Cuprins:
Ce mai poți face din aluatul de cozonac
Cozonacul este desertul tradițional în casa fiecărui român de Paște și de Crăciun, însă poți adapta rețeta ori de câte ori ai poftă de un miez pufos cu umplutură bogată de nuci și cacao sau poți experimenta și prepara diverse creme sau budinci cu care să îl umpli.
În plus, nici măcar nu trebuie să te rezumi la forma clasică de cozonac, iar asta pentru că aluatul de cozonac este foarte versatil și din el poți face mai multe deserturi, cum ar fi coronița cu rahat, melcii cu stafide sau rulouri cu zahăr și scorțișoară.
În plus, poți face mici chifle dulci, pe care le poți însiropa cu suc de portocale scăzut sau cu caramel făcut în casă. Aluatul de cozonac este ideal pentru orice produs de patiserie și poți să faci din el croisanturi cu gem sau cu nucă, biluțe umplute cu budincă, brânzoaice, atunci când nu ții post, sau pernuțe pufoase pline de nutella.
Opțiunile sunt foarte multe, iar rețeta de bază pentru cozonac este una destul de simplă, mai ales dacă faci rețeta de cozonac de post, care nu necesită ouă sau lactate.
În plus, această variantă de cozonac de post este și mai săracă în calorii, motiv pentru care poți mânca mai mult de o felie.
Cozonac de post
Ingrediente pentru aluat
- 500 g făină de tip 000
- 250 ml lapte de migdale sau cocos
- 70 ml ulei de floarea soarelui
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
- un vârf de cuțit de sare
- două plicuri de zahăr vanilat
- o esență de vanilie
- coajă rasă de la o portocală și o lămâie
- 100 g zahăr pudră
Ingrediente pentru umplutură
- 150 g de nucă
- 80 g zahăr
- 30 ml lapte de migdale
- 100 g fulgi de migdale
- 1 esență de vanilie
- Pentru decor
- 2 -3 linguri de lapte vegetal
- 3 linguri de zahăr brun
- 30 g fulgi de migdale
Mod de preparare
Aluat
Pentru aluat, formează maiaua, amestecând zahărul vanilinat, 100 ml din laptele vegetal, 100 g de făină și drojdia uscată sau proaspătă. Lasă maiaua la crescut, apoi ia un castron mare și adaugă făina, laptele călduț, sarea, coaja de portocală și lămâie, zahărul pudră, esența de vanilie. Amestecă bine și apoi pune și uleiul și maiaua crescută.
Frământă aluatul până devine omogen și se dezlipește de mână ușor. Dacă după 30 de minute încă este lipicios, mai adaugă puțin ulei. Nu mai pune făină, pentru că va ieși un cozonac de post dens, ca o pâine. Cel mai bine este să mai adaugi ulei până ți se dezlipește de mâini.
Poți frământa și cu ajutorul unui mixer mare sau cu un robot de bucătărie. Pune aluatul în castron și unge totul bine cu ulei, apoi acoperă cu folie alimentară și cu un prosop curat. Lasă castronul într-un loc călduț, ferit de curenți de aer pentru măcar o oră.
Umplutura
Poți să te joci cu această umplutură și să adaugi și mac sau fructe uscate. În funcție de ingredientele pe care le ai în casă, poți face cozonac de post cu stafide, mac, cremă de vanilie sau budincă.
Pentru umplutura cu nuci și cacao, trebuie să mărunțești nucile într-un blender. Adaugă zahărul și cacaua într-o tigaie alături de nuci și amestecă bine. Adaugă apoi puțin lapte și lasă să fiarbă până devine totul o cremă. Poți gusta și poți să mai adaugi esență de vanilie sau zahăr, după gust.
Formarea cozonacilor
După ce aluatul a dospit, se împarte în două bucăți egale. Fiecare bucată se întinde pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Îl întinzi cât să fie suficient de lat, dar nu foarte subțire. Apoi, iei din cremă și ungi bine fiecare bucățică de aluat, până la margini.
Îl răsucești într-o ruladă și prinzi bine marginile. Procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Acum, dacă vrei poți să îi coci în tăvi separate și să obții doi cozonaci, sau poți să împletești cele două rulade și să faci un singur cozonac mare. Oricum ai decide, pune cozonacul în tavă și acoperă cu un prosop curat. Lasă la dospit măcar 30-40 de minute.
După ce au crescut, pune-l în tavă tapetată cu foaie de copt sau cu ulei și făină. Unge-i bine cu o pensulă cu lapte, apoi presară zahăr brun și fulgi de migdale.
Pune-o la cuptor la 170 de grade în cuptorul preîncins. Scoate din cuptor cozonacul de post și lasă-l să se răcească în tavă, apoi scoate-l.
Cozonac de post cu apă minerală
Ingrediente pentru aluat
- 900 grame făină pentru cozonac
- 14 grame de drojdie uscată (2 pliculețe de câte 7 grame)
- 100 grame de zahăr
- 120 ml de ulei de bună calitate
- 500 ml de apă minerală
- un praf de sare
- Coajă rasă de lămâie și de portocale/mandarine
- Esență de vanilie
- Esență de rom
- Zahăr vanilinat
Ingrediente pentru umplutură
- 300 grame de nucă măcinată
- 200 grame de stafide mari și aurii
- 200 grame de rahat tăiat cubulețe
- 2 linguri mari de cacao
- 4 linguri mari de zahăr
Mod de preparare:
Făina se cerne printr-o sită deasă pentru a îngloba mai mult aer și pentru a obține un aluat care crește mai repede.
Drojdia uscată se amestecă cu zahărul și cu sarea într-un bol, se adaugă o ceșcuță de apă minerală călduță și se amestecă bine până se dizolvă totul. Se presară o lingură de făină și se amestecă iar, apoi se lasă amestecul să dospească un sfert de oră la cald.
Se face un gol în castronul cu făină, se adaugă amestecul dospit și apa minerală. Se frământă de câteva ori să se lege ingredientele. Se adaugă apoi coaja de lămâie și de portocale, esențele de vanilie și de rom și zahărul vanilinat.
Se frământă bine până se obține un aluat elastic și omogen.
Se lasă aluatul să crească până își dublează volumul, acoperit cu un șervet curat de bumbac.
Între timp se pregătește umplutura. Nuca măcinată se amestecă bine cu zahăr și cacao și se încălzește la foc mic. Se poate adăuga puțină apă minerală, să nu se ardă nuca. Se amestecă energic până să topește zahărul parțial.
Când aluatul este bine crescut și pufos, se împarte în două cantități egale pentru doi cozonaci. Se întinde pe blatul de lucru uns cu ulei și se formează două dreptunghiuri. Se umplu fiecare cu umplutura de nucă, se presară stafide și rahat și se rulează.
Se ung cozonacii cu puțin ulei, se presară cu zahăr și se lasă să mai crească în tăvi timp de 10 – 15 minute, înainte de a-i băga la cuptor.
Apoi se coc timp de 40 – 45 de minute la foc potrivit sau la 180 de grade, dacă ai cuptor electric. Cuptorul trebuie încălzit dinainte.
Când sunt frumos rumeniți, se încearcă fiecare cozonac cu o scobitoare, să fii sigur că sunt bine copți la interior.
Idei de umpluturi pentru cozonac de post
Poți să faci cu succes cozonac de post cu ciocolată, iar crema de ciocolată o poți face și pe ea de post, pentru un desert care va fi foarte apreciat.
Crema de ciocolată de post
- 250 grame de ciocolată neagră
- 150 ml de lapte de cocos
- 50 grame de ulei de cocos
- 100 grame de zahăr pudră
- o linguriță de esență de vanilie
Pui laptele de cocos într-o cratiță și îl încălzești până la punctul de fierbere. Oprești focul și pui ciocolata mărunțită în bucățele mici. Lași 10 minute deoparte, apoi amesteci rapid până se formează o cremă de ciocolată. Adaugi untul de cocos și zahărul pudră și amesteci din nou. Poți folosi un blender pentru o cremă de ciocolată mai aerată. Poți lăsa crema la frigider până o vei folosi.
Budincă de vanilie de post
- 600 ml lapte de soia cu vanilie
- 50 g amidon
- 100 g zahar
- esență vanilie
Amestecă cu un tel zahărul și amidon, apoi adaugă laptele de soia cu aromă de vanilie și esența. Pune totul într-o cratiță pe foc mic și amestecă cu telul până ce totul devine ca o budincă. Acoperă cu folie alimentară și las-o la răcit la temperatura camerei, apoi transfer-o în frigider.
Crema de caramel cu nuci
- 250 g nucă mărunțită
- 200 g margarină
- o ceașcă apă caldă
- 400 g zahăr
Într-o cratiță topești zahărul și când se face rumen, adaugi nuca. Amesteci, apoi torni apa caldă. Gătești totul timp de două minute amestecând încontinuu, apoi oprești focul și amestecând continuu adaugi margarina. Trebuie să te miști repede pentru că se va întări caramelul altfel. După ce ai încorporat margarina, adaugi nucile măcinate și crema este gata.
Vrei și alte idei pentru prăjituri de post? Ai multe opțiuni din care să alegi
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
danutz61 • 25.04.2024, 05:22
o porcarie. Poate fiindca nu aveau ce manca pe vremea comunismului si isi trageau amagitorul asta de foame si desert. Te umfla si nimic altceva.