Despre Veneția

Veneția este unică din punct de vedere ecologic, arhitectural și istoric, iar pe vremea când era republică, orașul a fost supranumit la serenissima („cel mai senin” sau „sublim”). 

Rămâne un important port italian în nordul Mării Adriatice și este unul dintre cele mai vechi centre turistice și culturale din lume.

De la căderea republicii venețiene în 1797, orașul a ocupat un loc de neegalat în imaginația occidentală și a fost descris la nesfârșit în proză și versuri. 

Spectacolul luminos al palatelor ornamentate cu marmură și frescă, al clopotnițelor și al domurilor reflectate în apele strălucitoare ale lagunei, sub cerul albastru al Adriaticii, a fost pictat, fotografiat și filmat într-o asemenea măsură încât este dificil să distingi orașul real de reprezentările sale romantice. 

Vizitatorul care ajunge în Veneția este totuși transportat într-o altă lume, una a cărei atmosferă și frumusețe rămân incomparabile.

Ce să vizitezi în Veneția? Locuri de vizitat și obiective turistice în Veneția 2022 

Marele Canal

Marele Canal din Venetia
SURSE. DNA ajunge și la spitalul din Jibou după Secureanu. Ce au cerut procurorii
Recomandări
SURSE. DNA ajunge și la spitalul din Jibou după Secureanu. Ce au cerut procurorii

În timpul sezonului de vârg, bărcile pe apă care se plimbă în sus și în jos pe Marele Canal pot fi sufocant de aglomerate, mai ales în timpul navetei de dimineață și de seară. Evită haosul călătorind pe Grand Canal pe timp de noapte, o opțiune frumoasă, deoarece toate palatele regale sunt iluminate, făcând vizibile frescele din tavan și candelabrele grandioase.

O altă modalitate de a ocoli mulțimea de turiști de pe Marele Canal este să îți închiriezi propriul taxi pe apă. Unele bărci servesc chiar și șampanie la bord. 

Acest răsfăț este mai scump decât transportul public, dar este o idee excelentă dacă ești cu un grup și vreți să vă răsfățați cu transportul pe apă, care este adesea mai ieftin și decât gondolele.

Taxiurile pe apă sunt, de asemenea, mai ușor de navigat pe canalele mai mici și pitorești. În plus, cum la bord se află doar grupul tău, puteți încetini pentru fotografii ori de câte ori doriți.

Caffè Florian

Situat în inima Pieței San Marco, Caffé Florian este legendar. Această felie iconică a istoriei venețiene a fost un semn distinctiv al regalității încă din 1720, atrăgând celebrități de-a lungul secolelor, de la Charlie Chaplin la Andy Warhol, iar decorul său nu s-a schimbat prea mult din secolul al XVIII-lea. 

FOTOREPORTAJ Plecarea la război a rușilor, în imagini. Primii rezerviști au fost trimiși la antrenament înainte de plecarea pe front
Recomandări
FOTOREPORTAJ Plecarea la război a rușilor, în imagini. Primii rezerviști au fost trimiși la antrenament înainte de plecarea pe front

Încearcă risotto sau, pentru ceva dulce, ciocolată gourmet, cafele speciale și înghețată. Terasa este perfectă vara.

Piazza San Marco, Basilica di San Marco și turnul Campanila San Marco

Piazza San Marco, Basilica di San Marco și turnul Campanila San Marco

Cea mai renumită și faimoasă clădire din Veneția, Basilica di San Marco este o piesă arhitecturală sublimă, care a rezistat testului timpului de la crearea sa în 1092 și rămâne una dintre cele mai importante clădiri religioase din nordul Italiei.

Fiecare aspect al acestei biserici este fantastic – de la detaliile ornamentate, sculpturile și operele de artă ale fațadei frontale, până la frescele frumos pictate și operele de artă bizantină din interiorul tavanului boltit.

Situată în Piazza San Marco, această basilică este ușor accesibilă de pe marele canal și este unul dintre cele mai cunoscute exemple supraviețuitoare de arhitectură bizantină italiană.

