Cuprins:
Despre somon
Când spunem somon ne referim, de fapt, la șapte specii de somon din Pacific și o specie de somon de Atlantic. Acești pești se găsesc în afluenții Oceanului Pacific și Atlantic, iar majoritatea speciilor sunt anadrome: se nasc în râuri și fluvii, migrează în larg și apoi se întorc din nou în apă dulce pentru a se reproduce.
Somonul din Pacific suferă transformări semnificative atunci când se întoarce la apa dulce din ocean: unele specii trec de la argintiu la un maro profund; altele devin negre adânc. Somonul sockeye mascul dezvoltă cocoașe pe spate. Cele șapte specii de somon din Pacific variază de obicei în lungime.
Somonul sălbatic este pescuit pe scară largă pentru hrană, atât în scopuri recreaționale, cât și comerciale. Somonul din Oceanul Atlantic a fost aproape pescuit până la dispariție – pe piața comercială este acum aproape exclusiv pește crescut în acvacultură.
Cum se păstrează somonul
Somonul proaspăt se păstrează la frigider între 0˚C – 4˚C și se consumă în una- două zile. Pentru somonul proaspăt ambalat consultați data de pe ambalaj.
Somonul afumat trebuie consumat în limita de utilizare a termenului de pe ambalaj. Odată deschis, asigurați-vă că produsul este manipulat și depozitat corespunzător, refrigerat între 0˚C – 4˚C și consumat în 72 de ore.
Dacă vreți să-l congelați, puneți-l sigilat într-o pungă la congelator. Pune data curentă pe somonul proaspăt și păstrează la congelator până la 3 luni.
Puneți somonul proaspăt nefolosit într-o pungă sigilată în vid sau într-o pungă sigilată în congelator. Pentru a dezgheța somonul proaspăt, scoateți somonul congelat din congelator și puneți-l la frigider peste noapte la descongelat.
Cum să gătești somonul
Dacă te întrebi cum să gătești somonul, este bine de știut faptul că este un pește gras și gustos și, de cele mai multe ori, nu are nevoie de prea mult pentru a fi gata de consumat. În plus, somonul este un pește cu puțin oase, așadar acestea nu-ți vor da bătaie de cap ca în cazul altor pești.
Somonul poate fi copt, prăjit, gătit „en papillote” (învelit în folie sau hârtie) și fiert la abur. Cel mai simplu mod de a găti somonul este într-o tavă de copt în cuptor. Acest lucru provoacă cea mai mică mizerie și, de asemenea, dacă vă deranjează, mai puțin miros de pește în casă.
Potrivit specialiștilor, somonul ar trebui să fie gătit la o temperatură internă de 145°. Când lucrăm cu somon de bună calitate, putem verifica starea de gătit cu o furculiță, mai degrabă decât cu un termometru. Odată ce somonul se desparte în fileuri ușor cu furculița, e bine gătit. Doar asigurați-vă că verificați cea mai groasă parte a fileului.
Somonul este, așadar, ușor de gătit. Pielea se desprinde cu ușurință, așa că dacă gătiți bucăți cu pielea, o puteți lua când peștele este gătit înainte de servire. Puteți cumpăra somon întreg, părți de somon (jumătate de pește), bucăți mari de file. Alegeți ceea ce vi se potrivește cel mai bine.
Somonul este bogat în acizi grași omega-3, despre care se crede că susțin sănătatea inimii.
Rețete cu somon
Somon în crustă de cartofi
Ingrediente
- 1 kg de cartofi
- 3 file-uri de somon feliate
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 cepe roșii tăiată julien
- 1 lingură de făină
- 300 g baby spanac
- 200 ml smântână pentru gătit
- 50-100 g cașcaval ras
- unt pentru uns tava
Mod de preparare
Adu o cratiță cu apă sărată la fierbere, aruncă în ea cartofii și lasă-i 2-3 minute. Scurge, dă deoparte.
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și pune ceapa tăiată julien (felii subțiri) 5 minute. Adaugă făina, amestecă. Opărește spanacul la foc mediu, apoi scurge excesul de apă.
Pune, strat după strat, cartofii, ceapa, spanacul și somonul feliat, terminând cu un strat de cartofi.
Toarnă smântâna peste, presară cașcavalul ras și dă la cuptor 20-30 de minute, la foc mediu.
Somon în crustă de parmezan
- 1 file de somon de 1 kg
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 legătură pătrunjel tocată fin
- parmezan din belșug
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Pe o tavă, întinde niște hârtie de copt sau folie de aluminiu (așa vei avea de curățat mai puțin).
Pune somonul, cu pielea în jos, în tavă. Acoperă cu altă hârtie de copt/folie de aluminiu și dă la cuptor pentru 10 minute. Între timp, mărunțește usturoiul, toacă pătrunjelul și amestecă-le cu parmezanul. Scoate de la cuptor și dă la o parte hârtia de copt/folia de aluminiu de deasupra. Acoperă somonul cu mixtura de usturoi, pătrunjel și parmezan. Dă-l din nou la cuptor, fără a-l mai acoperi, până când parmezanul de deasupra se topește și se transformă într-o crustă aurie.
