După ce ai găsit destinația de vacanță ideală și pare că ai făcut alegerea potrivită, trebuie să iei o decizie și asupra beneficiilor pe care ți le dorești în vacanță. Vrei să ai mese incluse? Ori vrei să beneficiezi de servicii adiacente care să îți înfrumusețeze vacanța? Atunci iată ce trebuie să știi despre diferența dintre all inclusive și ultra all inclusive.

Când a fost inventat conceptul all inclusive

Conceptul all inclusive a fost creat de belgianul Gerard Blitz, fondatorul Club Med, la sfârșitul anilor 1950, în Spania. Mai târziu, conceptul a ajuns în toate companiile Med care se aflau în țări precum Egipt, Tunisia sau Caraibe.

În Turcia, conceptul de all inclusive a apărut în anul 1995, iar locul care l-a implementat pentru prima dată a fost Calista Resort 5 Stele din Belek, Antalya. Ulterior, conceptul de all inclusive s-a răspândit în multe alte țări precum Croația, Grecia sau Bulgaria.

Ce înseamnă All inclusive (AI)

O vacanță în care vei beneficia de servicii all inclusive înseamnă că vei avea inclus în preț toate mesele principale (mic dejun, prânz, cină), băuturi răcoritoare, dar și alcoolice locale, snacks-uri, dar și băuturi și gustări în zonele de piscină ori alt bar amenajat pe plajă.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

De asemenea, în prețul plătit inițial, pentru all inclusive, vei avea acces gratuit și la piscina din locație, șezlong, umbrelă și accesorii de plajă, precum prosop, dar și acces gratuit la diferite facilități din resort, precum programe de aminație ori facilități pentru sport.

Dreptul pe care îl primești odată cu achiziționarea pachetului este dat de o brățară pe care o vei primi la sosirea în resort.

Ce înseamna Ultra All Inclusive (UAI)

În regimul ultra all inclusive, vei beneficia de toate facilitățile standard de mai sus, din pachetul all incluisve, iar pe lângă asta vei avea parte și de băuturi alcoolice și non alcoolice de import, dar și de cocktail-uri speciale locale, gustări între mese, și alte facilități ale resortului precum: spa, sporturi nautice, petreceri.

Locațiile care oferă servicii de 5 stele, în regim ultra all inclusive, pot pune la dispoziția turiștilor, pe lângă toate beneficiile de mai sus, încluse în pachet, și posibilitatea de a servi un late dinner, cină la o oră târzie față de ora standard a mesei, dar și posibilitatea de a avea rezervare pentru cel puțin o masă la un restaurant cu meniu a-la-carte.

Diferența dintre all inclusive și ultra all inclusive

Primul scandal între echipele PSD, PNL, USR și UDMR pe creșterea taxelor: „Kelemen Hunor a propus ședințe de terapie, a fost o ploaie de invective”
Recomandări
Primul scandal între echipele PSD, PNL, USR și UDMR pe creșterea taxelor: „Kelemen Hunor a propus ședințe de terapie, a fost o ploaie de invective”

Pentru all inclusive, vei avea parte de servicii standard în pachetul de vacanță și anume:

  • 3 Mese pe zi – mic dejun, prânz, cină;
  • Plajă privată, piscină și accesorii pentru piscină;
  • Băuturi alcoolice de producție locală și băuturi răcoritoare în orice cantitate.
  • Pot fi suplimentate servicii precum: masaj, saună, serviciu de babysitting sau utilizarea infrastructurii sportive.

Pentru Ultra all inclusive, vei avea parte de serviciile all inclusive de mai sus, dar și o versiune cu servicii extinse precum:

  • 3 Mese pe zi, dar o gamă variată de preparate culinare, până la 10 feluri de mâncare din bucătăria internațională;
  • Gustări pe tot parcursul zilei în mini restaurante și în locurile special amenajate lângă piscină ori pe plajă;
  • O gamă variată de deserturi pe tot parcursul zilei;
  • Băuturi alcoolice și răcoritoare, locale și de import, pe tot parcursul zilei, în orice cantitate;
  • Mini bar actualizat zilnic în cameră;
  • Posibilitatea de a comanda produse alimentare în cameră;
  • Plajă și piscină privată;
  • Anumite sporturi de apă și facilități din resort.
  • Pot fi suplimentate servicii precum: parc acvatic, club sportiv, teren de sport, sală de gimnastică, saună.

Un regim de cazare atât all inclusive, cât și ultra all inclusive, presupune, pe lângă mâncare și băutură, și o cameră curată, spațioasă, care deține facilități precum: aer condiționat, mini bar, tv și toate accesoriile necesare pentru baie.

Povestea porcului electoral. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Iernut care le-a dat alegătorilor câte un kil de carne şi o bere, ca să voteze cu primarul
Recomandări
Povestea porcului electoral. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Iernut care le-a dat alegătorilor câte un kil de carne şi o bere, ca să voteze cu primarul

Ce înseamnă Extra All Inclusive (EAI)

Pachetul Extra All Inclusive conține toate serviciile ce sunt oferite în mod standard în regimul Ultra All Inclusive, dar și altele sumplimentare ce sunt disponibile în funcție de fiecare resort, hotel în parte. Pot fi beneficii precum: acces gratuit la multe sporturi nautice, servicii de spa, masaj, înfrumusețare, sau acces gratuit la teren de golf.

Ce înseamnă All Inclusive Light

Conceptul de all inclusive light reprezintă o variantă mai ieftină, din punct de vedere financiar, față de celelalte servicii. Presupune cele 3 mese principale pe zi, mic dejun, prânz și cină, iar băturile alcoolice și non alcoolice sunt servite doar în cadrul acestor mese. În rest, orice comandă efectuată între mese este contra cost.

În funcție de hotel ori resort, în regimul de all inclusive light mai poate fi inclusă și o gustare între mese, fără un cost suplimentar.

Opțiunile variază în funcție de fiecare țară și resort în parte. Ofertele all inclusive sau ultra all inclusive pot fi găsite în hoteluri de la 3 până la 5 stele, beneficiile și avantaje fiind diferite în funcție de politica fiecărei locații în parte.

Ce să faci înainte de a rezerva o vacanță la all-inclusive



Stabilește un buget realist – calculează bugetul pentru întreaga excursie, inclusiv pentru zboruri, dacă e cazul, și orice activități suplimentare pe care plănuiești să le faci în afara pachetului all-inclusive. Dacă mergi în România sau în apropiere, calculează câtă benzină vei consuma și care e prețul total.

Rezervă din timp – multe stațiuni all-inclusive oferă adesea reduceri pentru rezervările timpurii sau promoții speciale. Rezervarea din timp nu doar că îți asigură locul la resortul ales, dar poate duce și la economii semnificative.

Fii flexibil cu datele de călătorie – fii flexibil cu datele călătoriei. Tarifele pot varia în funcție de perioada anului și de cerere. Călătoria în extrasezon sau în perioadele mai puțin aglomerate poate duce la oferte mai bune și la o experiență mai liniștită. Dacă poți, fă-ți vacanța în zilele săptămânii: e mai puțin aglomerat și mai ieftin.

Căutaţi atracţiile zonei – agenţiile pun la dispoziţia clienţilor broşuri complete pentru orice destinaţie turistică oferită. Puteţi afla despre restaurantele din zona în care mergeţi, despre localuri, cluburi, muzee, hoteluri şi alte atracţii.

Notaţi numerele de telefon ale serviciilor de urgenţă din zona respectivă şi nu uitaţi să vă notaţi şi datele de contact ale ambasadei sau consulatului.

Activaţi-vă roaming-ul din timp, aflaţi condiţiile şi tarifele şi creați-vă toate condiţiile pentru a ţine legătura cu cei din ţară. Smartphone-ul poate fi un bun prietenatunci când călătoriţi în timpul vacanţei. Funcţionalitatea de bază vă va permite să accesaţi itinerarii prin e-mail sau site-ul web al companiei aeriene direct de pe telefonul mobil. Puteţi folosi, de asemenea, smartphone-uri ca o modalitate de a căuta informaţii diverse.

Faceţi asigurări de sănătate şi vaccinuri – asigurarea de sănătate şi vaccinurile reprezintă cele mai importante detalii atunci când plecaţi în vacanţă. Este bine să vă asiguraţi că sunteţi protejaţi împotriva bolilor locale. Dacă este nevoie, vaccinaţi-vă, cumpăraţi pastilele recomandate şi încheiaţi o asigurare de sănătate.

Informaţi-vă despre vreme – vremea are o importanţă deosebită pentru succesul unei vacanţe. Informaţi-vă despre temperaturi şi precipitaţii. Uneori, diferenţele dintre zi şi noapte pot fi foarte mari în unele zone. Asta vă va ajuta la realizarea garderobei adecvate pentru călătorie.

Luaţi în bagaje haine pentru toate temperaturile sezonului, haine şi de soare, şi de ploaie. Adesea diferențele de temperatură dintre zi și seară sunt mari.

Interesaţi-vă din timp care este cursul valutar oficial şi cum puteţi schimba banii odată ajunşi la destinaţia aleasă. Informaţi-vă dacă este indicat să plătiţi în euro, dolari sau în moneda naţională, unde găsiţi ATM-uri şi care sunt costurile locale.

Citește și: Locuri mai puțin aglomerate pe care să le vizitezi în iulie și august

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (5)
Avatar comentarii

LauraB123 05.08.2023, 15:59

N-am fost niciodată la all inclusive dar cred că odată cu apariția copilului este o buna optiune

Avatar comentarii

TZTZ 02.08.2023, 20:44

Putina educatie pentru turistul roman nu strica...P.S. Un sfat in plus: In toate cazurile nu inseamna ca poti sa iti incarci rucsacul primit gratis de la vreo campanie promotioanala cu produse de la micul dejun sau alte mese pentru consumul tau personal cand iesi din locatia ta "exclusivista"

Avatar comentarii

ElenaMA 02.08.2023, 15:42

bine de stiut

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.