Ele pot evoca emoții profunde precum mirarea, bucuria sau confuzia și uneori pot stârni inspirație, însă, deși știința care studiază acest fenomen a avansat semnificativ în ultimele două decenii, mai sunt multe detalii esențiale de descoperit în ceea ce privește motivele pentru care oamenii visează, indiferent dacă sau cât de bine își amintesc ei aceste vise atunci când se trezesc.

Dar de ce visăm și, mai ales, cât durează un vis? Deși poate părea o chestiune simplă la prima vedere, durata unui vis presupune o înțelegere complexă a stadiilor somnului și a funcțiilor cerebrale implicate. De aceea, în acest articol vom vorbi despre durata unui vis și vom aborda, totodată, o serie de aspecte esențiale despre vise.

De ce este important somnul

Somnul este un proces complex fiziologic de bază și joacă un rol vital în sănătatea și bunăstarea de-a lungul vieții noastre, o nevoie fără de care nu am putea exista. Felul în care ne simțim în timp ce suntem treji depinde în mare măsură de ceea ce se întâmplă în timp ce dormim. În timpul somnului, corpul lucrează pentru a susține funcționarea normală și sănătoasă a creierului, dar și pentru a ne menține sănătatea fizică.

Oferta de pace a lui Putin, contestată la summitul din Elveția: „Absurdă, ultimatum, propagandă”
Recomandări
Oferta de pace a lui Putin, contestată la summitul din Elveția: „Absurdă, ultimatum, propagandă”

În același timp, somnul poate influența cât de bine gândim, reacționăm, lucrăm, învățăm și felul în care ne înțelegem cu cei din jurul nostru, aflăm de pe site-ul NHLBI. La copii și adolescenți somnul ajută, de asemenea, la susținerea creșterii și a dezvoltării. Somnul este o acțiune care poate favoriza îngreunarea funcționării optime a organismului, dar și capacitatea scăzută în fața schimbărilor, gestionării emoțiilor sau în luarea unor decizii importante.

Deficiența de somn poate provoca stări de nervozitate, impulsivitate, irascibilitate sau pur și simplu modificări ale dispoziției, însă la fel de bine poate atrage cu sine modificări substanțiale la nivelul creierului.

Care sunt etapele somnului

Somnul este una dintre cele mai importante activități pentru a avea o bună sănătate. În timpul somnului, corpul trece prin patru etape diferite, care au un impact asupra undelor cerebrale, relaxării musculare, recuperării și respirației.

Concret, somnul este segmentat în două etape: somnul NREM și somnul REM. Primul se mai numește și somn de tip non-REM și este împărțit în trei stadii: N1, N2 și N3, potrivit HealthLine.

În primul stadiu avem un somn lin, care este, în fapt, o trecere ușoară de la somnul de veche la somn, timp în care ne putem trezi foarte ușor, chiar și la cel mai mic zgomot. În această fază mușchii se contractă în mod involuntar, mișcări care poartă denumirea de mioclonii. De asemenea, apare adeseori și senzația de cădere în gol.

Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”
Recomandări
Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”
Cât durează un vis - Imagine grafică reprezentând cele cinci etape ale somnului.
În timpul somnului, corpul trece prin mai multe etape diferite

În stadiul 2 de somn, mișcările ochilor se opresc, iar inima începe să bată mai încet, în timp ce mușchii corpului se relaxează. Totodată, undele cerebrale devin mai lente, însă pot apărea o serie de unde ocazionale, denumite fusuri de somn. Acesta este stadiul de somn în care organismul se pregătește de somn.

A treia fază a somnului se caracterizează prin unde cerebrale lente, lipsa mișcării ochilor și a spasmelor musculare, ceea ce se traduce printr-un somn profund. Așa cum spuneam, la cele trei stadii de somn NREM se adaugă somnul REM (n.n. – în engleză Rapid Eye Movement), care este caracterizat de o mișcare rapidă a ochilor și de o respirație și ritm cardiac ce devin din ce în ce mai rapide. În plus, creierul devine foarte activ și preia din lucrurile pe care le-a învățat în timpul zilei pentru a ajuta la formarea amintirilor.

Ce este visul

Termenul de vis se referă la acea formă de imaginație involuntară cu conținut de material inconștient și expriență subconștientă pe care mintea noastră le creează. Acest conținut constă într-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoții și alte activități mentale care apar de regulă în timpul oricărui stadiu al somnului, însă cele mai „vii” sunt cele care apar în timpul somnului REM, fază a somnului asociată cu consolidarea amintirilor, potrivit specialiștilor de la Health Cleveland.

Profiturile dezvoltatorilor imobiliari s-au triplat în ultimii 5 ani. O firmă a trecut de la venituri de 26 de lei la profituri de 50 de milioane de lei!
Recomandări
Profiturile dezvoltatorilor imobiliari s-au triplat în ultimii 5 ani. O firmă a trecut de la venituri de 26 de lei la profituri de 50 de milioane de lei!

Capacitățile noastre cognitive, cum ar fi gândirea și memoria, sunt secundare, iar în timp ce dormim, la nivel psihic și emoțional, percepem evenimentele petrecute în vis ca elemente reale petrecute aievea. De asemenea, există și o ramură a psihologiei care studiază interpretarea viselor.

Experții au constatat că, în medie, un om petrece în jur de 6 ani din viață visând, ceea ce înseamnă o medie de 2 ore pe noapte. Deocamdată nu s-a aflat care este porțiunea creierului care generează visele, dacă există o singură regiune a creierului care le generează, dacă sunt implicate mai multe ori care este cu adevărat scopul viselor.

De ce visăm

Medicii au formulat mai multe teorii de lucru cu privire la motivele pentru care visăm. Sunt visele doar o parte din ciclul somnului sau servesc altui scop? Printre posibilele explicații se numără reprezentarea dorințelor, inclusiv a celor inconștiente, interpretarea unor semnale aleatorii de la creier și corp în timpul somnului, consolidarea și procesarea informațiilor adunate în timpul zilei și funcționarea ca o formă de psihoterapie, relatează Medical News Today.

Pe baza dovezilor și a noilor metodologii de cercetare, oamenii de știință au speculat că visarea îndeplinește mai multe funcții, cum ar fi reprocesarea memoriei offline, în care creierul consolidează sarcinile de învățare și de memorie și susține și conștiința de veghe, pregătirea pentru posibilele amenințări viitoare sau simularea cognitivă a experiențelor din viața reală, deoarece visarea este un subsistem al rețelei implicite de veghe, partea minții activă în timpul visării cu ochii deschiși.

De asemenea, visele contribuie la dezvoltarea capacităților cognitive reflectând funcția mentală inconștientă în mod psihanalitic, la o stare unică de conștiință care încorporează experiența prezentului, procesarea trecutului și pregătirea pentru viitor. Trebuie spus că atunci când te confrunți cu mai mult stres sau cu o stare de anxietate, ai tendința să visezi mai mult.

Câte tipuri de vise există

Visele pot fi clasificate în mai multe categorii, fiecare având caracteristici distincte. Prima dintre acestea este cea a viselor lucide, care cuprinde visele în care persoana este conștientă că visează și poate, în unele cazuri, să controleze evenimentele din vis. Visele lucide pot oferi o oportunitate unică pentru auto-explorare și experimentare fără consecințe reale.

A doua categorie este cea a viselor recurente, adică acele vise care se repetă de mai multe ori în decursul unei perioade de timp. Acestea pot reflecta conflicte nerezolvate sau anxietăți persistente.

O altă categorie de vise este cea a coșmarurilor, care sunt declanșate de alcool, anumite traume, medicamente sau de stres. Sunt acele vise înfricoșătoare care provoacă frică și anxietate.

De asemenea, visele de falsă trezire sunt visele în care individul crede că s-a trezit, dar de fapt este încă în vis. Acestea pot crea confuzie și uneori sunt asociate cu visele lucide.

Mai există, de asemenea, și visele premonitorii, adică le care par să prezică evenimente viitoare. Dacă visezi că se întâmplă ceva și acel ceva se întâmplă mai târziu, poți spune că ai avut un vis profetic. Multe astfel de vise pot fi simple coincidențe, însă ele au fost interpretate de-a lungul timpului ca având semnificații mistice, notează Health Line.

Câte vise avem într-o noapte

Deși dormim aproape toată noaptea, durata unui vis în timp real te va surprinde cu siguranță. Visele pot fi de natură sexuală, de melancolie, de spaimă, de entuziasm sau de aventură, însă uneori pot fi ideea creativă de care avem nevoie sau o sursă de inspirație.

Cercetătorii estimează că o persoană visează în medie în jur de două ore în fiecare noapte. Perioadele de somn REM de la începutul nopții durează în general aproximativ 10 minute și cresc treptat pe parcursul nopții până la cel mult o oră.

