatul votului moţiunii, mai exact dacă Boc va guverna mai departe România sau nu.
Cinci dintre manifestanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău din cauza frigului şi a oboselii. Mulţi dintre protestatari, care locuiesc în judeţe mai îndepărtate au plecat încă de ieri spre Capitală, iar în jurul orei 08.00, au ajuns în faţa Palatului Victoria.
La acest miting fără precedent, peste 100 de autocare cu manifestanţi au intrat în Capitală încă de la ora 09:00 dimineaţa. Autocarele au fost oprite la intrările în Bucureşti, grupate câte 10 şi apoi escortate de către poliţişti spre Piaţa Victoriei. În plus,forţele de ordine ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au fost atenţionate, printr-un ordin semnat de ministrul Traian Igaş, că în timpul mitingului şi marşului se instituie gradul I în măsurile de ordine şi siguranţă publică, fiind necesară vigilenţă sporită în toată ţara.