Ce este laptele prăjit și de unde provine
Sub diferite denumiri, laptele prăjit se găsește în toată lumea. În China se numește zha xian nai sau chow lai; în India, gulab jamun; în Spania, leche frita și în Italia, latte dolce fritto sau crema fritta, în funcție de locul în care vă aflați.
Laptele prăjit este un preparat stradal vechi de secole, cu variații în întreaga lume. Deși diferite regiuni pretind că au inventat laptele prăjit, originea rețetei este incertă, dar în mod obișnuit se consideră că provine din provincia Palencia, Spania, de unde s-a răspândit în toată țara.
În nordul Chinei, zha xian nai este un deliciu dulce și crocant, cu un centru lăptos, asemănător unei budinci, plasat pe partea laterală a farfurii sărate pentru a-i face pe copii fericiți în timp ce adulții iau masa. Italienii se bucură de două versiuni de lapte prăjit: latte dolce fritto, lapte prăjit dulce, popular în centrul și sudul Italiei, și vărul său apropiat, crema fritta sau smântână prăjită.
Cum se prepară laptele prăjit
Numele pot fi exotice, dar majoritatea versiunilor de lapte prăjit sunt în esență aceleași. Laptele, sau o anumită formă de lapte, este transformat într-o cremă cu ajutorul făinii, amidonului de porumb și ouălor. În unele părți ale Chinei, laptele este coagulat cu ghimbir.
Crema sau cașul este apoi făcut pane și prăjit. Rezultatul este o gustare delicată, crocantă, cu un centru neașteptat de cald, asemănător cu crema sau spuma. Mușcă într-o bucată de lapte prăjit și vei observa mai întâi crocantul cojii pane, apoi contrastul unui centru moale și catifelat, care uneori ți se prelinge în gură.
Rețete de lapte prăjit
Laptele prăjit se poate găsi în multe restaurante sau ca mâncare stradală în anumite zone ale lumii, însă poate fi făcut și acasă, cu puțină atenție și răbdare.
Lapte prăjit cu vanilie
Ingrediente:
- 2 căni de lapte
- ½ cană amidon de porumb
- 2 linguri lapte condensat
- ½ lingură zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- aluat:
- 2 linguri amidon de porumb
- 2 linguri făină de orez sau făină universală
- 1 linguriță praf de copt
- vârf de cuțit de sare
- ½ cană apă rece cu gheață
- 1 linguriță ulei
- prăjire -2 căni de ulei
- garnitură -zahăr pudră
Mod de preparare:
Într-o oală, adăugați 1/2 cană de amidon de porumb, 2 căni de lapte, 2 linguri de lapte condensat, 1 lingură de zahăr și 1 linguriță de vanilie. Puneți oala pe aragaz și dați la foc mediu. Începeți să mixați totul, amestecând continuu până când nu se formează cocoloașe. Amestecați din când în când, astfel încât amidonul de porumb să nu se lipească în partea de jos. După ce amestecul s-a îngroșat (durează 5-6 minute), se ia de pe foc
Adăugați amestecul de lapte într-un recipient pătrat tapițat cu hârtie de copt și întindeți uniform. Acoperiți amestecul de lapte cu hârtie de pergament rămasă deasupra. Asigurați-vă că partea superioară este acoperită, astfel încât umiditatea să nu intre înăuntru Acoperiți cu un capac și lăsați la frigider pentru minim 4 ore sau peste noapte.
După răcire, scoateți laptele din frigider. Scoateți doar hârtia de pergament de sus și puneți o placă de tăiat deasupra recipientului. Întoarceți ușor recipientul cu capul în jos și îndepărtați partea din spate a hârtiei de pergament. Tăiați bucăți de 4-5 cm lungime și un 2 lățime.
Pentru a face aluatul, amestecați 2 linguri de amidon de porumb, 2 linguri de făină de orez, 1 linguriță de praf de copt, un praf de sare, 1/2 cană de apă rece cu gheața și 1 linguriță de ulei până când nu se formează cocoloașe. Acest lucru face un aluat crocant și ușor. Notă: Dacă doriți un aluat mai crocant, puteți să faceți un pane. Puteți face acest lucru acoperind laptele cu făină, ouă, apoi pesmet.
Încălziți uleiul de porumb. Odată ce uleiul este fierbinte, ungeți ușor laptele cu amestecul de aluat. Puneți ușor laptele în ulei și prăjiți timp de 2-3 minute până se rumenește. Cu cât sunteți mai aproape când scăpați laptele de ulei, cu atât vor fi mai puține stropii.
Lăsați laptele prăjit să se odihnească pe un prosop de hârtie sau un grătar și ștergeți uleiul, astfel încât să fie mai puțin uleios! Lăsați-l să se răcească câteva minute înainte de a mânca. De asemenea, puteți pudra zahăr pudră deasupra pentru un pic de dulceață.
Leche Frita – lapte prăjit- rețeta spaniolă
Ingrediente:
- 950 ml de lapte integral
- 25 de grame de amidon de porumb
- 50 grame de făină
- 100 de grame de zahăr alb
- 1 baton de scorțisoară
- Coaja de lămâie
- 1/2 linguri de extract de vanilie
- 120 ml de ulei de măsline
- 2 ouă
- Zahăr și scorțișoară pudră pentru ornat
Mod de preparare:
Într-un castron mare, combinați amidonul de porumb, zahărul și jumătate din făină cu un tel. Adăugați o cană de lapte și continuați să amestecați bine. Se lasa deoparte să se odihnească aproximativ zece minute.
Într-o cratiță mare, puneți laptele rămas. Puneți-l la foc mediu-mic și așteptați până fierbe. Opriți focul și adăugați batonul de scorțișoară, urmat de coaja de lămâie și vanilie. Se amestecă ușor și se lasă deoparte aproximativ cinci minute.
Luați o sită sau o strecurătoare și strecurați încet laptele din cratiță direct în castronul mare. Se amestecă până se combină bine.
Transferați totul într-o cratiță mare. Se pune la foc mediu-mic și se amestecă continuu până când amestecul devine gros. Acest lucru poate dura aproximativ 15 minute.
Pregătiți o tavă mare adâncă de copt ungând-o ușor. Transferați amestecul îngroșat în vas, asigurându-vă că aveți cel puțin ¾ inch înălțime pentru budinca de lapte. Acoperiți partea de sus cu folie de plastic direct pe amestec. Puneți în frigider și lăsați-l să stea cel puțin patru ore până când amestecul s-a solidificat complet.
Luați un tocător și întoarceți vasul de copt peste el. Tăiați budinca de lapte în bucăți mici.
Luați o tigaie și puneți-o la foc mediu și încălziți ulei de măsline pentru a prăji budinca de lapte.
Spargeți ouăle într-un castron mic și bateți-le ușor. Într-un alt bol, puneți cealaltă jumătate de făină. Luați o bucată de budincă de lapte și scufundați-o în bolul cu ou. Apoi, scufundați-l în vasul cu făină înainte de a o scufunda în uleiul fierbinte. Prăjiți budinca de lapte acoperită aproximativ un minut pe fiecare parte. Repetați același proces pentru toate bucățile.
Odată ce stratul de lapte prăjit devine maro auriu, scoateți-l din ulei și lăsați-l să stea pe un prosop de hârtie.
Rulați Leche frita în zahăr și scorțișoară înainte de servire. Adăugați o linguriță sau două de înghețată pentru a face laptele prăjit spaniol și mai special!
Tipuri de lapte
Laptele de vacă, de capră sau de bivoliță are anumite porprietăți, însă tot mai multe persoane aleg să îl înlocuiascp cu cel vegetal, obţinut din soia, migdale, orez sau cocos. Care ar fi cea mai bună alegere pentru a ne asigura necesarul zilnic de calciu, grăsimi şi proteine.
Laptele de vacă
- E bogat în calciu (un pahar asigură 30% din necesarul zilnic), proteine, vitaminele B şi D, potasiu şi acizi graşi e senţiali (chiar şi cel semidegresat are a celaşi conţinut de proteine şi calciu ca laptele integral). Are o cantitate semnificativă de grăsimi, aşa că trebuie asociat cu o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi.
- Adulţii şi vârstnicii îl digeră mai greu (decât laptele de capră, de exemplu). Vitaminele şi mineralele din laptele de vacă ne dau energie, reglează tensiunea arterială, întăresc sistemul imunitar, ne ajută să ne menţinem sănătatea oaselor, a dinţilor, a ţesutului muscular, a pielii şi a ochilor, iar variantele sărace în grăsimi sunt indicate pentru prevenirea obezităţii, diabetului şi bolilor de inimă.
Laptele de capră
- E bogat în fier, fosfor, seleniu şi magneziu.
- Are mai mult calciu decât laptele de vacă şi e mai bogat decât acesta în vitaminele A, B2 şi D, însă e mai sărac în acid folic, zinc şi vitamina B12.
- Are foarte puţine grăsimi.
- Conţine proteine şi aminoacizi.
- Este cel mai apropiat de structura proteică a laptelui matern.
- E absorbit cel mai uşor de organism dintre toate tipurile de lapte de proveni enţă animală. Laptele de capră acţio nează ca un agent antiinflamator, ajută la absorbţia fierului şi cuprului, menţine oasele sănătoase, întăreşte sistemul imunitar, protejează împotriva cancerului mamar, previne hipertensiunea arterială şi ateroscleroza, reducând riscul de accident vascular. Prin conţi nutul mare de riboflavină (vitamina B2), ne dă multă energie.
Descoperă ce beneficii uimitoare are laptele de măgăriță.
Lapte de soia
- Are calciu, vitamine din complexul B, minerale (fier, zinc), fibre şi antioxi danţi.
- Conţine grăsimi sănătoase, care reduc nivelul colesterolului şi pe cel al trigliceridelor.
- Prezintă un nivel ridicat de fitoestrogen, care acţionează exact ca estrogenul. În cazul femeilor aflate la menopauză, ca re prezintă un nivel scăzut de estrogen, e benefic: le echilibrează hormonal şi le ajută astfel să prevină instalarea osteoporozei, a diabetului, a obezităţii, depresiei şi insomniei. Însă în cazul femeilor predispuse la cancer mamar (au cazuri în familie), aceşti fitoestrogeni pot creşte riscul apariţiei bolii, a şadar, este indicat un consult medicat înaintea consumului de lapte de soia. Aceiaşi fitoestrogeni, com binaţi cu antioxidan ţii din laptele de soia, scad nivelul testosteronului, prevenind, în cazul bărbaţilor, cancerul de prostată.
Lapte de orez
- Are un conţinut ridicat de carbohi draţi şi de zahăr (de trei ori mai mare decât laptele de vacă sau de soia).
- Nu e o sursă bună de vitamine şi proteine, pentru că are foarte puţine.
- E foarte sărac în grăsimi, colesterol, calorii.
- Conţine cei mai puţini agenţi alergeni dintre toate tipurile de lapte. Este un lapte potrivit pentru cei care au intoleranţă la lactoză, pentru cei cu colesterol ridicat şi risc de boli cardiovasculare, iar conţi nutul de carbo hidraţi îl face bun înainte de un antrenament. Beneficiile sa le se opresc însă aici. Pentru necesarul zilnic de vitamine şi de minerale care să ne menţină sănătoşi, trebuie să alegem un alt tip de lapte…
Lapte de cocos
- Are cel mai mic conţinut de sodiu dintre toate tipurile de lapte.
- E bogat în vitamine din complexul B, în minerale şi în acizi graşi esenţiali.
- Este sărac în car bohidraţi şi nu conţine colesterol, lactoză, gluten sau alţi alergeni.
- Este foarte uşor de digerat. Laptele de cocos ar fi bun, conform specialiştilor, pentru slăbit (accelerează arderea grăsimilor), pentru îmbună tăţirea funcţiei tiroidei (ajută la secreţia de insulină), prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi menţi nerea sănătăţii sistemului nervos. Are proprietăţi antivirale şi antibacteriene, creşte imunitatea şi previne osteoporoza. În industria cosmetică este folosit într-o gamă largă de produse