Cu toate acestea, este dificil de spus dacă acești timpi corespund cu durata reală a viselor, mai ales că nu toate visele apar în timpul somnului REM. Potrivit specialiștilor de la Sleep Foundation, o persoană obișnuită are în timpul somnului între 4 și 6 vise pe noapte, însă unii oameni pot să aibă până la șapte vise de-a lungul unei nopți.

Cât durează un vis în timp real

Așa cum aminteam anterior, cea mai mare parte a viselor are loc în timpul somnului REM. Ciclurile de somn REM tind să aibă loc cam o dată la fiecare 1,5 până la 2 ore. Corpul nostru va intra pentru prima dată în somnul REM la aproximativ 90 de minute după ce adormim, însă este posibil să rămânem în acel prim ciclu de somn REM doar pentru cel mult 5 minute. Mai târziu, când trecem din nou prin ciclul de somn NREM în somn REM este posibil să rămânem în somnul REM pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cât durează un vis - Imagine cu un bărbat tânăr care pare că a avut un coşmar.
Coșmarurile sunt declanșate de alcool, anumite traume, medicamente sau de stres

Asta înseamnă că s-ar putea să petrecem o jumătate de oră într-un ciclu de somn REM pe timpul nopții. Dacă dormim în jur de 8 ore putem petrece aproximativ un sfert din acest timp în somnul REM. Specialiștii spun că durata în timp real a unui vis poate să varieze de la câteva secunde până la aproximativ 20-30 de minute.

În medie, un episod de vis în somnul REM durează între 5 și 20 de minute. Cercetările sugerează că visele tind să dureze mai mult pe măsură ce noaptea înaintează. Nu în ultimul rând, cercetările sugerează că visele REM sunt mai lungi decât visele NREM.

De asemenea, sunt mai probabil să fie bizare, emoționale și asemănătoare poveștilor, mai precizează Sleep Foundation. Visele din somnul NREM pot fi mai puțin detaliate și mai asemănătoare cu gândurile disjunse, deși există și excepții. În aceeași noapte, rapoartele viselor tind să fie mai detaliate mai târziu în noapte.

Într-un studiu, cercetătorii au trezit participanții după cinci sau 10 minute de somn REM, atât devreme, cât și mai târziu în timpul nopții. Cele mai lungi și mai complexe povești de vise au avut loc după 10 minute de somn REM mai târziu în timpul nopții, când unii oameni au raportat, de asemenea, că au vise împărțite în diferite episoade.

Află şi semnificația culorilor din vise!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
Știrileprotv.ro
Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
Libertateapentrufemei.ro
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
Amenda usturătoare pe care o riști dacă stai la bloc. Ai făcut aceste modificări în apartament, ești bun de plată, iar sumele pot fi foarte mari
FANATIK.RO
Amenda usturătoare pe care o riști dacă stai la bloc. Ai făcut aceste modificări în apartament, ești bun de plată, iar sumele pot fi foarte mari
Nu s-a văzut la TV în Germania - Scoția: momentul care va face înconjurul planetei » Gestul emoționant al lui Nagelsmann
GSP.RO
Nu s-a văzut la TV în Germania - Scoția: momentul care va face înconjurul planetei » Gestul emoționant al lui Nagelsmann
Avertisment pentru 4 zodii, de la Marian Golea! A început o perioadă de schimbări și câștiguri, care durează până-n iulie
FANATIK.RO
Avertisment pentru 4 zodii, de la Marian Golea! A început o perioadă de schimbări și câștiguri, care durează până-n iulie
Rochia care a împărțit Internetul în două! 'Ridicol de decoltată' Și-a eclipsat sau nu această mamă fiica în ziua nunții sale? Comentariile nu se mai opresc!
Unica.ro
Rochia care a împărțit Internetul în două! 'Ridicol de decoltată' Și-a eclipsat sau nu această mamă fiica în ziua nunții sale? Comentariile nu se mai opresc!
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Orangesport.ro
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte plină de vaci. "Mi-au dat doar un băţ, trebuie să ducem vacile acasă"
Observatornews.ro
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte plină de vaci. "Mi-au dat doar un băţ, trebuie să ducem vacile acasă"
Horoscop 16 iunie 2024. Gemenii au multe pe cap, astăzi vin și mai multe și toată această presiune ar putea să îi dea peste cap
HOROSCOP
Horoscop 16 iunie 2024. Gemenii au multe pe cap, astăzi vin și mai multe și toată această presiune ar putea să îi dea peste cap

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI