Despre dalii 

Dalia este un de plante din familia Asteraceae, ordinul Asterales. Sunt plante perene stufoase, tuberoase, erbacee care sunt originare din Mexic și America Centrală. Daliile sunt înrudinte cu margareta, floarea soarelui, crizantena și zinnia. 

Există 42 de specii de dalie, cu hibrizi crescuți în mod obișnuit ca plante de grădină. Formele florilor sunt variabile, cu un cap pe tulpină; acestea pot avea un diametru de până la 5 cm sau până la 30 cm.

 Această mare varietate rezultă din faptul că dalii sunt octoploizi – adică au opt seturi de cromozomi omologi, în timp ce majoritatea plantelor au doar doi. În plus, daliile conțin, de asemenea, multe transpozoni – piese genetice care se mișcă din loc în loc pe o alelă – ceea ce contribuie la manifestarea lor atât de mare.

Tulpinile sunt cu frunze, înălțimea variind de la 30 cm la mai mult de 1,8-2,4 m. Majoritatea speciilor nu produc flori parfumate. La fel ca majoritatea plantelor care nu atrag insecte polenizatoare prin miros, ele sunt viu colorate, prezentând cele majoritatea nuanțelor, cu excepția albastrului.

Dalia a fost declarată floarea națională a Mexicului în 1963. Tuberculii au fost crescuți drept culturi alimentare de către azteci, dar această utilizare a dispărut în mare parte după cucerirea spaniolă. Încercările de a introduce tuberculii ca cultură alimentară în Europa nu au avut succes. 

Abdulkadir Cam, turcul acuzat că a ucis-o pe Mirela Bîtfoi, pune crima pe seama bolii de care suferă: „Îi dau lacrimile când vorbește despre ea”
Recomandări
Abdulkadir Cam, turcul acuzat că a ucis-o pe Mirela Bîtfoi, pune crima pe seama bolii de care suferă: „Îi dau lacrimile când vorbește despre ea”

Cum arată daliile

Daliile sunt plante perene cu rădăcini tuberoase, deși sunt cultivate ca plante anuale în unele regiuni cu ierni reci. 

În timp ce unele au tulpini erbacee, altele au tulpini care se lignifică în absența țesutului secundar și reînnoadă după iarnă.

 Ca membru al Asteraceae, dalia are un cap de flori care este de fapt un compozit (de unde și denumirea mai veche Compositae), atât cu flori de disc centrale, cât și cu flori înconjurătoare. 

Fiecare floretă este o floare în sine, dar este adesea descrisă în mod incorect ca o petală, în special de către horticultori. Numele modern Asteraceae se referă la apariția unei stele cu raze înconjurătoare.

De la ce vine numele de dalii

Denumirea plantei în sine a făcut mult timp obiectul unei confuzii. Multe surse afirmă că numele „Dalia” a fost acordat de pionierul botanist și taxonom suedez Carl Linnaeus pentru a-l onora pe regretatul său student, Anders Dahl, autorul Observațiilor botanice. 

Cu toate acestea, Linnaeus a murit în 1778, cu mai mult de unsprezece ani înainte ca planta să fie introdusă în Europa în 1789, așa că, în general, se spune că planta a fost numită în 1791 în cinstea lui Dahl, care murise cu doi ani înainte, Linnaeus nu ar fi putut fi cel care a făcut acest lucru. 

Oligarhii ruși vor să scape de eticheta de „corupți” și să nu mai fie asociați cu Kremlinul. Au fost descoperite tentative de rescriere a biografiilor de pe Wikipedia
Recomandări
Oligarhii ruși vor să scape de eticheta de „corupți” și să nu mai fie asociați cu Kremlinul. Au fost descoperite tentative de rescriere a biografiilor de pe Wikipedia

Probabil că abatele Antonio Jose Cavanilles, directorul Grădinilor Regale din Madrid, ar trebui să fie creditat cu încercarea de a defini științific genul, deoarece nu numai că a primit primele exemplare din Mexic în 1789, dar a numit primele trei specii care au înflorit. din butași.

Indiferent de cine l-a acordat, numele nu a fost atât de ușor de stabilit. În 1805, botanistul german Carl Ludwig Willdenow, afirmând că genul Dahlia Thunb a fost acceptat general, a schimbat numele plantelor din Dahlia în Georgina (după naturalistul german Johann Gottlieb Georgi, profesor la Academia Imperială de Științe din St. . Petersburg, Rusia). 

De asemenea, a reclasificat și redenumit primele trei specii cultivate și identificate de Cavanilles. Abia în 1810, într-un articol publicat, a adoptat oficial denumirea originală a Dahlia de către Cavanilles.

 Cu toate acestea, numele Georgina a persistat în Germania în următoarele câteva decenii. În rusă, este încă numită Georgina. 

„Dahl” este un omofon al cuvântului suedez „dal”, sau „vale”, planta este uneori denumită „floarea de vale”.

Unde crește dalia

Daliile cresc în mod natural în condiții climatice care nu prezintă îngheț, prin urmare nu sunt adaptate să reziste la temperaturi sub zero.

Atacul Iranului asupra Israelului și războiul din Ucraina scot la iveală eșecul tot mai mare al Occidentului de a descuraja amenințările | Analiză Sky News
Recomandări
Atacul Iranului asupra Israelului și războiul din Ucraina scot la iveală eșecul tot mai mare al Occidentului de a descuraja amenințările | Analiză Sky News

 Cu toate acestea, natura lor tuberoasă le permite să supraviețuiască perioadelor de repaus, iar această caracteristică înseamnă că pot crește în climă temperată cu îngheț, cu condiția ca tuberculii să fie ridicați de la sol și depozitați în condiții reci, dar fără îngheț în timpul iernii. 

Dalie roz în grădină
Dalie roz în grădină

Plantarea tuberculilor se face destul de adânc (10 – 15 cm) pentru a oferi, de asemenea, o anumită protecție. Când sunt în creștere activă, hibrizii moderni de dalie se comportă cel mai bine pe soluri bine udate, dar cu drenaj liber, în situații care primesc multă lumină solară. 

Soiurile mai înalte necesită, de obicei, o anumită formă de sprijin pe măsură ce cresc, iar toate daliile de grădină au nevoie în mod regulat de scoaterea frunzelor și florilor ofilite. 

Există acum peste 57.000 de soiuri înregistrate, care sunt înregistrate oficial prin intermediul Societății Horticole Regale. 

Registrul oficial este The International Register of Dahlia Names 1969, care este actualizat prin suplimente anuale. Registrul original din 1969 publica aproximativ 14.000 de soiuri, adăugând încă 1700 până în 1986, iar în 2003 erau 18.000. De atunci, aproximativ o sută de soiuri noi sunt adăugate anual.

Dalii – plantare în grădină 

În primul rând, trebuie să aștepți trecerea sezonului rece. Temperatura solului trebuie să fie undeva la 15-16 grade. Așa că așteaptă trecerea iernii și orice pericol de îngheț din primăvară înainte de plantare. 

Unii grădinari încep să planteze tuberculii în interior în containere cu o lună înainte pentru a le planta apoi în grădină. Daliile de dimensiuni medii până la pitice se vor descurca bine în containere.

Comandă tuberculi de dalie la începutul primăverii. Alege un loc de plantare cu soare din plin. Daliile cresc mai multe flori dacă primesc 6 până la 8 ore de lumină directă a soarelui. Le place mult soarele dimineții. Alege o locație cu un pic de protecție împotriva vântului.

Daliile se dezvoltă în sol bogat, bine drenat. Nivelul pH-ului solului dvs. trebuie să fie de 6,5-7,0, ușor acid.

Dacă ai un sol mai greu (argilos), adaugă nisip, mușchi de turbă sau gunoi de grajd vechi pentru a ușura și slăbi textura solului pentru un drenaj mai bun.

Daliile mari și cele cultivate exclusiv pentru flori tăiate sunt cel mai bine cultivate într-o parcelă specială, în rânduri singure, fără concurență din partea altor plante. Daliile de înălțime medie până la mică se amestecă bine cu alte flori de vară. Dacă aveți doar o grădină de legume, este locul perfect pentru a pune un rând de dalii pentru tăiere. 

Evită tuberculii de dalie care par încrețiți sau putreziți. „Nu sparge sau tăia tuberculi individuali de dalie,. 

Tipurile mai mici de dalii, care cresc de obicei de aproximativ 3 metri înălțime, ar trebui să fie distanțate la 2 metri distanță. Daliile mai înalte, cu flori mai mari, ar trebui să fie distanțate la 3 metri distanță. 

Gaura în care plantezi trebuie să fie puțin mai mare decât rădăcina plantei și să încorporeze în sol niște mușchi de turbă. 

Sapă o gaură care are aproximativ 6-8 cm adâncime. Așează tuberculii în el, cu punctele de creștere sau „ochii”, cu fața în sus și acoperă cu câțiva centimetri de pământ. Pe măsură ce tulpina răsare, umple-o cu sol până când se află la nivelul solului.

Daliile încep să înflorească la aproximativ 8 săptămâni după plantare, începând cu mijlocul lunii iulie. Nu uda tuberculii imediat după plantare; acest lucru încurajează putrezirea. Așteaptă până când mugurii au apărut deasupra solului pentru a uda.

Dalii – plantare în ghiveci 

Ai grijă ca pământul să fie cald, cam 15 grade. Apoi, folosește ghivece și vase mari pentru fiecare turbecul de dalie. Asigură-te că vasele au găurele pentru a se scurge aa bine. 

Solul ar trebui să aibă un drenaj bun, poți folosi ajutoare cum ar fi nisipul sau perlitul, dacă este necesar.

Adaugă îngrășământ de uz general cu eliberare lentă în solul din ghiveci, organic este cel mai bun

Plantează tuberculi de dalie și acoperă cu pământ. Tuberculii trebuie să fie cam la 8-10 centimetri sub pământ.

Dalie roșie
Dalie roșie

Ciupește daliile pentru a promova ramificarea pe măsură ce cresc. 

Taie frunzele mai mici de 12 cm pentru a promova o bună circulație a aerului și pentru a preveni mucegaiul. Hrănește daliile pe tot parcursul verii folosind un îngrășământ pe bază de emulsie.

Tăie în mod regulat florile sau frunzele ofilitate pentru a permite altor flori să crească. 

Poți cultiva maci la tine acasă în grădină sau în balcon. Este foarte simplu

Sursa foto: 123rf.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Roxana22   •   20.08.2023, 23:22

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro
FANATIK.RO
Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
GSP.RO
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
Zodiile care vor avea o săptămână norocoasă. Vești bune pentru Berbeci, Tauri și Fecioare
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea o săptămână norocoasă. Vești bune pentru Berbeci, Tauri și Fecioare
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran
Știrileprotv.ro
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
Unica.ro
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Costel Corduneanu aştepta un transplant de mai mulţi ani. Medicii au încercat să îl salveze cu o inimă mecanică
Observatornews.ro
Costel Corduneanu aştepta un transplant de mai mulţi ani. Medicii au încercat să îl salveze cu o inimă mecanică
Horoscop 15 aprilie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi va scoate din rutină, va ține departe gândurile rele și îi va încuraja să facă noi planuri
HOROSCOP
Horoscop 15 aprilie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi va scoate din rutină, va ține departe gândurile rele și îi va încuraja să facă noi planuri
RECOMANDĂRI