Somon în foitaj
- 2 bucăți file de somon
- 100 g spanac
- 100 ml smântână pentru gătit
- 20 g cașcaval ras (sau orice altă brânză tare)
- 1 pachet foitaj
- 1 ou (pentru uns foitajul)
- puțin ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare
Se spală spanacul. Într-o tigaie se încinge puțin ulei de măsline și se gătește spanacul la foc mediu.
Când spanacul începe să scadă în volum se adaugă smântâna de gătit și cașcavalul ras. Se amestecă, se gătește puțin și se oprește focul.
Aluatul de foitaj se taie în două părți.
Se preîncălzețte cuptorul la 180 de grade Celsius.
Bucățile de somon se curăță de piele și eventualele oase rămase. Se condimentează cu sare și piper.
Somonul se pune pe mijlocul foii de foitaj. Se așază deasupra spanacul gătit cu smântână. Se împăturește somonul și se închid marginile presând cu degetele.
Somonul în foitaj se unge cu oul bătut.
Se dă la cuptor la 180 de grade Celsius, căldură sus și jos pentru 15 – 20 de minute.
sursa – retete.unica.ro
Somon cu sos alb
- 4 medalioane de somon
- sare
- piper boabe şi pisat
- 100 g margarină
- 300 ml apă sau lapte de soia
- 3 lingurite făină
- 1 lămâie
- 3-4 frunze salată
- 4-5 cartofi
Mod de preparare
Se trec medalioanele de somon printr-un jet de apă şi apoi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la rece.
Separat, se spală cartofii, se şterg bine şi se pun la cuptor să se coacă în coajă. Se încinge grătarul, la foc potrivit, şi se aşază medalioanele de somon.
Se lasă să se rumenească 20-25 de minute pe fiecare parte iar, în acest timp, se prepară sosul alb. Se topeşte margarina într-un ibric, se pune făina, se amestecă bine să nu facă cocoloaşe şi se adaugă apa sau laptele de soia. Sosul se condimentează cu sare, piper boabe şi măcinat. După ce a fiert bine, se lasă să se răcească la temperatura camerei.
După ce s-a copt somonul, se aşază pe un platou şi se serveşte cu sosul de piper şi cartofii copţi. Se ornează cu felii de lămâie şi frunze de salată verde.
Somon cu paste
- 400 g paste
- 300 g file de somon
- 50 g margarină
- 300 ml lapte de soia
- 2 lingurite făină
- 1 praf nucșoară
- sare
- piper negru boabe și măcinat
- 2-3 fire rozmarin
- 1-2 lingurite vin alb dulce
Mod de preparare
Se pun să fiarbă aproximativ 2 l de apă cu sare şi o linguriţă de ulei. După ce a început să clocotească, se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă conform indicaţiilor de pe ambalaj. Când au fiert, se scot din apa clocotită şi se lasă în sită, sub jetul de apă rece.
Se topeşte margarina, se adaugă 2 linguriţe de făină cernută şi se stinge cu laptele de soia călduţ. Se lasă să capete consistenţa unei ciulamale şi apoi se adaugă sarea, piperul măcinat şi boabe şi nucşoara.
Se încinge grătarul şi se pun bucăţile de somon, se lasă 1-2 minute, apoi se stropesc cu vinul dulce şi cu sarea.
Pastele fierte se pun într-un bol, se amestecă cu sosul alb şi cu bucăţile de somon. Se ornează cu frunzuliţe de rozmarin şi se servesc atât calde, cât şi reci.
sursa – retete.unica.ro
Tartar de somon
- 500 g somon crud
- 200 g somon afumat
- 1 ceasca sucul unei lamâi
- 1 lingura ulei masline
- 1/2 legatura marar
Mod de preparare
În mixer se pun cele doua feluri de peste si se marunţesc. Apoi, se potriveste gustul de suc de lamâie, ulei si marar si se mai marunţeste o tura la mixer.
În farfuria de servit se asaza cercul de metal, se umple cu tartar si apoi se ridica. Se serveste imediat sau se da la rece.
Somon în sos de vin
- 800 g file de somon
- 200 ml vin alb dulce
- 2-3 lamai
- 1 crenguta rozmarin verde
- 2 bucheţele sparanghel
- 300 g ciuperci
- 400 g cartofi
- 50 g unt
- 4 roşii
- 1 legatura pătrunjel verde
- 2-3 lingurite sos de muştar cu hrean
- piper boabe alb şi roşu
- sare
Mod de preparare
Se trec bucăţile de file printr-un jet de apă rece, se condimentează cu sare, piper şi rozmarin, se acoperă cu felii de lămâie şi se stropesc cu vinul alb.
Se bagă în cuptorul încins şi se lasă să se pătrundă bine. În acest timp, se curăţă sparanghelul, se spală şi se pune să fiarbă în apă cu sare aproximativ 30 minute.
Separat, în acelaşi timp, se curăţă cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare. Se scot cu spumiera pe un platou împreună cu sparanghelul şi ciupercile spălate şi înăbuşite, în prealabil.
Toate legumele se pun într-o tavă unsă cu ulei şi se bagă în cuptor. Somonul se serveşte împreună cu legumele gratinate şi se ornează cu feliuţe de roşii, muştar şi pătrunjel verde tocat mărunt.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!