În plus, fosta soţie a ex-prim-ministrului Petre Roman a rememorat şi câteva întâmplări inedite, legate de şansa ei de a le lua interviuri unor personalităţi precum contestatul, de acum, preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, înaintaşului acestuia, Anwar El Sadat, dar şi fostului rege Hussein al Iordaniei.
„I-am luat lui Mubarak un interviu când era vicepreşedinte (nr – înainte de a deveni preşedinte, Hosni Mubarak a fost vicepreşedinte al Egiptului în perioada 1975-1981), că după aia nu mi-au mai dat voie”, spune Mioara Roman în interviul apărut în cel mai nou număr al revistei Caţavencu.
Acum în vârstă de 70 de ani, fosta soţie a lui Petre Roman, o mare specialistă în limba şi cultura arabă, a fost, începând cu anii 60, redactor, apoi şef al secţiei externe din Radioul naţional.
„Era un tovarăş, redactor-şef, un clănţău, care văd că-i bine-mersi acum. Şi mi-a dat o anumită întrebare, când a venit Mubarak. Şi când l-am întâlnit, am făcut doi paşi înainte şi i-am pus întrebarea în cea mai frumoasă arabă pe care o ştiam. Şi mi-a răspuns în cea mai bună arabă a lui (…) I-am luat şi lui Sadat interviu (nr – Anwar El Sadat a fost preşedinte al Egiptului din 1970 şi până la 6 octombrie 1981, când a fost ucis într-un atentat). Unul dintre ultimele, apoi a fost asasinat(…) Marii lideri arabi vorbeau o limbă… uite, Nasser avea un discurs absolut excepţional(nr – Gamal Abdel Nasser a fost preşedinte al Egiptului în perioada 1956 -1970). Pe linia asta, Mubarak nu e un om foarte instruit, foate cultivat, nu. E un ofiţeraş care a ajuns politic. Nu e nici Sadat, nici Nasser, care… altă clasă. Vorbesc de clasă intelectuală, nu clasă socială”, afirmă Mioara Roman în interviu.
Poate cea mai savuroasă amintire a ei se leagă însă de interviul – ultimul din cariera sa de om de radio – pe care i l-a luat regelui Hussein al Iordaniei (nr – rege al Iordaniei între anii 1952-1999), cu ocazia vizitei acestuia în România, în ianuarie 1981. „Aveam un redactor-şef care umbla în şosete, dar a ajuns redactor-şef că-i spunea bancuri lui Dumitru Popescu (nr – membru al CPEx al Comitetului Central al PCR, rector al Academiei „Ştefan Gheorghiu„, unul dintre creatorii cultului personalităţii din epoca Ceauşescu). Deci ăsta trimite el pe cineva, ăla nu reuşeşte şi mă cheamă pe mine: „Bă, am auzit că tu poţi să-i iei interviu regelui Hussein”. Zic: „Încerc, tovarăşe”. Zice: „Bine! Uite, ai cinci întrebări de la partid”. „Îmi pare rău”, zic, „dar el e rege”. „Şi ce dacă e rege?”, zice tovarăşul. „Nu pun câte întrebări vreau eu, ci câte vrea el!”. Iar Hussein m-a remarcat imediat. Dar ştiţi de ce? Am ştiut să-i spun „rege„ în dialectul iordanian”.
Cu umor şi cochetărie, Mioara Roman nu uită, însă, a mai explica reuşita de a-i capta atenţia suveranului de atunci al Iordaniei prin farmecul feminin: „Eu ştiu, poate pentru că eram tânără şi aveam fustă scurtă, şi nu ştiu ce. Da mai întâi mi-a auzit glasul, nu? Şi mi-a dat un interviu cu trei întrebări, în care a răspuns tot ce voiam eu”.