Mai întâi de toate trebuie să calculezi foarte atent cantitatea de plăci de care vei avea nevoie. Măsoară toate suprafeţele care vor fi placate şi alege dimensiunile plăcilor în funcţie de fiecare spaţiu. Vor fi montate pe înălţime sau pe lăţime, astfel încât să se facă un minimum de tăieri (adică să trebuiască tăiate cât mai puţine plăci, pentru a reduce pierderile de material). După ce ai făcut acest calcul preliminar, consultă-te cu specialistul care va monta lucrarea: el ştie mai multe decât tine şi sigur vor reieşi nişte diferenţe în plus faţă de calculele tale.
Graba strică treaba
Apoi colindă în tihnă magazinele de specialitate, până când găseşti materialele potrivite: pentru maximum de efect, gresia şi faianţa trebuie să aibă culori şi texturi ”asortate” ambientul casei – cu pardoseala din camerele învecinate, cu vopseaua de pe pereţi etc.
Verifică şi informaţiile de pe cutii: trebuie să fie indicate numele şi adresa producătorului, marca produsului, dimensiunea şi codul acestuia, calitatea (I, a II-a etc.), nuanţa, calibrul (dimensiunea matriţei în care a fost turnată gresia; de exemplu: 30×30) şi data de fabricaţie.
”Ieftin” poate însemna ”de proastă calitate”
Cu cât ai nevoie de mai mult material, cu atât mai tentat eşti să alegi plăcile cu cele mai mic preţ. Tentaţie de înţeles, dar păguboasă. Nu degeaba se spune că ”scumpul mai mult păgubeşte”. Gresia şi faianţa ieftine sunt, de regulă, de calitate slabă. Dacă le verifici atent, vei vedea că au o tot felul de defecte de fabricaţie: dimensiunile plăcilor diferă, unele sunt ceva mai late sau ceva mai groase decât altele şi nu se vor îmbina perfect pe podea/perete; e bine să ştii încă ceva: plăcile subţiri se sparg mai uşor; dacă le studiezi bine, vezi defecte de suprafaţă (ciobituri, cratere etc., care se vor accentua în timp); nu au glazura care împiedică apa să se infiltreze şi asigură rezistenţa la trafic sau la ciocnirea cu corpuri grele.
În general, plăcile ieftine se uzează repede şi, într-un an sau doi, va trebui să le schimbi din nou. În schimb, o lucrare realizată cu materiale de calitate are o ”speranţă de viaţă” de 15-20 de ani.
Verifică fiecare placă în parte
Poate părea exagerat, dar nu este: mai întâi studiază plăcile expuse pe panourile speciale ale magazinului. Fă-o într-un moment al zilei când lumina naturală este optimă – prenumbra te împieică să vezi toate detaliile. După ce ai plătit şi ai primit comanda, deschide pe rând cutiile şi verifică fiecare placă în parte: unele pot fi ciobite, fisurate sau să aibă nuanţe diferite faţă de ceea ce ai ales tu, pot avea pete sau puncte negre etc. Fie că faci verificarea în magazin, fie că o faci acasă, în prezenţa persoanei care ţi-a livrat cutiile, cere să ia înapoi plăcile cu defecte şi să ţi se dea pe loc sau să ţi se livreze cât mai repede alte plăci, conforme cu ceea ce ai plătit.
Ce acte trebuie să îţi dea comerciantul
Odată cu marfa pe care ai plătit-o, trebuie să primeşti certificatul de calitate şi certificatul de garanţie ofierite de către producător, precum şi bonul fiscal şi factura în original, semnată şi ştampilată de către comerciant.