În timp ce Basilica San Marco este cea mai faimoasă clădire din Veneția, Piața San Marco este cea mai faimoasă piață.

Jurnalist român din Cernăuți: ce ”naivitate a Occidentului” e timpul să dispară pentru ca discursul lui Putin de vineri să nu se transforme într-un război total
Recomandări
Jurnalist român din Cernăuți: ce ”naivitate a Occidentului” e timpul să dispară pentru ca discursul lui Putin de vineri să nu se transforme într-un război total

Situată pe marele canal, vizavi de insula San Giorgio Maggiore, această piață are o importanță uriașă în Veneția și este un loc cu adevărat spectaculos de vizitat.

În jurul pieței se află o serie de clădiri ornamentate, cu alei arcuite care o încadrează perfect.

În plus, în piață se află mai multe clădiri importante, printre care Campanila San Marco, Palatul Dogilor și Torre dell’Orologio.

Această piață este cu adevărat locul perfect pentru a începe turul Veneției și pentru a bifa unele dintre cele mai impresionante obiective turistice ale sale.

Palatul Dogilor

Palatul Dogilor

Una dintre cele mai frumoase și mai ușor de recunoscut clădiri din Europa, Palatul Dogilor nu a fost doar centrul guvernului în timpul Republicii Venețiene, ci și reședința Dogelui. Palatul primului dintre acești lideri puternici era o fortăreață de lemn mizerabilă și sumbră, cu turnuri de apărare masive, iar după mai multe incendii, castelul a fost transformat într-un palat în stil bizantin.

Cel pe care îl vezi astăzi a fost construit în principal în secolul al XIV-lea, iar fațada care dă spre Piazzetta datează din prima jumătate a secolului al XV-lea. Deși palatul este acum un muzeu, spre deosebire de majoritatea muzeelor, aceste picturi au fost create special pentru a decora Palatul Dogilor, nu au fost adăugate ulterior.

Lucrările de artă, frumusețea iconică și istoria interesantă a Palatului Dogilor fac din acesta una dintre principalele atracții ale Veneției pentru turiști.

Podul Suspinelor

Podul suspinelor- Doi tineri se saruta, in timp ce in spatele lor se vede Ponte dei Sospiri

Unul dintre cele mai faimoase poduri din frumosul oraș Veneția, Podul Suspinelor captează atenția oamenilor într-un mod inedit, dar interesant.

Popular cunoscut sub numele de Ponte dei Sospiri în italiană, acest pod de calcar complet închis trece peste Rio di Palazzo și leagă Palatul Dogilor de Închisorile de stat care au fost construite lângă canal la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Realizat cu măiestrie de Antonio Contin (care a proiectat și celebrul Pod Rialto din Veneția), această capodoperă unică a fost comandată de Dogele Marino Grimani în secolul al XVI-lea.

Astăzi, Podul Suspinelor este unul dintre cele mai cunoscute, fotografiate și apreciate repere ale Veneției. Mai mult decât atât, datorită numelui său evocator, podul a devenit o întruchipare a romantismului în epoca modernă și a apărut ca un punct turistic pentru cuplurile care se opresc să se fotografieze sărutându-se în fața lui.

Podul Rialto- Ponte di Rialto

Podul Rialto- Ponte di Rialto

Există peste 400 de poduri venețiene care traversează arhipelagul, însă niciunul nu este la fel de faimos ca Ponte di Rialto. Captat în mod memorabil în toată splendoarea sa uimitoare de Canaletto și de celebrele sale picturi ale orașului, podul iconic este unul dintre puținele din lume care are mai multe magazine construite cu artă pe el.

Turul Rialto Food & Wine Tour

Piața de alimente de pe Podul Rialto este cunoscută pe scară largă pentru produsele italiene și pastele de casă. Turul Rialto Food & Wine Tour scormonește prin piețele proaspete de zi cu zi, oferind mostre de brânză proaspătă de vacă din munții Asiago, bucăți dintr-un fel de mămăligă cu fructe de mare marinate și măsline din apropiere de Lacul Garda. Turul se încheie la Campo San Giovanni e Paolo, o piață populară care are câteva deserturi grozave.

