Iată ce ai de făcut ca să pierzi în greutate într-un mod sănătos, fără să te privezi de hrană
Într-o săptămână, în dietă trebuie să existe:
- produse făinoase – de 3-5 ori pe zi;
- carne slabă roşie sau albă – de 3-5 ori pe săptămână;
- produse lactate degresate – 1-2 pe zi;
- ouă – 3-5 bucăţi pe săptămână;
- peşte – cât mai des;
- fructe – de 3 ori pe zi;
- legume – zilnic, nelimitat (de preferinţă de sezon şi cumpărate din piaţă);
- grăsimi (o lingură cu ulei sau un cub de unt) – zilnic;
- seminţe şi fructe oleaginoase(nuci, alune, migdale etc.) – de 3-5 ori pe săptămână;
- apă – minimum 1,5 l pe zi.
Trucuri prin care se economisesc calorii
- Mănâncă o portocală întreagă în loc de suc de portocale proaspăt stors. Vei reduce cu 70% aportul caloric şi îl dublezi pe cel de fibre;
- Foloseşte muştar în loc de maioneză. Vei avea o ecomonie de 50 de calorii;
- Pregăteşte sos de salată făcut din oţet, ulei şi puţină apă, în loc de produsele gata preparate. Vei mai reduce 75 de calorii;
- Pune bere, vin sau apă în loc de ulei peste friptura preparată în cuptor şi ai mai scăpat de 75 de calorii;
- Mănâncă telemea în loc de caşcaval, are cu 15-20% mai puţină grăsime şi “s-au evaporat” 100 de calorii.
Înfometarea poate duce la epuizare psihică
Necesitatea hranei este una dintre nevoile bazale, legate de supravieţuire. Deci înfometarea are implicaţii profunde asupra individului. În funcţie de cât de mare e frustrarea, va creşte şi nivelul de iritare. Adică, orice ai face, dacă nu mănânci suficient, vei fi nervos, iritat şi toleranţa îţi va scădea simţitor. E ca şi cum ai vrea să pleci la drum cu maşina fără să ai combustibil în rezervor. La limită, scăderea substanţelor nutritive şi lipsa unor alimente esenţiale poate duce şi la slăbire, şi la epuizare psihică: atenţia şi memoria nu vor mai funcţiona la capacitatea obişnuită.