UPDATE 13:17: DIICOT și Poliția Română au anunțat, luni după-amiază, că au fost făcute 26 de percheziții domiciliare, în Iași și București, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în delapidare și fals. Procurorii DIICOT au anunțat că prejudiciul se ridică la 5 milioane de lei, iar la audieri vot fi aduse 14 persoane.
„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane.”, se arată în documentul transmis de DIICOT.
Acuzațiile aduse de DIICOT:
- Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.
- Scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.
- Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.
Potrivit anchetatorilor, gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.
Acțiunea a început, luni, la primele ore ale dimineții. Anchetatorii au căutat documente, apoi i-au luat pe unii angajați, apropiați de-ai managerului Beatrice Rancea, și au mers împreună la locuințele acestora pentru noi percheziții, potrivit Ziarul de Iași.
Conform surselor citate, au fost percheziţionate şi casa şi maşina percuţionistului Alighieri Iatac.
Surse din cadrul ONRI au declarat că în acest moment sunt duși la audieri Alighieri Iatac și managerul Beatrice Rancea.
Surse judiciare au declarat pentru G4Media că vor fi puse în aplicare 14 mandate de aducere într-un dosar cu fraude economice. Pe numele managerului Beatrice Rancea există mai multe plângeri penale. Perchezițiile de luni ar putea avea legătură cu raportul Curții de Conturi Iași.
În mai multe rânduri, angajaţi ai Operei au acuzat managementul defectuos, Corpul de control al ministrului culturii fiind trimis la Iaşi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro