„Poți să vorbești cu un om surd? Poți să vorbești cu un om care își ucide adversarii? Întrebarea este pe plan juridic și politic”, a declarat duminică, 25 februarie, Zelenski, într-o conferință de presă, făcând referire la moartea în închisoare a lui Aleksei Navalnîi, pe 16 februarie.
Zelenski speră ca în primăvară să aibă loc un summit pentru pace în Elveția, unde Rusiei i se va prezenta un plan de pace pregătit de Ucraina și partenerii săi.
„Vom oferi o platformă în care el (Putin) poate fi de acord că a pierdut acest război și că a fost o mare greșeală, care pentru el este o mică greșeală, dar pentru noi și pentru lumea democratică este o tragedie. Prin urmare, trebuie să existe dreptate în această chestiune”, a spus Zelenski.
„Nu vrem să ni se impună nicio formulă de pace”
În același timp, președintele ucrainean a avertizat că Ucraina nu vrea ca alte țări să-i impună vreun format de negocieri cu Rusia care să nu coincidă cu interesele Kievului.
„Nu vrem să ni se impună niciun format de negociere, nicio formulă de pace. Este foarte important ca inițiativa să poată veni doar din Ucraina… Chiar nu vreau ca după alegerile din diferite țări ale lumii, și acesta este anul alegerilor, o țară nedemocratică sau o țară foarte democratică să aibă propria inițiativă care nu ar coincide cu interesele țării care este astăzi în război”, a spus Zelenski.
Cel puțin 31.000 de soldați ucraineni au murit în război
În aceeași conferință, Zelenski a dezvăluit că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de război. Aceasta este prima cifră oficială privind pierderile militare oferită după mai mult de un an.
„31.000 de soldați ucraineni au murit în acest război. Nu 300.000, nu 150.000, cum minte Putin. Dar, cu toate acestea, aceasta este o mare pierdere pentru noi”, a spus Zelenski.
Zelenski a declarat că nu poate dezvălui numărul de răniți, deoarece ar ajuta rușii în planificarea lor militară. În schimb, el a estimat pierderile ruse la 180.000 de morţi şi 500.000 de răniţi.
Ucraina nu a mai prezentat un bilanț oficial al pierderilor sale militare de la sfârșitul anului 2022, când consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat că 13.000 de soldați ucraineni fuseseră uciși până atunci. Rusia păstrează secrete pierderile militare, notează Reuters.
Ucrainenii, mai pesimiști după doi ani de război cu Rusia
Pe măsură ce războiul cu Rusia intră în al treilea an, nesiguranța începe să se infiltreze în mințile și inimile ucrainenilor greu încercați, arată datele citate de revista The Economist și publicația ucraineană Pravda.
Convingerea că Ucraina va obține în cele din urmă „victoria” în fața Rusiei rămâne valabilă în rândul a 85% din populație, potrivit unui sondaj recent, după doi ani de război. Dar opiniile cu privire la ce înseamnă mai exact acest lucru și când se va întâmpla au început să difere puternic.
O majoritate a populației crede acum că războiul va dura ani de zile. Și, pentru prima dată de la începutul războiului, sondajele de opinie sugerează că majoritatea ucrainenilor consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.
În Rusia, opinia generală este că majoritatea cetățenilor se pronunță în favoarea războiului. Potrivit unui sondaj realizat recent de o organizație rusă de cercetare sociologică, 77% dintre ruși au spus că susțin, cu diferite grade de convingere, acțiunile armatei ruse în Ucraina.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.
.ZORRO. • 26.02.2024, 17:44
...bineinteles ca Zelenski exclude negocieri directe cu Putin... nu-i permit stapanii lui, americanii... ... SUA chiar doresc cat mai multe razboaie, asta e politica lor si din asta fac profit- din moarte, suferinta si distrugere...🤮
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 26.02.2024, 19:18
.ZORRO. • 26.02.2024, 17:44
...bineinteles ca Zelenski exclude negocieri directe cu Putin... nu-i permit stapanii lui, americanii... ... SUA chiar doresc cat mai multe razboaie, asta e politica lor si din asta fac profit- din moarte, suferinta si distrugere...🤮
Ia zi, în 1939, dacă România ar fi avut sprijinul internațional pe care îl are acum Ucraina, ar fi trebuit să "negociem" și noi cu Rusia? Și ce-ar fi trebuit să negociem, mai exact?
gepeto • 26.02.2024, 13:30
Multi comentatori spun ca cifra de 31000 nu e reala, ca e prea mica. Eu nu cred ca minte (direct). Spune de soldati ukraineni. Dar omite sa spuna cati luptatori pt ukraina au pierit. Acole cifra e mai mare zic eu
anonimus • 26.02.2024, 11:07
Ca ce se mai inghesuie rusii sa faca negocieri de pace cu clovnul :)