Bienala de la Veneția

O dată la doi ani, Veneția găzduiește „Olimpiada lumii artei”, unde artiști, curatori, cumpărători și critici se decuplează din întreaga lume și coboară în orașul italian. 

Bienala este ocazia perfectă pentru a vedea cele mai bune opere de artă contemporană, dar și pentru a afla ce se întâmplă în diferite țări. Cu toate acestea, dacă nu poți ajunge la timp pentru festivalul de artă, fundația din spatele acestuia organizează și o serie de alte festivaluri culturale, inclusiv unele dedicate muzicii și filmului.

Biserica San Sebastiano

Milioane de oameni zăbovesc în fața San Marco în fiecare an, așteptând să le vină rândul să vadă bazilica fabulos de suprasaturată. Poți face, în schimb, un ocol până la biserica San Sebastiano, unde se găsesc unele dintre cele mai mari opere ale maestrului renascentist venețian Paolo Tiepolo. 

Save Venice Inc., organizația non-profit responsabilă de restaurarea a nenumărate opere de artă și arhitectură venețiene din oraș (cum ar fi fațada de marmură strălucitoare a bisericii Santa Maria dei Miracoli), a restaurat recent picturile de pe tavan ale lui Tiepolo și a petrecut peste un deceniu reparând și restaurând o mare parte din biserică.

Colecția Peggy Guggenheim

Colecția Peggy Guggenheim este una dintre cele mai importante colecții private de artă din lume, situată în liniștitul cartier Dorsoduro din Veneția. De pe Marele Canal, această instituție cu un singur etaj arată ca un palat neterminat – ceea ce este exact ceea ce este. 

Guggenheim a cumpărat clădirea incompletă în 1949 și a început să umple încăperile acesteia cu vasta sa colecție de suprarealism din secolul XX, expresionism abstract, sculptură de avangardă, cubism și multe altele ale unor artiști apreciați precum Mondrian, Dalí, Pollock și Picasso. 

De asemenea, poți vizita grădina de sculptură a muzeului, plină de arbuști și flori înflorite, dimineața, înainte ca mulțimea să se adune aici.

Restaurantul AllArco

Pentru un adevărat mic dejun venețian sau un aperitiv de după-amiază, All’Arco este cel mai autentic și delicios loc din oraș. Este, de fapt, o experiență și mulți îl descriu ca pe un obiectiv turistic.

Vii aici, bineînțeles, pentru faimoasele gustări cicchetti, care sunt, în principiu, carne proaspătă, produse sau brânză în diverse combinații care sunt echilibrate delicat deasupra unor felii mici de crostini. 

Festivalul Carnevale

În fiecare februarie, orașul găzduiește tradiționalul Carnaval de la Veneția, unde peste trei milioane de oameni se îmbracă în costume și dansează până în zori. 

Ce face ca această petrecere să fie diferită? Ea datează din perioada Renașterii. Venețienii poartă măști albe aurite, iar ținutele teatrale variază de la pelerine negre la rochii de bal și pălării cu pene. Este o priveliște spectaculoasă.

Insula Lazzaretto Nuovo

Pentru a scăpa de mulțimea de turiști, ia o barcă privată spre Lazzaretto Nuovo. În Evul Mediu, clădirea principală de pe această insulă ieșită din comun a fost folosită ca mănăstire. Astăzi, este un centru cultural cu expoziții, evenimente și tururi ghidate ale scrierilor de pe pereți care spun poveștile negustorilor antici.

Brutăria Tre Mercanti

Tiramisu este desertul italian celebru, făcut din pișcoturi înmuiate în cafea și așezate în straturi, cu cremă fină . Fondat inițial în Veneția în anii 1960, rețeta sa secretă a fost păstrată de restaurantele și brutăriile locale. Brutăria Tre Mercanti oferă 25 de tipuri diferite de tiramisu fusion, de la căpșuni la limoncello și fructul pasiunii, dar clasicul tradițional trebuie încercat neapărat.

Muzeul sticlei de Murano

Muzeul de sticla de Murano; Venetia

Fă-ți timp pentru o excursie la Murano și lasă-te uimit de măiestria tradițională a fabricării sticlei pentru care insula este renumită. Frumoasele produse care se schimbă la lumină sunt încă fabricate la fabrica de sticlă Fornace Ferro Murano, unde vizitatorii sunt invitați să tragă cu ochiul în interiorul unui atelier deschis, dar poți, de asemenea, să descoperi mai multe despre istoria și meșteșugul artizanal la Muzeul sticlei din Murano (Museo del Vetro). 

Castello

Castello este o regiune liniștită, rezidențială, aflată la doar 15 minute pe jos de agitata Piață San Marco. În acest cartier liniștit, vei găsi canale calme, afaceri independente pe care să le parcurgi și piețe alimentare.

Insula Lido

Plaja de pe insula Lido din Venetia

Când Festivalul de Film de la Veneția ajunge în oraș în fiecare septembrie, Hotelul Riviera de pe insula Lido devine locul preferat pentru a vedea vedete. Cu toate acestea, nu aștepta până la începutul toamnei pentru o excursie în această locație de o frumusețe aparte.

Hotelul în sine se mândrește cu o moștenire literară ilustră care îi include pe Ernest Hemingway, Lord Byron și Thomas Mann.

Insula Burano

Insula Burano

Burano s-ar putea să fie la 40 de minute cu vaporetto de insula principală, dar merită o excursie de o zi. Această insulă este plină de case pictate în toate culorile curcubeului. Plimbă-te pe lângă biserica Santa Caterina, din secolul al XIII-lea, pentru a vizita restaurantele locale, cum ar fi Trattoria Al Gatto Nero, care servește fructe de mare proaspete și paste de casă.

Când să vizitezi Veneția

Cei mai mulți vizitatori descoperă Veneția vara, când temperaturile medii din timpul zilei se situează între 24 și 27 °C, cu o ceață cauzată de umiditatea ridicată care întunecă frecvent priveliștea Alpilor de peste lagună. 

Primăvara și toamna aduc o lumină clară și strălucitoare, mai ales când vânturile sunt dinspre nord, oferind o ușurare față de căldura obositoare din sud. 

În ianuarie, temperatura medie medie este de 2,2 °C, iar iarna în Veneția este învăluită de ceață, ceea ce conferă orașului un aspect deosebit de misterios. 

Precipitațiile anuale sunt în medie de aproximativ 865 mm, din care peste 185 mm cad în octombrie și noiembrie și aproximativ 170 mm în mai și iunie.

Veneția are farmecul ei aparte oricând ai alege să o vizitezi, însă ar fi mai bine să o eviți în sezonul de vârf, adică luni precum iulie și august. 

Sursa foto: 123rf.com

Locuri de vizitat în Sicilia 

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dezvăluire șoc în divorțul momentului. Suma uriașă cerută ca pensie alimentară face înconjurul lumii. A ameninţat că poate distruge zeci de familii
GSP.RO
Dezvăluire șoc în divorțul momentului. Suma uriașă cerută ca pensie alimentară face înconjurul lumii. A ameninţat că poate distruge zeci de familii
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Playtech.ro
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Viva.ro
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Ferrari-ul de 300.000 de euro al lui Tzancă Uraganu, făcut praf după ce a sfârşit într-un copac. Fratele său, Miraj, se afla pe locul din dreapta
Observatornews.ro
Ferrari-ul de 300.000 de euro al lui Tzancă Uraganu, făcut praf după ce a sfârşit într-un copac. Fratele său, Miraj, se afla pe locul din dreapta
A fost descoperit un craniu care ar putea aparține unui băiețel omorât acum 58 de ani. Mama sa venea adesea în zonă. FOTO
Știrileprotv.ro
A fost descoperit un craniu care ar putea aparține unui băiețel omorât acum 58 de ani. Mama sa venea adesea în zonă. FOTO
O femeie a decis să-și filmeze pe ascuns soțul. A fost șocată de ce a descoperit că făcea în dormitor
FANATIK.RO
O femeie a decis să-și filmeze pe ascuns soțul. A fost șocată de ce a descoperit că făcea în dormitor
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
HOROSCOP
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase