Aurul: ce este și câte tipuri există

Aurul este unul dintre cele mai cunoscute metale prețioase la nivel mondial, fiind cunoscut pentru frumusețea, raritatea și proprietățile sale fizico-chimice. Este un metal nobil, inert din punct de vedere chimic, ceea ce înseamnă că are o reactivitate foarte scăzută și nu oxidează ușor la contactul cu aerul sau apa. Se utilizează la fabricarea de bijuterii, monede, obiecte religioase, precum și în diverse aplicații industriale.

În ceea ce privește bijuteriile din aur, acestea sunt realizate din aur pur ori este din mai multe aliaje cu metale mai dure pentru a-i spori durabilitatea și pentru a-i conferi alte proprietăți. Cele mai întâlnite bijuterii sunt cele din aur galben, care pot să conțină un amestec de aur, argint, cupru și zinc. De asemenea, populare sunt și piesele din aur alb, care este un aliaj din aur pur și un metal alb, cum ar fi spre exemplu paladiul sau manganul. Mai există aurul roșu/roze, care este un amestec de aur pur și cupru, dar și un tip de aur verde, mai rar, care este obținut din aur pur, argint și, uneori, cadmiu sau cupru, potrivit Jewelryinformer.com.

Cum se clasifică aurul în funcție de puritate

Aurul este clasificat în funcție de standardele de puritate, fiind cunoscute mai multe grade de finețe. Cel mai des întâlnit este aurul de 24k, 18k și cel de 14k, în timp ce foarte rar se vorbește despre aurul de 22k, 12k, 10k și 9k (n.n. – „k” este prescurtarea de la carat).

Greii din politica românească ce ratează noul Parlament. Doi miniștri PSD n-au prins mandate
Recomandări
Greii din politica românească ce ratează noul Parlament. Doi miniștri PSD n-au prins mandate

Dacă te-ai întrebat ce reprezintă caratul, ei bine acesta indică proporția de aur pur dintr-un aliaj, fiecare carat fiind egal cu a 24-a parte din masa totală. Așadar, caratul este unitatea standard de măsurare a purității aurului. Cu cât bijuteriile au mai multe carate de aur, cu atât conțin mai mult aur pur și cu atât sunt mai scumpe și mai valoroase.

Aurul de 24 de karate este cel mai pur, având o puritate de 99,9%, motiv pentru care este utilizat în mod obișnuit pentru lingouri. Aurul de 18k are un conținut de 75% aur (echivalentul titlului 750), restul fiind completat de alte metale. Acest tip de aur este ideal pentru montarea pietrelor prețioase datorită echilibrului între durabilitate și frumusețe. În cazul aurului de 14k, 14 părți din 24 ale metalului sunt aur pur, rezultând o puritate de 58,5% (titlu 585). De altfel, acesta este și cel mai popular tip de aur, fiind apreciat pentru rezistența sa și pentru strălucire, aflăm de pe site-ul Thediamondstore.co.uk.

Factori care determină înnegrirea pielii de la aur

După cum am precizat deja, deși aurul este un metal nobil și nu reacționează în mod obișnuit cu pielea, bijuteriile din acest metal prețios nu sunt compuse exclusiv din aur pur, ci includ și alte metale, precum argint sau cupru. Aceste metale auxiliare sunt folosite pentru a spori durabilitatea și maleabilitatea aurului, însă, în același timp, sunt și responsabile de eventuale reacții chimice nedorite cu pielea, cum ar fi înnegrirea acesteia.

Ce cred experții despre propunerile economice ale lui Călin Georgescu: „Pe timpul lui Ceaușescu se producea mai multă mâncare?”
Recomandări
Ce cred experții despre propunerile economice ale lui Călin Georgescu: „Pe timpul lui Ceaușescu se producea mai multă mâncare?”

Aurul în sine este un metal inert și este puțin probabil să reacționeze și să-și schimbe culoarea. Reacțiile chimice apar, însă, din cauza unor caracteristici ale pielii precum acizii și sărurile rezultate din transpirație ori anumite substanțe conținute de parfumuri și de produse cosmetice, care intră în reacție cu metalele auxiliare din aliaj, relatează Jewelryonlight.com. Toate acestea pot forma compuși chimici care duc de obicei la înnegrirea pielii în zona de contact cu o bijuterie din aur.

De ce se înnegrește pielea de la aur - Imagine cu degetele unei femei, pe care se află bijuterii de aur.
Bijuteriile nu sunt realizate exclusiv din aur pur, ci includ și alte metale

Trebuie să știi că aceste reacții chimice nu indică o calitate îndoielnică a aurului, ci este pur și simplu un efect natural al prezenței acelor metale auxiliare în aliaj. Spre exemplu, în cazul persoanelor a căror transpirație are un pH acid, aceste metale se pot oxida mai rapid, cauzând o intensificare a efectului de înnegrire a pielii. Reacția chimică dintre aur și piele diferă de la persoană la persoană deoarece compoziția transpirației și caracteristicile pielii variază.

Un profesor român de la Oxford crede că Rusia va intensifica atacul asupra României: „În următoarele 48-72 de ore suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată”
Recomandări
Un profesor român de la Oxford crede că Rusia va intensifica atacul asupra României: „În următoarele 48-72 de ore suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată”

De asemenea, fenomenul de înnegrire al pielii poate fi accentuat dacă bijuteriile sunt purtate în timpul exercițiilor fizice când se transpiră excesiv, sau în spații umede, cum ar fi băile sau piscinele, sau apă sărată, precum cea de mare.

Cum influențează pH-ul pielii

Un factor esențial în interacțiunea dintre bijuteriile din aur și piele este pH-ul pielii, adică „potential hydrogen” (n.n. – „hidrogen potențial”), unde „potențial” înseamnă „putere”. Acesta se referă la cât de acidă este pielea ta. Pielea fiecărei persoane are propriul pH, iar echilibrarea pH-ului poate contribui mult la obținerea pielii sănătoase pe care o dorești, explică specialiștii de la Cleveland Clinic.

Probabil că multă lume se întreabă de ce este pH-ul atât de relevant? Ei bine, acesta influențează viteza de oxidare a metalelor din aliajele de aur care intră în contact cu pielea. În mod normal, pH-ul se măsoară pe o scară de la 0 la 14, iar un pH neutru este 7. Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât pielea este mai puțin acidă. În schimb, cu cât pH-ul pielii este mai mic, cu atât aceasta este mai acidă. Pielea umană are un pH ușor acid, fiind situat între 4,7 și 5,75, în timp ce un pH normal este de aproximativ 5,5.

Așadar, dacă pH-ul este mai scăzut, procesul de oxidare sau de corodare a metalelor din aliajele metalelor din bijuterii va fi accelerat. Această oxidare duce la înnegrirea pielii în zonele unde bijuteriile sunt purtate. Spre exemplu, cuprul, care este un metal adesea inclus în aliajele de aur, reacționează cu aciditatea pielii, generând compuși care pot înnegri sau înverzi pielea.

Cum să previi înnegrirea pielii de la bijuteriile din aur

Mulți oameni devin îngrijorați atunci când bijuteriile din aur, precum un inel, un cercel, o brățară ori un lanț, le înnegrește pielea. Aceștia încep să suspecteze că acest fenomen este dăunător pielii lor, în timp ce alții încep să pună la îndoială calitatea bijuteriilor pe care le poartă zi de zi, renunțând la ele. Ei bine, în loc să faci asta, poți să optezi pentru una dintre metodele pe care ți le prezentăm în continuare:

Curăță în mod regulat bijuteriile – prin curățarea periodică a bijuteriilor poți preveni acumularea de murdărie și oxidarea, reducând în acest fel probabilitatea ca respectiva bijuterie să-ți înnegrească pielea.

Evită contactul cu substanțe chimice – cremele, parfumurile și celelate produse de îngrijire personală conțin diverse substanțe chimice care pot accelera procesul de oxidare a metalelor din aliajul bijuteriilor. Totodată, substanțele chimice nocive, cum ar fi clorul și detergenții duri, pot contribui la deteriorarea și la înnegrirea pielii. Când faci activități care implică aceste substanțe se recomandă să scoți inelele pentru a preveni expunerea.

Nu purta bijuterii în timpul activităților intense – purtarea bijuteriilor în timpul exercițiilor fizice sau al altor activități în timpul cărora poți transpira intens poate să accelereze procesul de oxidare al metalelor auxialiare și, deci, înnegrirea pielii. De accea, se recomandă să lași bijuteriile deoparte când faci efort.

Menține piele uscată și curată – umiditatea poate accelera reacțiile chimice care au ca rezultat înnegrirea pielii. De aceea, scoate bijuteriile din aur înainte de a face duș, de a înota ori de a spăla vasele ori dacă aplici diverse loțiuni. Ca urmare, veți împiedica aliajele de aur din bijuterii să reacționeze cu substanțele chimice, asigurându-vă că nu vă veți strica bijuteriile și prevenind înnegrirea pielii. Dacă locuiești într-un mediu cu umiditate ridicată sau transpiri mai tot timpul, folosește pudră absorbantă pentru a elimina umezeala înainte de a purta bijuteriile, recomandă experții de la Jewelryonlight.com.

Aplică un strat de lac protector – unele bijuterii din aur pot fi acoperite cu un strat fin de lac incolor protector pentru a preveni contactul direct al aliajelor cu pielea.

Cumpără aur cu puritate mai mare – aurul de 18k sau de 24k este mai pur și probabil nu va provoca înnegrirea pielii deoarece mai puține metale din aliaje pot reacționa cu pielea ta. Când achiziționezi bijuterii din aur, investiția într-o piesă cu mai multe carate poate minimiza riscul ca pielea să devină neagră.

Curăță în mod regulat bijuteriile din aur – la fel ca în cazul oricărui lucru de valoare, întreținerea regulată a bijuteriilor din aur este esențială. Păstrează-ți curate inelele, cerceii și celelalte piese din aur, iar o rutină regulată de curățare va face ca atât bijuteriile, cât și pielea cu care acestea intră în contact să fie mai puțin expuse la reacțiile care provoacă înnegrirea.

Citeşte şi despre diferența dintre aurul roz, aurul alb și aurul galben!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu | DOCUMENT
Știrileprotv.ro
MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu | DOCUMENT
Uluitor ce semnifică, de fapt, discul cu model geometric din videoclipurile lui Călin Georgescu. Ce s-a mai observat în fundal contrazice una dintre teoriile politicianului
Viva.ro
Uluitor ce semnifică, de fapt, discul cu model geometric din videoclipurile lui Călin Georgescu. Ce s-a mai observat în fundal contrazice una dintre teoriile politicianului
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Detaliul simplu care te ajută să ții mucegaiul la distanță. Pe ce temperatură ar trebui să setezi, de fapt, termostatul pe timpul iernii
FANATIK.RO
Detaliul simplu care te ajută să ții mucegaiul la distanță. Pe ce temperatură ar trebui să setezi, de fapt, termostatul pe timpul iernii
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Elle.ro
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
'Știi ce înseamnă asta când îți spune o fetiță de 23 de ani?... Sau când te mângâie' CRBL, detalii intime din relația cu Olga Guțanu
Unica.ro
'Știi ce înseamnă asta când îți spune o fetiță de 23 de ani?... Sau când te mângâie' CRBL, detalii intime din relația cu Olga Guțanu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
SRI a dezvăluit mecanismul complex prin care Călin Georgescu s-a viralizat pe TikTok, ajungând pe locul 9 mondial în trenduri
Observatornews.ro
SRI a dezvăluit mecanismul complex prin care Călin Georgescu s-a viralizat pe TikTok, ajungând pe locul 9 mondial în trenduri
Horoscop 5 decembrie 2024. Gemenilor li se înseninează de la sine gândurile, se vor simți mai ușori și mai liberi, indiferent de situație
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2024. Gemenilor li se înseninează de la sine gândurile, se vor simți mai ușori și mai liberi, indiferent de situație

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI