Andivele conțin fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B. Acest mix de vitamine și de minerale din andive este benefic celor care suferă de anemie, care sunt în convalescență, femeilor însărcinate, copiilor care sunt în creștere, dar și persoanelor în vârstă.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de andive
Andivele sunt, de fapt, o legumă cu frunze aparținând genului Cichorium, care include mai multe legume similare cu frunze amare. Speciile includ Cichorium endivia, Cichorium pumilum și Cichorium intybus. Cicoarea obișnuită include tipuri precum radicchio, puntarelle și andive belgiene. Așadar, ceea ce noi numim andive sunt andivele belgiene.
Andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub formă de rozetă. Forma lor variază între cele cu marginile dantelate și cele cu marginea ușor ondulată, variații întâlnite în funcție de soi. Tulpina florală apare în cel de al doilea an, înaltă până la 1 metru și jumătate, în vârful căreia se află o inflorescență de culoare albastru-deschis.
Rădăcina andivei este pivotantă, îngroșată. Conține substanțe amărui precum inulina, proprietate datorita căreia rădăcina se poate usca și măcina, putând fi astfel folosită ca înlocuitor al cafelei.
Andivele de cultură sunt obținute prin forțarea rădăcinilor care se poate face în șanțuri încălzite, în sere, răsadnițe sau alte adăposturi calde, la întuneric. În primele zile, temperatura se menține la 12 grade Celsius, după care crește treptat la 18 grade, timp de 20 de zile.
Andive – beneficii și proprietăți
Andivele sunt bogate în vitamine, minerale, dar și fibre. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate.
Valori nutritive pentru 100 g andive
- Calorii: 15
- Carbohidrati: 3 grame
- Proteine: 1 gram
- Grăsime: 0 grame
- Fibra: 3 grame
- Fier: 4% din DZR
- Vitamina A: 58% din DZR
- Vitamina K: 164% din DZR
- Vitamina C: 10% din DZR
- Folat: 30% din DZR
- Zinc: 6% din DZR
- Cupru: 9% din DZR
Reduc inflamația
Andivele conin mulți antioxidanți puternici, care sunt compuși cce protejează corpul împotriva stresului oxidativ și a moleculelor instabile numite radicali liberi.
Studiile sugerează că kaempferolul, un antioxidant din andive, poate proteja celulele împotriva inflamației cronice
Mențin sănătatea inimii și a oaselor
Vitamina K este importantă pentru coagularea normală a sângelui, precum și pentru reglarea nivelului de calciu din inimă și oase.
Această legumă oferă o cantitate enormă de 164% din necesitățile zilnice de acest nutrient pe porție de 85 de grame
Un studiu de 2 ani pe 440 de femei aflate în postmenopauză a constatat că suplimentarea cu 5 mg de vitamina K1 zilnic a dus la o reducere cu 50% a fracturilor osoase, comparativ cu un grup placebo.
Mai mult, un studiu de 3 ani pe 181 de femei aflate în postmenopauză a constatat că combinarea vitaminei K1 cu vitamina D a încetinit semnificativ întărirea arterelor asociate bolilor de inimă.
Contraindicații
Atenție! Persoanele care suferă de ulcer sau de gastrită nu trebuie să consume andive deoarece irită mucoasa stomacului.
Cum se aleg andivele
Andivele proaspete și bune pentru consum trebuie să aibă frunzele albe, fără pete sau zgârieturi, vârfurile galbene şi frunzele unite sus.
Cum se păstrează andivele
Se pot păstra în frigider, aproximativ 3-5 zile, în lada pentru legume. Este indicat să fie ținute într-o pungă de hârtie sau plastic închise la culoare, deoarece andivele devin amărui în contact cu lumina. Tot la contactul cu lumina, frunzele de andive se și usucă mai repede.
Cum se prepară andivele
Înainte de a le consuma sau de a le folosi la prepararea anumitor mâncăruri, e bine să guști andivele ca să știi cât de amare sunt. În acest caz, andivele se țin 15 minute în apă cu sare şi oţet, după care se scot și se clătesc cu jet de apă rece. Astfel, amăreala dată de andive este îndepărtată, iar ele se pot folosi cu succes în celebrele salate.
Andivele pot fi gătite și prin fierbere, prăjire sau coacere. Sunt bune în supe și tocănițe sau cu diverse umpluturi, cum ar fi brânză, ciuperci, fructe de mare, maioneză sau sosuri preparate cu smântână.
Dacă aceste andive se consumă în stare crudă, e bine să fie stropite înainte cu puțină zeamă de lămâie.
Rețete cu andive
Gustul puțin amărui al andivelor poate da o savoare deosebită în anumite combinații. Iată câteva rețete cu andive foarte apreciate:
Salată de andive cu nuci
Ingrediente:
- sare şi piper
- 100 g miez de nucă pisat
- 2 linguri oţet
- 6 linguri ulei de măsline
- 1 lingurita muştar
- 100 g brânză albastră
- 1 mână amestec de salată
- 1 măr
- 2 andive mărişoare
Mod de preparare:
Andivele se curaţă de frunzele exterioare si de miezul care poate fi prea amar, se desfac frunza cu frunza si se asaza pe un platou.
Se pune cât mai estetic amestecul de salata, de regula gata spalat. Marul se curăţă de casuţa cu sâmburi si se taie cât mai fin. Se sfarâma brânza albastra cu degetele si se presara peste salata.
Nucile se marunţesc usor si se presara si acestea peste restul ingredientelor.
Sosul se prepara cel mai bine într-un borcan în care întâi se pun doua linguri de oţet si un praf de sare. Se pune capacul si se agita bine. Apoi, se deschide si se adauga uleiul, piperul si mustarul, se închide din nou si se agita bine borcanul. Salata de andive e aduce la masa imediat cu sosul vinegreta turnat peste ingrediente.
- Descoperă și alte rețete delicioase de salate de primăvară
Salată de andive cu maioneză
Ingrediente:
- 500 g andive proaspete
- 500 g piept de curcan
- o jumătate de lămâie
- plante aromatice (cimbru, salvie, maghiran, oregano)
- 100 ml maioneză
Mod de preparare:
Speli pieptul de curcan, îl presari cu plante aromatice și îl frigi sau îl fierbi. Speli andivele și le desfaci frunzele, îndepărtându-le pe cele veștede. Tai în fâșii frunzele de andive și pieptul de curcan. Stropești andivele cu zeama de lămâie rămasă.Amesteci într-un bol toate ingredientele și le stropești cu maioneza
Andive la cuptor cu creveți
Ingrediente:
- 8 andive
- 2 linguri ulei de măsline
- sucul unei jumătăţi de lămâie
- 12 creveţi mari congelaţi
- 25 g unt
- sare şi piper roşu
- pătrunjel
Mod de preparare:
Andivele se curăţă de foile exterioare, se taie în doua pe lung si li se scoate interiorul care este amar. Creveţii se lasă la dezgheţat.Din ulei, suc de lamâie, sare si piperul rosu se face un amestec prin care se trec andivele si se asaza într-o tava de cuptor.
Se coc în jur de 20 de minute si între timp, untul se topeste într-o tigaie si se calesc creveţii timp de 2-3 minute.Andivele si creveţii se aduc la masa cu piper rosu si pătrunjel fin tocat.
Curiozități despre andive
- Andivele sunt considerate delicatese de către bucătarii faimoși din întreaga lume.
- Andivele conțin 95% apă și se numără printre cele mai hidratante legume.
- Datorită conținutului mare de apă, andivele sunt diuretice și favorizează eliminarea toxinelor.
- O frunză de andivă are o singură calorie și de aceea această legumă este ideală pentru cei care vor să slăbească mâncând.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!