De Alexandru Boariu,

Curăţă caloriferele

Se ştie că un calorifer înfundat poate provoca obturarea şi chiar blocarea coloanelor de apă caldă. Caloriferul trebuie demontat şi adus într-un spaţiu în care se poate lucra fără a deteriora pardoseala (înainte de demontare, asigură- te că alimentarea cu apă este închisă).

Pentru îndepărtarea mâlului foloseşte doar apă curată. Pentru curăţarea crustei ai nevoie de unele substanţe chimice speciale, operaţiunea cuprinzând faza de dizolvare cu amestecul de acizi şi faza de neutralizare a soluţiei acide.

Soluţia pentru eliminarea crustei se prepară dintr-un amestec de acizi anorganici, aditivi inhibitori împotriva coroziunii, agenţi de înmuiere, precum şi antispumă, diluată cu apă.

Nu folosi sodă caustică pentru curățarea caloriferelor

Nu utiliza sodă caustică sau alte produse acide, care vor afecta în timp nu doar caloriferul, ci întreaga instalaţie.

Foloseşte doar produse din comerţ speciale, gata preparate în acest scop, şi urmează întocmai instrucţiunile de utilizare. Spălarea simplă, doar cu apă, e bine să fie repetată la fiecare doi ani, iar îndepărtarea sărurilor este recomandată a se face o dată la trei ani.

Caloriferele din fontă au depuneri mai mari şi se spală mai des

Dacă locuieşti într-o zonă cu apă bogată în săruri minerale, curăţă mai des caloriferele. Cele din fontă au depuneri mai mari şi se spală mai des decât cele din aluminiu sau oţel. O spălare corespunzătoare a depunerilor vechi creşte eficienţa transferului termic cu peste 30%. Dacă nu poţi executa singur această operaţiune, apelează la un instalator.

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze
Recomandări

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze

Aerisirea caloriferelor de la bloc (alimentate prin sistemul termic centralizat)

Dacă instalaţia a fost deja încărcată şi nu mai poţi spăla caloriferele, atunci măcar aeriseşte-le. Această operaţie trebuie făcută pentru că agentul termic intră în calorifer prin partea de sus (tur) şi iese pe ţeava de retur din partea de jos (diametral opusă).

Aerisirea caloriferelor se poate realiza si de proprietar, nefiind nevoie neaparată de prezența unui instalator. Aerisirea trebuie făcută în momentul in care observați că acestea se încălzesc doar parțial (caloriferul este rece în partea de jos) sau dacă auziți zgomote ciudate din interiorul caloriferelor (semn că acestea au aer în interior).

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație

Din acest motiv, se pot acumula bule de aer care ajung în partea superioară a caloriferului şi împiedică încălzirea uniformă a elemenţilor. Aerisirea trebuie făcută în fiecare toamnă, odată cu încărcarea instalaţiei de încălzire, dar o poţi repeta şi ulterior, de câte ori e nevoie.

Aerisirea caloriferelor de la centrala proprie

Dacă aveți centrală proprie, trebuie să vă asigurați că aceasta este închisă.

Nu există o ordine anume pentru a face aerisirea caloriferelor din casă, însă, dacă ai centrală proprie, e recomandat să începi cu cel mai apropiat de aceasta.

Cum se face o aerisire corectă a caloriferelor

Care este turul si returul la calorifer

Prima dată, trebuie să opreşti alimentarea cu apă, închizând robineţii tur (sus) şi retur (jos, diametral opus faţă de tur). Apoi, pregăteşte un recipient pentru apă, deoarece trebuie să deschizi aerisitorul (aflat în partea superioară, opusă robinetului tur).

Vei şti că ai făcut corect acest pas dacă vei auzi aerul ieşind, după care apa va începe să curgă inconstant (bolborosind). Pentru eficienţă, porneşte încet robinetul tur, care introduce apă în calorifer şi forţează ieşirea aerului din partea superioară.

Când fluxul apei care iese devine continuu, este momentul să închizi aerisitorul şi să deschizi robinetul tur, după care poţi deschide şi returul.

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”
GSP.RO

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie