Invitat să intervină, prin teleconferință, în fața parlamentarilor europeni, președintele Ucrainei a vorbit vizibil emoționat, dar pe un ton calm. Cel care nu s-a mai putut abține a fost translatorul, care traducea plenului în engleză. Acesta a început să plângă, în timp ce traducea cuvintele lui Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a fost aplaudat minute în șir de către parlamentarii europeni. Legislativul european s-a reunit marți în sesiune plenară extraordinară pentru a dezbate invazia Rusiei în Ucraina și noi măsuri de susținere.

Parlamentul European: „Ce face Putin este terorism geopolitic. Rusia, oprește-te!”. În timpul discursului lui Zelenski, translatorul a început să plângă
Europarlamentarii, urmărind discursul lui Zelenski Foto: EPA

Roberta Metsola către giganții Internetului: ”Nu există neutralitate între piromani și pompieri”

„Ne aflăm aici în umbra întunecată răspândită de războiul lui Putin. E un război pe care nu l-am provocat. E o invazie strigătoare la cer asupra unui stat suveran și independent. În numele Parlamentului European condamn invazia agresivă asupra Ucrainei”, a declarat, în deschiderea ședinței, șefa Legislativului european, Roberta Metsola.

„Am implementat o serie de sancțiuni fără precedent. Am mers mai departe și vom oferi arme atât de necesare ucrainienilor. Am declarat că avioanele Rusiei și avioanele private ale oligarhilor nu mai au ce căuta pe cerul nostru. Am cerut ca Rusia să fie deconectată de la sistemul SWIFT. Am interzis sistemele de propagandă ale Kremlinului. Europa e gata să meargă mai departe. Recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei. Salutăm cererea Ucrainei de a deveni stat candidat. Vom lucra asupra acestei cereri”, a mai afirmat Metsola.

Experiența Work and Travel în SUA, povestită de un român, azi medic în Germania. „Visul meu de când eram copil, de fapt, a fost să ajung în Miami”
Recomandări
Experiența Work and Travel în SUA, povestită de un român, azi medic în Germania. „Visul meu de când eram copil, de fapt, a fost să ajung în Miami”

Metsola a insistat că ”va trebui să aducem armata noastră la nivelul voinței noastre”.

„Europa nu mai poate să devină dependentă de gazul rușilor. Europa nu mai poate să accepte banii Kremlinului”, a subliniat șefa Parlamentului European.

Președintele Parlamentului European a adresat un mesaj ferm ”giganților din social media să acționeze împotriva știrilor false și manipulării: nu există neutralitate între piromani și pompieri”.

Zelenski: ”UE va fi mult mai puternică cu Ucraina alături. Am arătat că suntem ca voi

Parlamentul European: „Ce face Putin este terorism geopolitic. Rusia, oprește-te!”. În timpul discursului lui Zelenski, translatorul a început să plângă
Europarlamentari, cu tricouri cu mesajul ”StandWithUkraine” în semn de susținere față de țara bombardată de Rusia | Foto: EPA

Apoi, a urmat intervenția, prin teleconferință, de la Kiev, a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Mesajul lui Zelenski în Parlamentul European:

  • „Nici nu stiu cum să mă adresez mai bine tuturor. Nu pot spune «Bună ziua», nu pot spune «Bună seara» și nici nu pot sa fiu mai precis pentru că această zi nu este deloc bună pentru majoritatea dintre noi.Pentru unii e chiar ultima zi. Cetățenii Ucrainei se apară în aceste zile, plătind cu viața această apărarea a libertății.
  • Simt atmosfera din sală, știu ca ne-am unit în Europa, dar nu știam ca acesta va fi prețul pe care trebuie să îl platească toți ucrainenii pentru a avea un stat. E un preț extrem de mare. Mii de oameni au fost omorâți deja de două revoluții și un război. Iar acum, cinci zile de invazie totală din partea Federației ruse.
  • Piața cea mai mare din țara noastră, Piața Libertății, e piața cea mai mare din Europa. În această dimineața două rachete au lovit această piață. (…) Noi am plătit pentru libertate. Continuăm să ne luptăm pentru libertatea noastră în ciuda faptului că toți cetățenii noștri sunt blocați în țară.
  • Eu nu citesc acum de pe foaie un discurs. Acum suntem în fața realității.
  • Oamenii sunt omorâți și trebuie să ne confruntăm cu această realitate. Astăzi dăm ce avem cel mai bun, ucrainenii sunt incredibili. Foarte des nouă ne place să spunem că o să depășim tot ceea ce este dificil.
  • Sunt convins ca vom învinge și avem un proverb în care vorbim de alegerea ucraineană și alegerea noastră a ramas în picioare. Alegerea europeană a Ucrainei trebuie să rămână în picioare.
  • În această dimineață, Harkovul a fost lovit puternic. Ieri, 16 copii au fost uciși în această invazie. Putin o să spună din nou că a fost o operațiune în care au fost lovite doar puncte de infrastructură. Care sunt instalațiile militare de acolo?
  • Noi suntem puternici, suntem ucraineni și nu vom fi înfrânți.
  • Acum este o luptă pentru supraviețuire. Eu cred că astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. UE va fi mult mai puternică cu Ucraina alături. Ne-am dovedit puterea. Am arătat că suntem ca voi. Ne dăm viața pentru valori, pentru dorința de a fi egali.
  • Vă rog, demonstrați-ne și voi că sunteți ca noi și că nu ne veți abandona. Și atunci viața va învinge asupra morții și lumina asupra întunericului. Glorie Ucrainei!
Aleksandr Lukașenko avertizează Kievul și Occidentul: „Dacă îndrăznești să lovești, răspunsul va fi imediat. Într-o secundă! Nu vă atingeţi de noi”
Recomandări
Aleksandr Lukașenko avertizează Kievul și Occidentul: „Dacă îndrăznești să lovești, răspunsul va fi imediat. Într-o secundă! Nu vă atingeţi de noi”

Charles Michel: ”Rusia, oprește-te! Restabilește pacea”

La întâlnirea de la Bruxelles participă și demnitari europeni de rand înalt, precum Charles Michel, președintele Consiliului European, Josep Borrell, șeful diplomației europene, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Vorbind după președintele Ucrainei, Charles Michel a spus: ”Ce face Putin este terorism geolopolitic. Avem un mesaj comun: Rusia, oprește-te! Restabilește pacea”.

„Vladimir Putin a lansat o invazie brutală asupra Ucrainei, un război nejustificat, bazată pe minciuni și a făcut-o pentru un singur motiv: pentru că ucrainenii au ales calea libertății, democrației și statului de drept. Nu numai Ucraina este atacată, democrația și dreptul internațional sunt atacate. Trebuie să sprijinim Ucraina”, a declarat șeful Consiliului European.

Charles Michel a vorbit și despre consecințele „severe” pe care le va suporta Rusia în urma invadării Ucrainei. „Aceste sancțiuni vor avea un cost pentru noi, dar este unul care merită plătit. (…) Sprijinim Ucraina și continuăm să facem asta. Vom ajuta refugiații și ne vom arată solidaritatea cu poporul ucrainean. Solidaritatea este afișată și prin sprijinul militar”, a precizat acesta.

„Acum câteva momente, Zelenski s-a uitat în ochii noștri și ne-a anunțat oficial privind aderarea Ucrainei al UE. Consiliul se va uita serios la cererea politică și legitimă a Ucrainei. Puterile occidentale pot servi pacea poziționându-se împotriva agresiunii. Trebuie să fim fermi ne uităm la agresor și să îl vedem pe Zelenski drept întruchiparea stabilității, securității și a valorilor europene”, a afirmat Charles Michel, în încheierea discursului său.

În ceea ce privește cererea de aderare a Ucrainei la UE, Michel le-a spus eurodeputaților: „Va fi dificil, știm că există viziuni diferite asupra Europei. Consiliul va trebui să analizeze serios cererea simbolică, politică și legitimă care a fost făcută și să facă alegerea potrivită într-o manieră hotărâtă și cu capul limpede”.

La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borell, a afirmat că „tragedia războiului nu va dispărea niciodată” și că acesta poate fi momentul „în care Europa geo-politică se naște”.

„Trebuie să ne amplificăm reflecția asupra invaziei ruse împotriva Ucrainei. Trebuie să ne amplificăm reflecția asupra problemelor de securitate. Trebuie să ne gândim la instrumentul coerciției”, a declarat Borell.

„Ca să facem pace trebuie să fim doi, dar pentru a porni un război, este suficient unul. Asta ne arată Putin. Este clar că determinarea noastră nu a fost suficientă pentru a preveni acțiunile lui Putin și îi arătăm astăzi că nu vom sacrifica niciodată libertatea și prosperitatea noastră. Nu vom abandona apărarea drepturilor noastre”, a mai spus șeful diplomației europene.

Ursula von der Leyen: „Suntem mai uniți ca niciodată

„După 30 de ani, sirenele s-au auzit din nou într-o capitală europeană, mii de oameni fugind de bombe, ascunși în stațiile de metrou, ținându-se de mână, plângând silențios, încercând să se înveselească unul pe celălalt. Oamenii și-au luat copii și bagajele în spate și au mers zeci de kilometri către Uniunea noastră. Au căutat refugiu în interiorul granițelor noastre, fiindcă la ei în țară nu mai erau în siguranță”, a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în intervenția ei.

Parlamentul European: „Ce face Putin este terorism geopolitic. Rusia, oprește-te!”. În timpul discursului lui Zelenski, translatorul a început să plângă
Președinta Comisiei Europene Ursula von Der Leyen aplaudă discursul lui Zelenski | Foto: EPA

„Bărbați, femei, copii mor din nou pe teritoriul Ucrainei, din cauză că președintele țării vecine, Vladimir Putin, a decis că ei nu au dreptul de a exista. Nu vom accepta niciodată asta”, a adăugat aceasta.

Potrivit șefei Executivului comunitar, momentul în care ne aflăm este unul al „adevărului” pentru Europa.

„Este o înfruntare între democrații și autocrații. Destinul Ucrainei este amenințat, dar și al nostru este în balanță. Trebuie să arătăm puterea democrației noastre, a oamenilor care aleg să trăiască liber”, a precizat von der Leyen.

Acesta a ținut să sublinieze puternica solidaritate pe care statele membre au arătat-o atât în fața agresiunii ruse, cât și pentru susținerea ucrainenilor.

„Astăzi, o Uniune de aproape jumătate de miliard de oameni s-a mobilizat pentru Ucraina. Europenii demonstrează în fața ambasadelor Rusiei din toată Uniunea Europeană. Mulți dintre ei și-au deschis ușile caselor pentru oamenii fug din fața bombelor lui Putin”, a continuat șefa Comisiei Europene.

Ea a mulțumit direct țărilor care au primit refugiai, inclusiv româniei.

Mulțumesc în mod special Poloniei, României, Slovaciei și Ungariei pentru că i-au primit pe acești oameni. Europa va fi acolo pentru ei. Aceasta este promisiunea noastră. Și de aceea propunem să activăm un mecanism temporar de protecție pentru a le oferi un statut de siguranță și acces la școli, îngrijire medicală și muncă. O merită. Trebuie să facem asta acum.

Ursula von der Leyen:

Ursula von der Leyen a arătat că aceste măsuri venite în sprijinul ucrainenilor grav afectați de război reprezintă „doar începutul”.

În ceea ce privește sancțiunile impuse Moscovei, șefa Executivului comunitare a precizat că acestea „vor lovi puternic economia” Rusiei, fiind adoptate pentru a stopa finanțarea războiului.

Aceasta a mai arătat că dacă președintele rus Vladimir Putin încerca înainte de lansarea războiului „să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO, să rupă comunitatea internațională”, în urma deciziei de a invada Ucraina el a obținut „exact opusul”.

„Suntem mai uniți ca niciodată și vom face față acestui război pe care îl vom câștiga”, a afirmat Ursula von der Leyen, punctând că Ucraina se confruntă, în aceste zile, „cu cele mai întunecate momente”.

Poporul ucrainean ține sus torța libertății pentru noi toți. Ne arată un curaj imens. Își apără viețile, dar totuși se luptă pentru valorile universale și sunt în stare să moară pentru ele. Președintele Zelenski și poporul ucrainean sunt o adevărată inspirație. UE și Ucraina sunt astăzi mai aproape ca niciodată. (…) Și, astfel, spun «Viață lungă, Europa», «Viață lungă Ucrainei libere și independente». Suntem cu voi. Glorie Ucrainei!

Ursula von der Leyen:

Sesiunea plenară extraordinară a Parlamentului European a venit în urma unor sancțiuni imediate care au fost impuse deja Rusiei de UE, în zilele de după ce Rusia a atacat pe scară largă Ucraina.

Marți s-a intrat în a șasea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat, pe 24 februarie, lansarea ofensivei împotriva țării conduse de Volodimir Zelenski, afirmând că este vorba despre o „operațiune militară specială de eliberare”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News
„Ești eroarea vieții mele, bei și faci sex în toalete!” » Iubita l-a părăsit, dar acum e răsturnare de situație! Ce s-a aflat
GSP.RO
„Ești eroarea vieții mele, bei și faci sex în toalete!” » Iubita l-a părăsit, dar acum e răsturnare de situație! Ce s-a aflat
Ce boală avea Roland Dedius Stănescu, fotbalistul care s-a sinucis aseară, de mama lui a venit urgent să stea cu el EXCLUSIV
Playtech.ro
Ce boală avea Roland Dedius Stănescu, fotbalistul care s-a sinucis aseară, de mama lui a venit urgent să stea cu el EXCLUSIV
Şi-a distrus BMW-ul ca să se răzbune pe soacră. Un bărbat din Timiş a intrat cu maşina direct în casa femeii
Observatornews.ro
Şi-a distrus BMW-ul ca să se răzbune pe soacră. Un bărbat din Timiş a intrat cu maşina direct în casa femeii
Horoscop 3 iulie 2022. Scorpionii ar vrea să aibă parte de o zi senină, fără complicații și dureri de cap, dar este destul de complicat
HOROSCOP
Horoscop 3 iulie 2022. Scorpionii ar vrea să aibă parte de o zi senină, fără complicații și dureri de cap, dar este destul de complicat
Un medic rezident în România, martor la tragedia din Egipt. Detalii cutremurătoare despre cazul turistei sfâșiată de un rechin
Știrileprotv.ro
Un medic rezident în România, martor la tragedia din Egipt. Detalii cutremurătoare despre cazul turistei sfâșiată de un rechin
A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
Orangesport.ro
A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea