Cuprins:
Despre carnea de miel
Carnea de miel este o carne roșie, mai bogată în fier decât carnea de pasăre sau peștele. Are multe proteine de înaltă calitate, dar și vitamine și minerale și poate fi o componentă ideală a unei diete sănătoase.
Conținutul de proteine al mielului slab, gătit, este de obicei 25-26%.
Carnea de miel este o sursă de proteine de înaltă calitate, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie corpul pentru creștere și întreținere.
Consumul de carne promovează o nutriție optimă ori de câte ori țesutul muscular trebuie construit sau reparat.
Mielul conține cantități variate de grăsime, în funcție de bucata de carne gătită, precum și de dieta animalului, vârstă, sex și furaje. Conținutul de grăsime este de obicei de aproximativ 17-21%.
Grăsimile saturate au fost considerate de mult timp un factor de risc pentru bolile de inimă, dar multe studii nu au găsit nicio legătură între acestea.
Seul de miel conține, de asemenea, o familie de grăsimi trans cunoscute sub numele de grăsimi trans de la rumegătoare.
Spre deosebire de grăsimile trans găsite în produsele alimentare procesate, se crede că grăsimile trans de la rumegătoare sunt benefice pentru sănătate.
Cea mai frecventă grăsime trans a rumegătoarelor este acidul linoleic conjugat (CLA).
În comparație cu alte carne – cum ar fi carnea de vită și vițel – mielul conține cele mai mari cantități de CLA.
CLA a fost legat de diferite beneficii pentru sănătate, inclusiv o masă redusă a grăsimii corporale, dar cantități mari pot avea efecte adverse asupra sănătății metabolice.
Mielul este o sursă bogată de multe vitamine și minerale, inclusiv: Vitamina B12, seleniu, zinc, fosfor și fier.
Valori nutriționale pentru carnea de miel
Mielul este compus în principal din proteine, dar are și cantități variate de grăsimi.
100 de grame de carne de miel la cuptor conține:
- Calorii: 258
- Proteine: 25,6 grame
- Grăsimi: 16,5 grame
- Fibre: 0 grame
- Zahăr: 0 grame
- Carbohidrați: 0 grame
- Apă: 57%
Este compus în principal din grăsimi saturate și mononesaturate – în cantități aproximativ egale – dar are și cantități mici de grăsimi polinesaturate.
Astfel, o porție de 100 de grame de miel gătit oferă 6,9 grame de saturate, 7 grame de monoinsaturate și doar 1,2 grame de grăsimi polinesaturate.
Grăsimea de miel, numită și seu, conține de obicei niveluri ușor mai ridicate de grăsimi saturate decât carnea de vită și de porc.
Carnea de miel crește nivelul colosterolului?
Mielul este o carne roșie delicioasă și versatilă. Este frecvent în dietele mediteraneene și americane, iar în România se consumă mai mult de Paște. Dacă ești atent la colesterol, mielul poate fi mâncat în condiții de siguranță cu moderare. Adică, atât timp cât alegi o bucată de carne fără prea multă grăsime și o gătești pe grătar sau la cupto, nu ar trebui să îți faci griji.
Acest lucru se datorează faptului că mielul este o carne relativ slabă și bogată în nutriție.
Deși sunt vești bune, mielul este, de asemenea, o sursă de grăsimi saturate. Mielul gătit oferă cantități aproape egale de grăsimi mononesaturate și grăsimi saturate. Acizii grași monosaturați pot reduce nivelul colesterolului, dar acizii grași saturați îi pot crește. Și
în multe bucăți de miel jumătate din calorii provin din grăsimi. Un aport ridicat de grăsimi saturate poate crește nivelurile de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), care este cunoscută și sub numele de colesterol „rău”.
Ce înseamnă asta? Nu mânca miel în fiecare zi și alege bucăți slabe atunci când este posibil. Pregătirea corectă a bucăților slabe de miel și consumul lor cu măsură pot ajuta la menținerea unei diete sănătoase și a nivelurilor sănătoase de colesterol.
Colesterolul este o substanță cerată care se produce în ficat și se găsește în celulele corpului. Ajută la digestie, producția de hormoni și producția de vitamina D. În timp ce avem nevoie de colesterol, organismul este capabil să producă tot ce necesită. Un aport ridicat de grăsimi trans și grăsimi saturate poate duce la prea mult colesterol în organism.
Colesterolul se deplasează în corpul nostru în lipoproteine, care sunt grăsimi acoperite de proteine. Există două tipuri principale de lipoproteine: lipoproteine cu densitate mică (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL). Aveți nevoie de niveluri sănătoase ale ambelor pentru o sănătate bună.
LDL este cunoscut sub numele de colesterol „rău”. Nivelurile ridicate ale acestuia se pot acumula în arterele corpului. Acest lucru poate restrânge arterele din corp și poate limita fluxul de sânge către și dinspre inimă și creier. Acest lucru poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral.
HDL este denumit colesterolul „bun”. Prinde colesterolul din alte părți ale corpului și le trimite înapoi în ficat, ceea ce ajută la gestionarea colesterolului sau îl elimină din corp.
Cum alegi corect carnea de miel pentru friptură
Cu siguranță ai stat minute în șir în fața unei vitrine întrebându-te ce bucată de miel să alegi. Ei bine, ar trebui să ai în vedere câteva criterii înainte de a face cumpărături pentru masa festivă de Paște.
Înainte de a găti cu miel, este important să înțelegeți părțile mielului, astfel încât să puteți stabili care este potrivit pentru felul de mâncare pe care îl aveți în minte. Poți folosi pulpa pentru friptura de miel, fiind slabă și fragedă. Poți folosi pieptul pentru fripturi sau chiar pentru a îl prăji. Organele merg de minune în drobul de miel, iar coastele sunt excelente la cuptor.
Când cumperi miel, ca în cazul oricărei bucăți de carne, cel mai bine este să cumperi o variantă proaspătă. Atunci când achiziționați o bucată de miel ambalată, cel mai simplu mod de a determina prospețimea este să verifici datele de pe ambalaj.
Dacă mielul nu este ambalat, uită-te la culoarea cărnii. Mielul trebuie să fie roz roz sau roșu. Orice carne care este mai închisă decât roșu roz este mai veche și nu va fi la fel de proaspătă sau fragedă. În plus față de culoare, caută carne cu granulație fină, cu grăsime fermă, albă. O altă opțiune excelentă este de a cumpăra miel de la fermierii locali.
Rețete cu carne de miel
Drob de miel
O rețetă clasică, drobul de miel este nelipsit de pe masa românilor de Paște. Este o rețetă destul de simplă, însă va fi atracția aperitivelor.
Ingrediente:
- organe de miel
- căpățână de miel
- 2 legături ceapă verde
- 2 legături usturoi verde
- 2 legături mărar
- sare
- piper
- 3 ouă
- 5 ouă fierte
- prapure
Mod de preparare
Pentru început va trebui să fieri organele de miel într-o oaă mare. Separat se fierbe căpățâna de miel. După ce s-au fiert, se toacă mărunt și se adaugă ceapa, usturoiul și mărarul tocate mărunt și ele.
Se adaugă sare și piper și ouăle crude. Într-o formă rotundă se pune prapurele, apoi jumătate de compoziție, ouăle fierte, apoi cealaltă jumătate de compoziție.
Se dă la cuptor la 170 de grade pentru 30 de minute și apoi se servește. Poți să îl decorezi cu mărar sau pătrunjel.
Friptură fragedă de miel cu bere
Ingrediente
- 1 coastă de miel sau 1,5 kilograme de coaste de miel
- 1 cutie de bere neagră
- rozmarin
- 6 căței de usturoi
- 2 foi de dafin
- 50 ml ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare
Într-un castron mare pui uleiul și carnea de miel. Apoi, adaugi rozmarinul, usturoiul, sare, piper, foile de dafin și berea. Masezi bine coastele cu acest amestec, apoi învelești cu folie alimentară și lași la frigider peste noapte.
Transferi totul într-o tavă și dai la cuptor la 210 grade. În funcție de culoare, poți scoate coastele dacă le preferi mai rumene sau mai puțin făcute.
Cea mai bună marinată pentru miel
Ingrediente
- Carne de miel
- 200 ml ulei
- 500 ml vin alb
- 500 ml vin roșu
- cimbru uscat
- 3 legături ceapă verde
- 2 legături rozmarin uscat
- piper boabe
- piper măcinat
- sare
Mod de preparare
Speli bine ceapa și usturoiul verde și le toci mărunt, apoi le pui într-un castron cu toate celelalte ingrediente.
Mielul se spală bine și se îndepărtează grăsimea sau pielițele. Se crestează puțin, astfel încât marinata să intre peste tot în carne.
Trebuie să ții carnea la marinat aproximativ 2-3 zile, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Când dai mielul la cuptor, adaugă deasupra foi de dafin și rozmarin și gătește cu folie de aluminiu. Aproape de final, îndepărtează folia și lasă să formeze o crustă.
Ciorbă de miel
Ingrediente
- 1 kg carne de miel cu os
- 1 ceapă
- 2 legături ceapă verde
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 țelină mică
- 1 ardei gras
- 250 ml borș
- 2 gălbenușuri
- 300 g smântână
- 1 legătură leuștean
- sare
- piper
Mod de preparare:
Pregătește carnea de miel și scapă de grăsimea în exces. Pune-o la fiert într-o oală cu apă rece și 1 linguriță de sare. Spumează ori de câte ori este nevoie. După ce apa rămâne curată, adaugă legumele tocate în cubulețe. Mai pune sare și piper și după ce carnea s-a fiert, poți tăia bucățele mici din ea și o poți pune la loc, sau poți servi direct așa.
Pui borșul și mai dai un clocot. Într-un castron amestecă smântâna cu gălbenușuri și puțină ciorba de miel, apoi adaugă încet în timp ce amesteci. Potrivește de sare și piper și adaugă leușteanul tocat mărunt.
Cotlete de miel cu rozmarin
Ingrediente
- 6 bucăți de carne de miel cu costiță
- rozmarin
- sare
- piper
- boia
- ulei de măsline
Mod de preparare
Marinează bine carnea de miel pentru măcar o noapte. A doua zi, așeaz-o în tavă și presară pe deasupra puțin ulei, sare, piper și rozmarin.
Pune la cuptor la 180 de grade acoperit cu folie de aluminiu. În ultimele 10-20 de minute, ia folia și lasă bucățile de carne să se rumenească. Poți servi cu piure de cartofi și o salată verde.
Vrei să știi cum să faci cea mai delicioasă pască? Iată de unde să te inspiri
Sursa foto: 123rfcom.