Cuprins:
De ce cuțitele de bucătărie se tocesc
Atunci când este tratat corect, un cuțit fabricat din oțel va deveni inevitabil mai puțin ascuțit decât un cuțit fabricat dintr-un oțel dur de înaltă calitate, cum ar fi oțelul inoxidabil.
Cu toate acestea, orice cuțit decent va ține mai mult timp dacă este folosit și tratat corect. Oțelul din care este fabricat cuțitul este mult mai dur decât orice ai tăia în mod normal; prin urmare, efectul asupra marginii tăioase a cuțitului este foarte scăzut.
Cu cât materialul cu care un cuțit intră în contact este mai dur, cu atât mai rapid el va deveni mai puțin ascuțit.
Cum să eviți uzura cuțitelor de bucătărie
Evitarea contactului cu materiale dure este cheia pentru prevenirea uzurii premature.
Primul și cel mai rău lucru pe care îl poți face este tăierea pe suprafețe mai dure decât un cuțit. Piatra, sticla, ceramica și porțelanul sunt mult mai dure decât cele mai bune oțeluri. Asta înseamnă că blaturile, vasele de copt, tocătoarele din ceramică și farfuriile sunt suprafețe pe care nu trebuie să tai alimente.
De exemplu, ceramica este unul dintre cele mai frecvente abrazive utilizate pentru modelarea oțelului; majoritatea cuțitelor sunt formate cu ajutorul unor benzi de șlefuit din ceramică.
Farfuriile din ceramică uzează o lamă de cuțit. Folosește întotdeauna un fund de lemn sau din plastic!
Curățarea și depozitarea necorespunzătoare vor duce la deteriorarea lamelor de cuțit. Un cuțit depozitat într-un sertar alături de alte cuțite și ustensile va lovit de alte cuțite și ustensile de bucătărie.
Cel mai bine este să speli cuțitele manual cu apă caldă cu săpun și să le păstrezi acolo unde nu vor intra în contact cu obiecte mai grele. Poți folosi un suport de lemn special pentru cuțite.
Un alt mod în care mulți oameni își strică cuțitele este prin faptul că nu folosesc cuțitul potrivit pentru ceea ce vor să taie.
De exemplu: un cuțit de bucătar este conceput pentru a tăia fructe, legume, carne și ierburi. Nu este conceput pentru a tăia oasele, alimentele congelate sau pentru a deschide cutii de carton.
Cât de des să ascuți cuțitele de bucătărie
Când cuțitele încep să nu mai taie, este de obicei un rezultat al faptului că muchia ascuțită a avut de suferit.
Mulți bucătari profesioniști își ascut cuțitele la fiecare două săptămâni. În cazul bucătăriei casnice, un cuțit poate fi folosit cam o oră pe zi, probabil mai puțin.
Prin urmare, cuțitele de acasă nu ar trebui ascuțite decât lunar sau chiar și mai rar de atât.
Cum ascuți cuțitele de bucătărie
Dacă nu ai un instrument special pentru a își ascuți cuțitele de bucătărie, iată câteva trucuri rapide.
Folosind cana de cafea.
Acesta este unul dintre cele mai ușoare și cunoscute trucuri pentru a ascuți cuțitele.
Pune cana cu gura în jos și freacă lama cuțitului de marginile cănii. Ai grijă să îl freci și pe cealaltă parte a lamei.
Această metodă se va dovedi foarte utilă atunci când nu ai altceva decât o cană.
Același truc funcționează și cu o farfurie ceramică sau cu un bol, deoarece partea de jos a acestor articole este similară cu cea a canii de cafea.
Cu o piatră
Alege o piatră care să nu fie lucioasă sau să aibă margini fine. Orice mărime și formă va face treaba. Ia cuțitul și freacă lama de piatră.
Ai grijă să faci această procedură în siguranță. Ar fi bine să porți mănuși, ca să te asiguri că nu îți scapă din mână cuțitul sau piatră.
Repetă procedeul cu fiecare parte e fiecărui cuțit pe care vrei să îl ascuți. Ai mare grijă cu cuțitele proaspăt ascuțite pentru că pot fi periculoase.
Cu o curea
Știai că își poți ascuți cuțitele de bucătărie cu ajutorul unei curele? Ei bine, oricât de absurd pare, o curea de piele este un instrument ideal.
Freacă lama cuțitului de interiorul curelei până când aceasta va fi ascuțită suficient. Fă la fel și pe partea cealaltă.
Șmirghel
Folosește o hârtie abrazivă sau o bucată de șmirghel pentru a îți ascuți cuțitele.
Freacă bine lama pe foaia abrazivă în funcție de cât de bine vrei să îți ascuți cuțitul.
Ai grijă să îl speli la final și să îl depozitezi în siguranță.
Pilă de unghii
O pilă de unghii este ideală pentru ascuțirea cuțitelor care nu mai taie deloc. Pentru că are o suprafață abrazivă, pila de unghii poate ascuți lama oricărui cuțit. Practic, este același lucru ca șmirghelul.
Atinge lama cuțitului de pila de unghii până cuțitul va începe să taie din nou și lama să fie ascuțită.
Un alt cuțit
Cea mai comună metodă de a ascuți cuțitele. Ai nevoie doar de un alt cuțit, nu contează că este sau nu ascuțit.
Pur și simplu freacă lamele celor două cuțite între ele, având grijă să ții lamele la un unghi de 10 grade, astfel încât să se poată ascuți.
Repetă procedeul ori de câte ori un cuțit nu mai funcționează așa cum trebuie.
Citește și: Ce faci când mucegăiește mâncarea. Alimente pe care le poți consuma după ce îndepărtezi mucegaiul
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!