Descoperă curiozități și lucruri impresionante despre Oceanul Pacific:

Despre Oceanul Pacific

Oceanul Pacific a fost numit așa de către navigatorul portughez Fernando Magellan, în timp ce naviga printr-o zonă calmă de apă de pe ocean. În ciuda numelui său, Pacificul este o vastă întindere de apă cu o intensă activitate. O mare parte din ocean încă așteaptă să fie explorată, dar activitățile umane precum pescuitul industrial, mineritul de adâncime și arderea combustibililor fosili îl transformă deja în moduri semnificative. Imensa întindere de apă găzduiește unele dintre cele mai extraordinare forme de viață de pe Pământ și conține cele mai adânci zone cunoscute de omenire.

Cel mai mare și cel mai adânc ocean din lume

Oceanul se întinde de la Strâmtoarea Bering în nord și până la Marea Ross în Antarctica. Limita vestică a oceanului este Strâmtoarea Malacca, iar la est oceanul e mărginit de continentul America.

Este cel mai mare ocean al Terrei și se împarte în două emisfere, emisfera sudică și emisfera nordică.

Suprafața oceanului Pacific este de 166,24 milioane km pătrați, ceea ce constituie aproximativ 35 % din suprafața totală a Pământului sau mai bine de jumătate din suprafața totală a mărilor și oceanelor. Suprafața Pacificului este astfel mai mare decât suma suprafețelor tuturor continentelor.

Cinci reprezentanți ai elevilor explică pentru Libertatea de ce susțin greva profesorilor și critică guvernanții: „Se folosesc de noi și de contextul examenelor ca să oprească protestul”
Recomandări
Cinci reprezentanți ai elevilor explică pentru Libertatea de ce susțin greva profesorilor și critică guvernanții: „Se folosesc de noi și de contextul examenelor ca să oprească protestul”

Volumul de apă este de 714,41 milioane km cubi cu tot cu mările secundare, sau 696,19 milioane km3 fără apa din mările secundare. Adâncimea medie este de 3.940 m, dacă sunt luate în considerație mările secundare, sau 4.280 m fără acestea. Adâncimea maximă este de 11.034 m.

Oceanul Pacific
Oceanul Pacific

Temperatură și relief

Temperaturile înregistrate în apele oceanului la ecuator sunt între 25–30 °C. De asemenea, și salinitatea apei variază: apa din zona ecuatorului este mai puțin sărată decât apa dinspre poli, datorită precipitațiilor ecuatoriale abundente din timpul anului.

Relieful submarin al Pacificului este foarte variat. Câteva formațiuni subacvatice importante, de întinderi uriașe, sunt: dorsala Pacificului, Inelul de foc (vulcanism), bazine, ridicături (munți subacvatici), abisuri, șanțuri și multe altele.

Insule

Pacificul cuprinde peste 25.000 de insule, mai mult decât suma tuturor insulelor din celelalte oceane, majoritatea aflându-se la sud de ecuator.

Știți ce afecțiuni de sănătate mintală sunt decontate în România? Nici măcar sistemul nu știe, arată un recent raport
Recomandări
Știți ce afecțiuni de sănătate mintală sunt decontate în România? Nici măcar sistemul nu știe, arată un recent raport

În prezent, Oceanul Pacific se micșorează, încet dar permanent, ca urmare a mișcării plăcilor tectonice, cu aproximativ 2–3 cm pe an pe 3 laturi, ceea ce înseamnă aproximativ 0,5 km pătrați pe an.

Mările de pe coasta Pacificului

De-a lungul coastei vestice neregulate a oceanului există multe mări, cele mai mari fiind Marea Celebes, Marea Coral, Marea Chinei de est, Marea Filipinelor, Marea Japoniei, Marea Chinei de Sud, Marea Sulu, Marea Tasmaniei și Marea Galbenă.

Strâmtoarea Malacca unește, la vest, Pacificul cu Oceanul Indian, iar Strâmtoarea Drake și Strâmtoarea Magellan fac legătura, la est, cu Oceanul Atlantic. Și Canalul Panama unește la est Pacificul cu Atlanticul. În sfârșit, la nord, Strâmtoarea Bering face legătura cu Oceanul Arctic.

Flora și fauna

Flora și fauna Oceanul Pacific
Flora și fauna Oceanul Pacific

Multe dintre plantele (flora) și animalele (fauna) de pe insulele Pacificului sunt unice. Unele au ajuns pe insule cu primii coloniști, altele pe mare sau au fost duse de vânt sau de păsări. Aceste specii au fost forțate să se adapteze la noi medii de pe insule și atoli, adesea izolate, creând o gamă uriașă de noi specii. Multe dintre viețuitoarele din Pacific nu se găsesc nicăieri în lume.

Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani
Recomandări
Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani

Descoperă lucruri interesante și curiozități despre Lacul Limanul Razim – cel mai mare lac din România.

Curiozități despre Oceanul Pacific

  • În general apa Pacificului se mișcă în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică a Pământului și în sens opus în emisfera sudică. Curentul ecuatorial de Nord se mișcă spre vest de-a lungul paralelei de 15°latitudine N, apoi se întoarce spre nord lângă Filipine pentru a deveni curentul cald Japonez sau Curentul Kuroshio.
  • Deoarece meridianul de 180° trece prin Pacific, Pacificul de vest (de lângă Asia) se află de fapt în emisfera estică a Pământului, iar Pacificul de est (de lângă America) se află în emisfera vestică.

Peste 75.000 de vulcani activi în Inelul de Foc

Oceanul Pacific - curiozități și lucruri impresionante despre cel mai mare ocean din lume
Oceanul Pacific – curiozități
  • Inelul de foc este situat în bazinul Oceanului Pacific. O serie de vulcani formează un inel în jurul bazinului, de unde provine numele. Această zonă găzduiește multe cutremure din cauza activității vulcanice și a mișcării plăcilor tectonice. Oceanul Pacific conține peste 75.000 de vulcani.
  • Oceanul Pacific este situat între America la est de bazinul Oceanului Pacific și continentele asiatice și australiane la vest. Ecuatorul împarte Oceanul Pacific în Oceanul Pacific de Nord și Oceanul Pacific de Sud.
  • Cuvântul „Pacific” înseamnă pașnic. Oceanul Pacific și-a primit numele de la exploratorul Ferdinand Magellan. El a numit oceanul „mar pacific”, ceea ce însemna mare liniștită.
  • Oceanul Pacific este cel mai mare ocean de pe planetă. Acoperă mai mult de 33% din suprafața pământului. Este atât de mare încât este mai mare decât masa de uscat a tuturor continentelor lumii la un loc!
  • Oceanul Pacific este, de asemenea, cel mai adânc ocean. Are tranșee extrem de adânci, inclusiv The Challenger Deep în Mariana Trench. Acest șanț a fost cercetat de HMS Challenger în 1875.
  • Temperaturile variază de-a lungul Oceanului Pacific. Cu cât este mai aproape de ecuator, cu atât temperatura apei este mai caldă. Apa din apropierea polilor ajunge la punctul de îngheț!
  • Oceanul Pacific găzduiește majoritatea insulelor lumii, inclusiv Hawaii! Există mai mult de 25.000 de insule în Pacific.
  • Oceanul Pacific găzduiește, de asemenea, mulți atoli. Un atol este o insulă de corali înconjurată de o lagună. Atolii se găsesc doar în apele calde ale oceanelor.

Marea Barieră de Corali

Tot acest imens ocean găzduiește și Marea Barieră de Corali. Acest recif este cel mai mare din lume și se întinde pe mai mult de 1.429 de mile. Această zonă importantă este acum protejată ca sit al Patrimoniului Mondial.

Oceanul Pacific se micșorează de fapt cu 2-3 centimetri în fiecare an! Acest lucru este cauzat de mișcarea plăcilor tectonice. Oceanul Atlantic crește cu aceeași cantitate în fiecare an!

”Marea insulă de Plastic”

 ”Marea insulă de Plastic” din Pacific
”Marea insulă de Plastic” din Pacific

Poluarea marină a crescut de peste 100 de ori în Oceanul Pacific în ultimii 40 de ani. Poluarea este cea mai răspândită în partea de nord-est a Oceanului Pacific. Principalul vinovat pentru poluarea apei sunt mici fragmente de plastic care plutesc în apă, poluând mediul înconjurător și punând în pericol fauna sălbatică.

Între Hawaii și California este o zonă mai mare decât statul Texas, care a fost numită Great Pacific Garbage Patch. Deși numele poate evoca o insulă masivă de plastic care iese din mare, 94% din materialele plastice găsite sunt de fapt microplastice – bucăți mici de plastic mai mici decât un bob de orez și adesea imposibil de văzut cu ochiul liber. O mare parte din plasticul cel mai greu găsit aici este format din uneltele de pescuit abandonate, adesea denumite „plase fantomă”. Plasele fantomă amenință viața marină, deoarece pot prinde cu ușurință animalele care înoată.

Oceanul Pacific, ”cimitirul sateliților”

Pe măsură ce sateliții cad înapoi pe Pământ, resturile care rămân după arderea la reintrare sunt îngropate adânc în adâncurile din zona Pacificului.

Când un satelit este gata să fie scos de pe orbită, inginerii pot poziționa satelitul într-o deorbită controlată, folosind combustibilul rămas pentru a încetini satelitul, astfel încât să intre în atmosfera Pământului peste acest loc îndepărtat din Oceanul Pacific.

Pacificul a fost poluat de resturile de la prăbușirile sateliților, cum ar fi Mars 96, care s-a spart pe o întindere de apă de 200 de mile și a lovit și Chile și Bolivia.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Camilla, la mâna lui Kate şi a lui William! Detalii incredibile din Familia Regală, nimeni nu o va mai putea scăpa
Playtech.ro
Camilla, la mâna lui Kate şi a lui William! Detalii incredibile din Familia Regală, nimeni nu o va mai putea scăpa
De ce a lipsit Sorin Bontea de la nunta Ginei Pistol. Chiar el a spus acum adevărul: 'Nu am...'
Viva.ro
De ce a lipsit Sorin Bontea de la nunta Ginei Pistol. Chiar el a spus acum adevărul: 'Nu am...'
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
PUBLICITATE
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
Locul din România care te face să uiți de Marea Neagră. Are apă sărată, proprietăți terapeutice și e mai ieftin ca stațiunile de pe litoral
FANATIK.RO
Locul din România care te face să uiți de Marea Neagră. Are apă sărată, proprietăți terapeutice și e mai ieftin ca stațiunile de pe litoral
Coșmarul unor turiste care au rezervat o vilă în Italia. Când au ajuns la cazare au avut un șoc
Știrileprotv.ro
Coșmarul unor turiste care au rezervat o vilă în Italia. Când au ajuns la cazare au avut un șoc
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E varză, daună totală"
Observatornews.ro
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E varză, daună totală"
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Horoscopul lunii iunie 2023. Gemenii și Leii, favoriții astrelor. Probleme pe toate planurile pentru Pești
Unica.ro
Horoscopul lunii iunie 2023. Gemenii și Leii, favoriții astrelor. Probleme pe toate planurile pentru Pești
Horoscop 31 mai 2023. Racii au nevoie de o atmosferă agreabilă în casă, în mediul intim, numai că nimeni nu e dispus să o creeze pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 31 mai 2023. Racii au nevoie de o atmosferă agreabilă în casă, în mediul intim, numai că nimeni nu e dispus să o creeze pentru ei