Despre Veneția

Veneția este unică din punct de vedere ecologic, arhitectural și istoric, iar pe vremea când era republică, orașul a fost supranumit la serenissima („cel mai senin” sau „sublim”). 

Rămâne un important port italian în nordul Mării Adriatice și este unul dintre cele mai vechi centre turistice și culturale din lume.

De la căderea republicii venețiene în 1797, orașul a ocupat un loc de neegalat în imaginația occidentală și a fost descris la nesfârșit în proză și versuri. 

Spectacolul luminos al palatelor ornamentate cu marmură și frescă, al clopotnițelor și al domurilor reflectate în apele strălucitoare ale lagunei, sub cerul albastru al Adriaticii, a fost pictat, fotografiat și filmat într-o asemenea măsură încât este dificil să distingi orașul real de reprezentările sale romantice. 

Vizitatorul care ajunge în Veneția este totuși transportat într-o altă lume, una a cărei atmosferă și frumusețe rămân incomparabile.

Ce să vizitezi în Veneția? Locuri de vizitat și obiective turistice în Veneția 2022 

Marele Canal

Marele Canal din Venetia
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

În timpul sezonului de vârg, bărcile pe apă care se plimbă în sus și în jos pe Marele Canal pot fi sufocant de aglomerate, mai ales în timpul navetei de dimineață și de seară. Evită haosul călătorind pe Grand Canal pe timp de noapte, o opțiune frumoasă, deoarece toate palatele regale sunt iluminate, făcând vizibile frescele din tavan și candelabrele grandioase.

O altă modalitate de a ocoli mulțimea de turiști de pe Marele Canal este să îți închiriezi propriul taxi pe apă. Unele bărci servesc chiar și șampanie la bord. 

Acest răsfăț este mai scump decât transportul public, dar este o idee excelentă dacă ești cu un grup și vreți să vă răsfățați cu transportul pe apă, care este adesea mai ieftin și decât gondolele.

Taxiurile pe apă sunt, de asemenea, mai ușor de navigat pe canalele mai mici și pitorești. În plus, cum la bord se află doar grupul tău, puteți încetini pentru fotografii ori de câte ori doriți.

Caffè Florian

Situat în inima Pieței San Marco, Caffé Florian este legendar. Această felie iconică a istoriei venețiene a fost un semn distinctiv al regalității încă din 1720, atrăgând celebrități de-a lungul secolelor, de la Charlie Chaplin la Andy Warhol, iar decorul său nu s-a schimbat prea mult din secolul al XVIII-lea. 

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Încearcă risotto sau, pentru ceva dulce, ciocolată gourmet, cafele speciale și înghețată. Terasa este perfectă vara.

Piazza San Marco, Basilica di San Marco și turnul Campanila San Marco

Piazza San Marco, Basilica di San Marco și turnul Campanila San Marco

Cea mai renumită și faimoasă clădire din Veneția, Basilica di San Marco este o piesă arhitecturală sublimă, care a rezistat testului timpului de la crearea sa în 1092 și rămâne una dintre cele mai importante clădiri religioase din nordul Italiei.

Fiecare aspect al acestei biserici este fantastic – de la detaliile ornamentate, sculpturile și operele de artă ale fațadei frontale, până la frescele frumos pictate și operele de artă bizantină din interiorul tavanului boltit.

Situată în Piazza San Marco, această basilică este ușor accesibilă de pe marele canal și este unul dintre cele mai cunoscute exemple supraviețuitoare de arhitectură bizantină italiană.

În timp ce Basilica San Marco este cea mai faimoasă clădire din Veneția, Piața San Marco este cea mai faimoasă piață.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Situată pe marele canal, vizavi de insula San Giorgio Maggiore, această piață are o importanță uriașă în Veneția și este un loc cu adevărat spectaculos de vizitat.

În jurul pieței se află o serie de clădiri ornamentate, cu alei arcuite care o încadrează perfect.

În plus, în piață se află mai multe clădiri importante, printre care Campanila San Marco, Palatul Dogilor și Torre dell’Orologio.

Această piață este cu adevărat locul perfect pentru a începe turul Veneției și pentru a bifa unele dintre cele mai impresionante obiective turistice ale sale.

Palatul Dogilor

Palatul Dogilor

Una dintre cele mai frumoase și mai ușor de recunoscut clădiri din Europa, Palatul Dogilor nu a fost doar centrul guvernului în timpul Republicii Venețiene, ci și reședința Dogelui. Palatul primului dintre acești lideri puternici era o fortăreață de lemn mizerabilă și sumbră, cu turnuri de apărare masive, iar după mai multe incendii, castelul a fost transformat într-un palat în stil bizantin.

Cel pe care îl vezi astăzi a fost construit în principal în secolul al XIV-lea, iar fațada care dă spre Piazzetta datează din prima jumătate a secolului al XV-lea. Deși palatul este acum un muzeu, spre deosebire de majoritatea muzeelor, aceste picturi au fost create special pentru a decora Palatul Dogilor, nu au fost adăugate ulterior.

Lucrările de artă, frumusețea iconică și istoria interesantă a Palatului Dogilor fac din acesta una dintre principalele atracții ale Veneției pentru turiști.

Podul Suspinelor

Podul suspinelor- Doi tineri se saruta, in timp ce in spatele lor se vede Ponte dei Sospiri

Unul dintre cele mai faimoase poduri din frumosul oraș Veneția, Podul Suspinelor captează atenția oamenilor într-un mod inedit, dar interesant.

Popular cunoscut sub numele de Ponte dei Sospiri în italiană, acest pod de calcar complet închis trece peste Rio di Palazzo și leagă Palatul Dogilor de Închisorile de stat care au fost construite lângă canal la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Realizat cu măiestrie de Antonio Contin (care a proiectat și celebrul Pod Rialto din Veneția), această capodoperă unică a fost comandată de Dogele Marino Grimani în secolul al XVI-lea.

Astăzi, Podul Suspinelor este unul dintre cele mai cunoscute, fotografiate și apreciate repere ale Veneției. Mai mult decât atât, datorită numelui său evocator, podul a devenit o întruchipare a romantismului în epoca modernă și a apărut ca un punct turistic pentru cuplurile care se opresc să se fotografieze sărutându-se în fața lui.

Podul Rialto- Ponte di Rialto

Podul Rialto- Ponte di Rialto

Există peste 400 de poduri venețiene care traversează arhipelagul, însă niciunul nu este la fel de faimos ca Ponte di Rialto. Captat în mod memorabil în toată splendoarea sa uimitoare de Canaletto și de celebrele sale picturi ale orașului, podul iconic este unul dintre puținele din lume care are mai multe magazine construite cu artă pe el.

Turul Rialto Food & Wine Tour

Piața de alimente de pe Podul Rialto este cunoscută pe scară largă pentru produsele italiene și pastele de casă. Turul Rialto Food & Wine Tour scormonește prin piețele proaspete de zi cu zi, oferind mostre de brânză proaspătă de vacă din munții Asiago, bucăți dintr-un fel de mămăligă cu fructe de mare marinate și măsline din apropiere de Lacul Garda. Turul se încheie la Campo San Giovanni e Paolo, o piață populară care are câteva deserturi grozave.

Bienala de la Veneția

O dată la doi ani, Veneția găzduiește „Olimpiada lumii artei”, unde artiști, curatori, cumpărători și critici se decuplează din întreaga lume și coboară în orașul italian. 

Bienala este ocazia perfectă pentru a vedea cele mai bune opere de artă contemporană, dar și pentru a afla ce se întâmplă în diferite țări. Cu toate acestea, dacă nu poți ajunge la timp pentru festivalul de artă, fundația din spatele acestuia organizează și o serie de alte festivaluri culturale, inclusiv unele dedicate muzicii și filmului.

Biserica San Sebastiano

Milioane de oameni zăbovesc în fața San Marco în fiecare an, așteptând să le vină rândul să vadă bazilica fabulos de suprasaturată. Poți face, în schimb, un ocol până la biserica San Sebastiano, unde se găsesc unele dintre cele mai mari opere ale maestrului renascentist venețian Paolo Tiepolo. 

Save Venice Inc., organizația non-profit responsabilă de restaurarea a nenumărate opere de artă și arhitectură venețiene din oraș (cum ar fi fațada de marmură strălucitoare a bisericii Santa Maria dei Miracoli), a restaurat recent picturile de pe tavan ale lui Tiepolo și a petrecut peste un deceniu reparând și restaurând o mare parte din biserică.

Colecția Peggy Guggenheim

Colecția Peggy Guggenheim este una dintre cele mai importante colecții private de artă din lume, situată în liniștitul cartier Dorsoduro din Veneția. De pe Marele Canal, această instituție cu un singur etaj arată ca un palat neterminat – ceea ce este exact ceea ce este. 

Guggenheim a cumpărat clădirea incompletă în 1949 și a început să umple încăperile acesteia cu vasta sa colecție de suprarealism din secolul XX, expresionism abstract, sculptură de avangardă, cubism și multe altele ale unor artiști apreciați precum Mondrian, Dalí, Pollock și Picasso. 

De asemenea, poți vizita grădina de sculptură a muzeului, plină de arbuști și flori înflorite, dimineața, înainte ca mulțimea să se adune aici.

Restaurantul AllArco

Pentru un adevărat mic dejun venețian sau un aperitiv de după-amiază, All’Arco este cel mai autentic și delicios loc din oraș. Este, de fapt, o experiență și mulți îl descriu ca pe un obiectiv turistic.

Vii aici, bineînțeles, pentru faimoasele gustări cicchetti, care sunt, în principiu, carne proaspătă, produse sau brânză în diverse combinații care sunt echilibrate delicat deasupra unor felii mici de crostini. 

Festivalul Carnevale

În fiecare februarie, orașul găzduiește tradiționalul Carnaval de la Veneția, unde peste trei milioane de oameni se îmbracă în costume și dansează până în zori. 

Ce face ca această petrecere să fie diferită? Ea datează din perioada Renașterii. Venețienii poartă măști albe aurite, iar ținutele teatrale variază de la pelerine negre la rochii de bal și pălării cu pene. Este o priveliște spectaculoasă.

Insula Lazzaretto Nuovo

Pentru a scăpa de mulțimea de turiști, ia o barcă privată spre Lazzaretto Nuovo. În Evul Mediu, clădirea principală de pe această insulă ieșită din comun a fost folosită ca mănăstire. Astăzi, este un centru cultural cu expoziții, evenimente și tururi ghidate ale scrierilor de pe pereți care spun poveștile negustorilor antici.

Brutăria Tre Mercanti

Tiramisu este desertul italian celebru, făcut din pișcoturi înmuiate în cafea și așezate în straturi, cu cremă fină . Fondat inițial în Veneția în anii 1960, rețeta sa secretă a fost păstrată de restaurantele și brutăriile locale. Brutăria Tre Mercanti oferă 25 de tipuri diferite de tiramisu fusion, de la căpșuni la limoncello și fructul pasiunii, dar clasicul tradițional trebuie încercat neapărat.

Muzeul sticlei de Murano

Muzeul de sticla de Murano; Venetia

Fă-ți timp pentru o excursie la Murano și lasă-te uimit de măiestria tradițională a fabricării sticlei pentru care insula este renumită. Frumoasele produse care se schimbă la lumină sunt încă fabricate la fabrica de sticlă Fornace Ferro Murano, unde vizitatorii sunt invitați să tragă cu ochiul în interiorul unui atelier deschis, dar poți, de asemenea, să descoperi mai multe despre istoria și meșteșugul artizanal la Muzeul sticlei din Murano (Museo del Vetro). 

Castello

Castello este o regiune liniștită, rezidențială, aflată la doar 15 minute pe jos de agitata Piață San Marco. În acest cartier liniștit, vei găsi canale calme, afaceri independente pe care să le parcurgi și piețe alimentare.

Insula Lido

Plaja de pe insula Lido din Venetia

Când Festivalul de Film de la Veneția ajunge în oraș în fiecare septembrie, Hotelul Riviera de pe insula Lido devine locul preferat pentru a vedea vedete. Cu toate acestea, nu aștepta până la începutul toamnei pentru o excursie în această locație de o frumusețe aparte.

Hotelul în sine se mândrește cu o moștenire literară ilustră care îi include pe Ernest Hemingway, Lord Byron și Thomas Mann.

Insula Burano

Insula Burano

Burano s-ar putea să fie la 40 de minute cu vaporetto de insula principală, dar merită o excursie de o zi. Această insulă este plină de case pictate în toate culorile curcubeului. Plimbă-te pe lângă biserica Santa Caterina, din secolul al XIII-lea, pentru a vizita restaurantele locale, cum ar fi Trattoria Al Gatto Nero, care servește fructe de mare proaspete și paste de casă.

Când să vizitezi Veneția

Cei mai mulți vizitatori descoperă Veneția vara, când temperaturile medii din timpul zilei se situează între 24 și 27 °C, cu o ceață cauzată de umiditatea ridicată care întunecă frecvent priveliștea Alpilor de peste lagună. 

Primăvara și toamna aduc o lumină clară și strălucitoare, mai ales când vânturile sunt dinspre nord, oferind o ușurare față de căldura obositoare din sud. 

În ianuarie, temperatura medie medie este de 2,2 °C, iar iarna în Veneția este învăluită de ceață, ceea ce conferă orașului un aspect deosebit de misterios. 

Precipitațiile anuale sunt în medie de aproximativ 865 mm, din care peste 185 mm cad în octombrie și noiembrie și aproximativ 170 mm în mai și iunie.

Veneția are farmecul ei aparte oricând ai alege să o vizitezi, însă ar fi mai bine să o eviți în sezonul de vârf, adică luni precum iulie și august. 

Sursa foto: 123rf.com

Locuri de vizitat în Sicilia 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (29)

Lucaluca   •   11.11.2024, 04:42

Pare a fi un oraș extrem de frumos.

Lucaluca   •   16.08.2024, 06:33

Cred că este un loc minunat

Peugeot307   •   15.07.2024, 09:10

Felicitări pentru articol,este un oraș frumos, merită vizitat!

Vezi toate comentariile (29)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI