„O bere artizanală e o bere cu personalitate, e o bere făcută de oameni cu reţete proprii, e o bere făcută cu multe ingrediente 100% naturale. Adică hamei, malt, apăşi drojdie”, spune Arnaud Dussaix.
Procesul de fabricaţie al unei beri artizanale poate depăşi o luna şi este de două ori mai lung decât în cazul berilor obţinute pe cale industrială. Din acest motiv şipreţul unei astfel de sticle este de două ori mai mare.
Afacerea lui Arnaud Dussaix nu este o excepţie. Alte 14 microfabrici de bere artizanală s-au înfiinţat în România, în ultimii patru ani, iar investiţiile depăşesc 1,5 milioane de euro. Cererea pentru aceastã bãuturã e tot mai mare, spun proprietarii de berarii.
„Dacă acum 4 ani am pus pentru prima dată în vânzare bere artizanală la draft, două beri artizanale, acum avem nouă beri artizanale la draft”, spune Bogdan Tănăsescu, propietarul unei berării.
„În România, practic, după 1990 au dispărut foarte multe fabrici de bere care produceau genul asta de bere artizanală şi ideea noastră a fost să revitalizăm o industrie pe cale de dispariţie”, spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Bere Artizanală din România, Laurenţiu Bănescu.
Odată cu înmulţirea microfabricilor de bere a crescut cererea pentru hameiul românesc. Suprafaţă cultivată a ajuns la 257 de hectare, cea mai mare din ultimii şapte ani. Fermierii primesc ºi o subvenþie generoasă, 526 de euro la hectar.
„Există o cerere sănătoasă de hamei. Din păcate noi nu putem facă faţă cererilor de hamei care sunt la nivel naţional”, a declarat reprezentantul Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, Akos Mora.
Foarte populară în Occident, berea artizanală reprezintă doar 0,3% din piaţă berii din România. Capacitatea de îmbuteliere este de 50.000 de hectolitri, iar reprezentaţii industriei estimează o creştere cu 25% în urmãtorii 2-3 ani.
Video: Știrile TVR
Surpriza lui Tudose: taxe mai mari, fără majorări salariale la stat, salarii reduse la privat