În acest context, occidentalii își pun întrebări despre țara care este condusă din 1994 de cel supranumit „Ultimul dictator al Europei”, o țară care nu este la fel de cunoscută ca alte națiuni europene. Asta face ca mulți oameni să nu știe foarte multe lucruri despre această țară controversată despre care unii își mai amintesc, probabil, că a fost singura care nu s-a îngrijorat deloc de pandemia care a cauzat atâtea probleme peste tot în lume și în care a rămas „celebru” sfatul lui Lukașenko pentru cetățeni: „Beți votcă și mergeți la saună!”.

Pentru aceia care doresc să afle mai multe lucruri interesante despre Belarus, dar și o serie de curiozități îi invităm să citească acest articol.

Cea mai mare țară europeană fără ieșire la mare

Belarus (n.n. – în belarusă Беларусь), denumită oficial Republica Belarus (n.n. – Республика Беларусь), este un stat suveran situat în Europa de Est, care se învecinează cu Rusia la nord-est, cu Ucraina la sud, cu Polonia la vest și cu Lituania și Letonia la nord-vest. Lungimea totală a frontierei de stat este de 3.617 kilometri.

Curiozități despre Belarus - Drapelul Belarusului arborat la Minsk.
Steagul Belarusului fluturând la Minsk
Florian Coldea, la DNA. Fostul șef al SRI, audiat într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani
Recomandări
Florian Coldea, la DNA. Fostul șef al SRI, audiat într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani

Teritoriul se întinde pe o suprafață de 207.600 km², această țară fiind cea mai mare dintre țările de pe continentul european care nu au ieșire la mare. Spre comparație, Belarus este puțin mai mică decât România, Regatul Marii Britanii și chiar decât statul american Kansas și mai mare cu câteva mii de kilometri pătrați decât Kârgâzstan sau Senegal, relatează Nations Online.

Cea mai mare parte a teritoriului belarus este acoperită cu păduri. Pădurea Białowieża, locul unde a fost declarată oficial dizolvarea URSS și formarea Comunității Statelor Independente, este una dintre ultimele și cele mai mari rămășițe din imensa pădure virgină care se întindea cândva peste Câmpia Europeană. Situată în zona frontierei cu Polonia, aceasta este unul dintre cele patru situri din Belarus incluse în Patrimoniul mondial UNESCO.

Care este principala limbă vorbită în Belarus

Populația din Belarus numără în momentul de față aproape 9,5 milioane de locuitori, cu 0,39% mai puțin comparativ cu anul precedent. La acest capitol, Belarusul este a șaptesprezecea națiune europeană și a nouăzeci și șaptea la nivel mondial. Cel mai important oraș, care este și capitala țării, este Minsk, unde trăiesc peste 1,74 milioane de locuitori. Distanța dintre Minsk și cea mai apropiată capitală dintr-o țară vecină – Vilnius (Lituania) – este de 215 kilometri. Alte orașe mari sunt Gomel (cca. 481.000 locuitori), Moghilau (cca. 370.000), Vitebsk (cca. 342.000), Hrodna (cca. 317.000) și Brest (cca. 300.000).

Părinții studentei ucise în accidentul de la 2 Mai, față în față cu Vlad Pascu. „Îi merge bine la pușcărie. La mulți ani!”, spune tatăl Robertei Dragomir
Recomandări
Părinții studentei ucise în accidentul de la 2 Mai, față în față cu Vlad Pascu. „Îi merge bine la pușcărie. La mulți ani!”, spune tatăl Robertei Dragomir
Curiozități despre Belarus - Vedere aeriană asupra oraşului Minsk.
Minsk, capitala Belaruslui

Etnicii belaruși sunt majoritari și reprezintă 83,7% din populație. De asemenea, rușii dețin o pondere de 8,3%, polonezii 3,1%, ucrainenii 1,7%, alte naționalități 2,4% și 0,8% nespecificate. Deși nu face parte din Rusia, principala limbă în Belarus este rusa, care este vorbită de 71,4% din populație. Belarusa este a doua limbă oficială a țării, fiind vorbită de doar 26% dintre locuitorii săi, mai precizează Nations Online. Mai există și comunități minoritare, care vorbesc poloneza și ucraineana. Principala religie este cea ortodoxă, care reprezintă 83,3% din populație, urmată de catolicism 15%. Mai există în Belarus și unele culte protestante.

