Având numeroase beneficii pentru sănătate, salata verde este considerată un superaliment, fiind consumată din cele mai vechi timpuri.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de salată verde
Salata verde, a cărei denumire științifică este Lactuca sativa, e o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor.
Rădăcina salatei este pivotantă și pătrunde în sol destul de adânc. În părțile laterale se formează numeroase ramificații care pot ajunge până la 10-15 cm lungime. Frunzele de salată verde sunt scurt pețiolate, cu suprafață gofrată, iar marginile pot fi netede sau dințate.
Pe măsură ce se dezvoltă, planta va forma o căpățână cu forme și mărimi diferite, în funcție de soi.
Tulpina florală a salatei este puternic ramificată și are în vârf un capitul cu flori galbene. Florile sunt grupate în capitule ovoidal cilindrice, sunt ligulare sau tubulare, de mici dimensiuni și galbene.
Salata verde – plantare
Salata verde se poate cultiva pentru primăvară, pentru vară – din aprilie și până în iulie – și pentru toamnă, la sfârșitul verii.
Salata are o perioadă scurtă de vegetație. Aceasta poate fi recoltată la 45-50 de zile după semănat. Salata poate fi cultivată prin semănat direct, adică prin semințe, sau prin răsaduri. Răritul salatei, după plantare, este foarte important. Scopul este de a păstra plantele viguroase la o distanță cuprinsă între 13 și 18 cm una de alta.
Salata verde – Beneficii și proprietăți
Salata verde conține substanțe nutritive esențiale, precum vitamine, minerale și chiar apă. De asemenea, oferă fibre, care sunt benefice în mai multe moduri, îmbunătățind inclusiv sănătatea cardiovasculară și gastro-intestinală. Frunzele verzi au, de asemenea, un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în nutrienți.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de salată verde
- Calorii (kcal) 14
- Lipide totale 0,2 g
- Lipide saturate 0 g
- Lipide polinesaturate 0,1 g
- Lipide mononesaturate 0 g
- Colesterol 0 mg
- Sodiu 28 mg
- Potasiu 194 mg
- Carbohidrați 2,9 g
- Fibre alimentare 1,3 g
- Zahăr 0,8 g
- Proteine 1,4 g
- Vitamina A 7.405 IU
- Vitamina C 9,2 mg
- Calciu 36 mg
- Fier 0,9 mg
- Vitamina B6 0,1 mg
- Magneziu 13 mg
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Potasiul care se regăsește în salata verde este un mineral care reduce tensiunea arterială.
Previne anemia
Salata verde are în conținut cantități mai mari de fier decât alte salate. Acest nutrient, potrivit studiilor, este esențial pentru crearea de celule roșii din sânge.
Menține sănătatea ochilor
Vitamina A (sub formă de betacaroten), care se regăsește în salata verde, este un puternic antioxidant care ajută la menținerea vederii nocturne și a sănătății ochilor. De asemenea, susține creșterea celulelor.
Stimulează sistemul imunitar
Vitamina C, un antioxidant puternic care vă ajută să vă mențineți sistemul imunitar sănătos.
Bogată în acid folic
Nutriţioniştii recomandă salata verde şi femeilor gravide, întrucât e bogată în acid folic, un nutrient foarte important. În plus, studiile arată că un aport de acid folic în organism, în timpul sarcinii, poate elimina riscul anumitor afecțiuni la făt.
- Descoperă și alte verdețuri de primăvară cu multiple beneficii pentru sănătate
Rețete cu salata verde
Salata verde se potrivește bine cu majoritatea sosurilor și poate spori aroma și textura salatei preparate. În plus, salata verde este delicioasă în salatele de ou sau sandvișurile de ton și servește ca un înlocuitor excelent de tortilla pentru împachetări.
Salată verde cu ridichi și ou
Ingrediente:
- o salată verde
- două ouă fierte tare
- 5 ridichi roșii
- două fire de ceapă verde
- un castravete
- 3 lingurițe ulei de măsline
- sucul de la o lămâie
- sare și piper
Mod de preparare:
Ouăle fierte tare se taie în sferturi sau felii, ridichile, salata verde, castravetele și ceapa se taie și ele și se pun toate într-un bol. Se adaugă uleiul, sucul de lămâie, sare și piper. Se poate folosi, în loc de lămâie, oțet de mere cu miere, care va da un gust aparte.
Salata verde cu roșii și măsline
Ingrediente:
- o salată verde,
- 2 morcovi mici,
- 4 roşii, trei castraveţi,
- 50 g măsline negre,
- 50 g măsline verzi,
- un ardei gras roşu,
- două linguri ulei de măsline,
- sucul de la o jumătate de lămâie,
- sare
Mod de preparare:
Se spală salata, castraveţii şi ardeiul şi se lasă la scurs într-o sită. Salata verde se taie în fâşii potrivite şi se pune într-un castron încăpător, cu roşiile feliate, castraveţii curăţaţi şi tăiaţi rondele și ardeiul tocat Julienne. Morcovul se curăţă şi se taie rondele sau fâşii şi se pune în castron odată cu măslinele. Se adaugă sare, după gust, ulei şi sucul de lămâie.
- Vezi și alte rețete de salate de primăvară delicioase
Ciorbă cu salată verde
Ingrediente:
- 200 de g de pui,
- o ceapă,
- o legătură de pătrunjel,
- o salată mare,
- un ardei gras,
- un morcov,
- o rădăcină de pătrunjel,
- 150 g smântână,
- o jumătate de litru de borş,
- o căpăţână de usturoi,
- sare,
- două linguri ulei.
Mod de preparare:
Se curăţă zarzavaturile şi se toacă. Tacâmul de pui se pune la fiert în 1,5 litri de apă. Separat se călesc ceapa, ardeiul şi morcovul şi se adaugă în supă după ce se curăţă spuma. Se lasă să fiarbă până se înmoaie zarzavaturile şi se adaugă borşul. Când începe din nou să fiarbă, se pun lăptuca şi pătrunjelul tăiate fin, delikat şi sare. După ce se stinge focul, se pune în supă usturoiul pisat şi se amestecă. Se serveşte cu smântână.
Shaorma de casă cu salata verde
Ingrediente:
- două lipii,
- 200 g de şuncă presată,
- şase frunze de salată,
- două ouă fierte tari,
- 100 g de brânză topită feliată,
- o roşie.
Mod de preparare: se aşază lipiile pe farfurii şi se acoperă, pe toată suprafaţa, cu felii de şuncă şi de brânză topită, cu rondelele de ouă, roşia tăiată cubuleţe şi frunzele de salată. Se rulează strâns şi se servesc proaspete, tăiate în două.
Vezi câteva rețete de salate pe care să le ai tot timpul la îndemână
Citeşte şi: Salată eisberg – beneficii și proprietăți
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!