Când şi-a proclamat Belarus independența

Până în secolul al XX-lea, teritoriile Belarusului modern au aparținut mai multor țări, precum Principatul Poloțkului, Marele Ducat al Lituaniei, Uniunea Polono-Lituaniană și Imperiul Țarist Rus. După Revoluția Rusă de la 1917, Belarus a devenit una dinre republicile anexate la Uniunea Sovietică și a fost denumită Republica Sovietică Socialistă Bielorusă, aflăm de pe enciclopedia online Wikipedia. Actualele sale frontiere au fost stabilite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), atunci când anumite teritorii din cea de-a doua Republică Poloneză (n.n. – numele neoficial dat Poloniei în perioada interbelică) i-au fost încorporate în urma invaziei sovietice a acestei țări. În 1945, RSS Bielorusă a devenit membră fondatoare a Națiunilor Unite, alături de alte 50 de state ale lumii.

Procesul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor au solicitat schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a răspuns noua judecătoare
Recomandări
Procesul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor au solicitat schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a răspuns noua judecătoare
Curiozități despre Belarus - Biblioteca Naţională din Minsk.
Biblioteca Naţională

După șapte decenii ca republică constitutivă sovietică, URSS s-a destrămat, iar Belarusul și-a declarat independența la 25 august 1991. La primele alegeri democrate, Aleksandr Lukașenko a fost ales președintele țării, funcție pe care o ocupă neîntrerupt din 1994. În ciuda obiecțiilor guvernelor din vest, Lukașenko a continuat politicile din epoca sovietică, între care restricțiile asupra libertății de exprimare și a presei, întrunirii pașnice și religiei.

20 de curiozități despre Belarus

  1. Dovezile arheologice indică faptul că pe teritoriul actualului Belarus au trăit oameni încă de acum aproximativ 10.000 de ani.
  2. În Belarus curg peste 20.800 de râuri. Nouă dintre acestea au lungimi de peste 500 de kilometri: Berezina, Neman, Vilia, Dvina de Vest, Nipru, Soj, Pripyat, Bugul de Vest și Gorin.
  3. Cel mai înalt punct din Belarus este Muntele Dzerzhinskaya, situat la 345 de metri deasupra nivelului mării, potrivit site-ului Yes Belarus. Acesta se află la 30 de kilometri distanță de capitala Minsk, în satul Skirmantovo. Denumit în trecut „Muntele Sfânt”, Dzerzhinskaya a primit actualul nume în 1958.
  4. Belarus este cea mai mare țară din Europa care nu are ieșire la mare. Cel mai apropiat litoral se află la o distanță de 200 de kilometri.
  5. Belarus este supranumit „plămânul Europei” deoarece 36% din teritoriu este acoperit de păduri.
  6. Aproape 1,7 milioane de hectare din teritoriul din Belarus sunt ocupate de mlaștini, care absorb cantități uriașe de CO2 din atmosferă. Deși la prima vedere nu par, mlaștinile au devenit în ultima vreme tot mai populare în rândul turiștilor care vizitează Belarus.
  7. În jur de 77% dintre locuitorii Belarusului locuiesc la orașe, ceea ce înseamnă că doar 23% trăiesc în mediul rural.
  8. În Belarus, există o mulțime de zăcăminte de minerale. Cel mai mare dintre acestea este zăcământul de sare de potasiu de lângă Soligorsk, care este cel mai mare din Europa și unul dintre cele mai mari din lume.
  9. De-a lungul istoriei sale, Belarus a avut mai multe denumiri. În trecut s-a numit Marele Principat al Lituaniei, Rusiei și Jemoit (sau Litva), iar populația sa se numea Litvini și vorbea limba veche belarusă, care a fost limba oficială câteva secole.
  10. Crăciunul este sărbătorit în Belarus de două ori. Prima dată este sărbătorit la fel ca în mai toate țările ortodoxe slave, pe 7 ianuarie. Pentru că în țară trăiesc mulți catolici, mai ales în vest, Crăciunul catolic este sărbătorit în Belarus şi la 25 decembrie.
  11. Belarus este singura țară din fosta URSS care încă folosește simbolurile sovietice (cu mici modificări).
  12. Multe staruri de la Hollywood au rădăcini în Belarus. Printre acestea îi amintim pe Lisa Kudrow, Scarlett Johansson, Harrison Ford, Michael Douglas și Lewis Meyer.
  13. Faimosul pictor modernist Marc Chagall este și el originar din Belarus. De altfel, multe dintre picturile pe care le-a realizat le-a dedicat orașului său natal Vitebsk.
  14. Succesul misiunii spațiale Apollo, în care Neil Armostrong a fost primul om care a pășit pe Lună, i se datorează și belarusului Boris Keith, cel care a lucrat la combustibilul rachetei.
  15. „World of Tanks”, celebrul joc pe calculator, a fost creat de Wargaming din Belarus, ale cărei simboluri se regăsesc pe aeronavele companiei aeriene „Belavia”. De asemenea, populara aplicație de chat Viber a fost creată în Belarus.
  16. Una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din lume, Victoria Azarenka, originară din Belarus, a fost în anul 2012 numărul 1 în clasamentul mondial WTA.
  17. În 2014, „BelAZ” a lansat cel mai mare camion din lume. Acesta avea o înălțime de 8,7 metri, iar capacitatea de transport putea ajunge până la 500 de tone. Acest gigant este folosit doar în carierele de piatră.
  18. Belarus a trecut la noua monedă în iulie 2016. Ca design, noile ruble belaruse sunt foarte asemănătoare cu moneda euro, iar una dintre aceste bancnote a fost nominalizată pentru premiul „Bancnota anului”.
  19. Cunoscută și sub numele de „Diamantul Cunoașterii”, Biblioteca Națională a Belarusului este o clădire impunătoare, care are o înălțime de 74 de metri, 23 de etaje și o pasarelă de vizionare. Aceasta a fost realizată de arhitecții locali Michael Vinogradov și Viktor Kramarenko, notează Intrepid Travel.
  20. Belarus este renumit pentru horilka, care este vodka belarusă. Aceasta se face din cartofi sau din cereale și are un conținut de alcool între 40 și 56%. De altfel, cartoful este nelipsit din bucătăria locală, fiind la baza a peste 300 de rețete tradiționale, cum ar fi tukmachi, o prăjitură de cartofi în straturi, kalduny, găluște din carne tocată învelite în cartofi sau draniki, clătite de cartofi rași delicioase, servite cu o lingură de smântână.

Citeşte şi: Curiozități despre Rusia. Ce nu știai despre cea mai mare țară din lume

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (24)

ionels   •   18.10.2023, 12:25

interesant ca Lisa Kudrow se trage din Belarus.

ssLazio   •   26.09.2023, 18:21

O Rusie mai mica si lipsita de importanta.

Irinel   •   26.09.2023, 09:17

Am citit,multumesc pentru acest articol.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Scamatoria CAROM. Culisele nevăzute ale vânzării celui mai mare depozit de substanțe toxice și cancerigene din România
FANATIK.RO
Scamatoria CAROM. Culisele nevăzute ale vânzării celui mai mare depozit de substanțe toxice și cancerigene din România
Cum arată și cu ce se ocupă Lili Jurcă din La Bloc, de când nu mai apare la TV. Cât de schimbată e actrița Mariana Dănescu, la 56 de ani
Viva.ro
Cum arată și cu ce se ocupă Lili Jurcă din La Bloc, de când nu mai apare la TV. Cât de schimbată e actrița Mariana Dănescu, la 56 de ani
Acasă la Marina Voica. Solista are un adevărat paradis în curtea de la Breaza. Cum arată locul în care își alină singurătatea, la 87 de ani
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Marina Voica. Solista are un adevărat paradis în curtea de la Breaza. Cum arată locul în care își alină singurătatea, la 87 de ani
Mihaela Buzărnescu, mărturisiri la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj. Dacă ai așteptări în ziua de astăzi, ești mai mult dezamăgită”. Prin ce a trecut sportiva
GSP.RO
Mihaela Buzărnescu, mărturisiri la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj. Dacă ai așteptări în ziua de astăzi, ești mai mult dezamăgită”. Prin ce a trecut sportiva
Județul din România care s-a umplut de urși și șerpi. Au ajuns să se plimbe pe străzile unui municipiu, să atace animalele din curțile oamenilor și să intre chiar și în case
FANATIK.RO
Județul din România care s-a umplut de urși și șerpi. Au ajuns să se plimbe pe străzile unui municipiu, să atace animalele din curțile oamenilor și să intre chiar și în case
Ce au găsit polițiștii în mașina răsturnată cu 8 tineri, în Bistrița. Greșeala făcută de Erik, șoferul care a și murit
Știrileprotv.ro
Ce au găsit polițiștii în mașina răsturnată cu 8 tineri, în Bistrița. Greșeala făcută de Erik, șoferul care a și murit
Acasă la Anca Țurcașiu. Artista stă într-un apartament din Panduri, pe care l-a amenajat ca-n povești / GALERIE FOTO
Unica.ro
Acasă la Anca Țurcașiu. Artista stă într-un apartament din Panduri, pe care l-a amenajat ca-n povești / GALERIE FOTO
Şoc în fotbalul românesc. Marian Iancu îşi anunţă revenirea: „Acolo mă bag, va fi al doilea stadion din ţară!” | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Şoc în fotbalul românesc. Marian Iancu îşi anunţă revenirea: „Acolo mă bag, va fi al doilea stadion din ţară!” | EXCLUSIV
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
Observatornews.ro
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
Horoscop 23 mai 2024. Gemenii au parte de o zi cu totul specială, care netezește orice asperitate din relațiile care contează
HOROSCOP
Horoscop 23 mai 2024. Gemenii au parte de o zi cu totul specială, care netezește orice asperitate din relațiile care contează

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI