Cuprins:
Cu toate acestea, odată cu creșterea utilizării acestor platforme, au apărut și preocupări legate de impactul pe care îl au asupra pieței locuințelor și comunităților locale. În acest context, Uniunea Europeană a introdus noi reguli pentru a reglementa și controla industria de închiriere a locuințelor pe Airbnb și pe celelalte platforme similare, obiectivul principal fiind acela de creștere a transparenței, precum și promovarea turismului durabil. De aceea, ne-am gândit ca în acest articol să-ți spunem care sunt aceste pentru a evita problemele legale și pentru a contribui la o experiență de închiriere mai echitabilă, dar și mai responsabilă.
Ce este Airbnb
Termenul de Airbnb este în fapt prescurtarea de la sintagma Air bed and breakfast și reprezintă o rețea mondială în care oamenii își pot închiria casa, apartamentul sau o cameră turiștilor. Platforma online Airbnb dedicată cazării, găzduirii și închirierii de vacanță a fost lansată în anul 2008, iar de atunci a înregistrat o creștere continuă și impresionantă, devenind un nume recunoscut și apreciat la nivel global. Cu milioane de descărcări, Airbnb se numără printre cele mai populare și mai utilizate aplicații din întreaga lume. Pentru a-și spori eforturile de personalizare startup-ul a achiziționat alte startup-uri, cum ar fi NabeWise, Localmind (ambele în 2012), Tilt.com, Accomable (2017), HotelTonight și Urbandoor (2019). Prin intermediul website-ului Airbnb.com, care are și o versiune în limba română, se realizează legătura între gazde (proprietari) și oaspeți (turiști). Primii închiriază locuri de cazare pe termen lung sau doar pentru o anumită perioadă de timp, cum ar fi spre exemplu perioada în care aceștia pleacă în vacanță. De asemenea, cel mai important aspect se referă la prețurile la acest tip de cazare, care de obicei sunt mult mai accesibile comparativ cu cele pe care le-ai obține într-un hotel.
Cum îți închiriezi locuința prin Airbnb
În cazul în care ai o cameră liberă în casă ori un apartament îl poți închiria prin intermediul platformei Airbnb. Tot ceea ce ai de făcut este să înregistrezi locul de cazare pe website-ul oficial Airbnb, să adaugi fotografii atractive și să faci o descriere prin care să spui de ce persoana interesată ar trebui să se cazeze la tine. De asemenea, va trebui să evidențiezi eventualele beneficii pe care le pot primi oaspeții tăi, cum ar fi, spre exemplu, distanța mică față de centrul orașului sau de un anumit centru comercial, acces facil la mijloace de transport, etc. Prețul cazării îl stabilești singur, iar înregistrarea este gratuită.
De obicei, vei plăti serviciului o taxă fixă de 3% pentru fiecare rezervare, care este una dintre cele mai mici pentru astfel de servicii. Totodată, poți fi plătit pentru cazare imediat după sosirea oaspetelui. Piața turistică din România prin servicii de tip Airbnb este în creștere. Conform celor mai recente date statistice, numărul camerelor din România oferite prin intermediul platformei Airbnb este de peste 11,3 milioane. Cele mai multe camere se găsesc în Constanța și Brașov (15% din total) și București (9%).
Ce sunt închirierile pe termen scurt
Închirierile pe termen scurt de locuințe, cum ar fi apartamente, case sau camere, au devenit o modalitate de cazare din ce în ce mai populară în rândul turiștilor din Europa. Site-urile și aplicațiile specializate au jucat un rol important în a face din acest tip de închirieri unele ușor de găsit și de rezervat. Acum, acestea reprezintă aproximativ un sfert din toate locurile unde turiştii stau în UE, potrivit Etias.
Volumul serviciilor de închiriere de cazare pe termen scurt a crescut semnificativ odată cu extinderea platformelor online dedicate precum Airbnb, Booking, Expedia și TripAdvisor. Aproximativ un sfert din totalul locurilor de cazare turistice de la nivelul Uniunii Europene sunt reprezentate de acest tip de cazare.
De asemenea, în timp ce astfel de închirieri aduc beneficii pentru gazde, pentru turiști și pentru regiunile din Europa unde există astfel de cazări, unii experți din domeniul turismului susțin faptul că lipsa unor reguli adecvate pot duce la apariția unor probleme precum creșterea prețurilor locuințelor, deplasarea rezidenților permanenți, turismul excesiv și concurența neloială. În același timp, trebuie să știi că există variații importante la nivelul sistemelor de înregistrare pentru închirieri pe termen scurt, atât între statele membre UE, cât și în interiorul acestora. Potrivit unor informații publicate de Comisia Europeană, 23 de state membre ale Uniunii aveau în 2022 un anumit tip de procedură la nivel național, regional și/sau local, în timp ce altele iau în considerare introducerea uneia.
Cum arată evoluția închirierilor pe Airbnb
Piața închirierilor pe termen scurt s-a dezvoltat cu rapiditate în ultimii ani, furnizând o gamă variată de soluții de cazare, inclusiv proprietăți private închiriate pentru oaspeți. Deși această diversitate poate avea un impact pozitiv asupra industriei turismului, creșterea exponențială a acesteia a provocat și o serie de probleme. Comunitățile locale au resimțit din plin lipsa de locuințe disponibile în destinațiile turistice populare, care a dus la creșterea chiriilor și la un impact global asupra confortului locativ în anumite zone. De asemenea, pandemia de coronavirus a dus la o scădere a numărului de nopți de cazare rezervate în 2020 față de anul anterior, însă cifrele pentru 2021 au depășit nivelurile pre-pandemie și au continuat să crească. Această tendință s-a menținut și în 2023, cele patru platforme populare de închiriere pe termen scurt – Airbnb, Booking, Expedia și TripAdvisor – raportând peste 300 de milioane de nopți petrecute în locuințe de închiriat pe termen scurt.
Ce spun cifrele
Numărul de nopți rezervate prin intermediul platformelor online de închirieri pe termen scurt a crescut cu 13,4% în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, aceasta fiind de regulă cea mai activă perioadă comparativ cu același interval din 2022. Mai mult decât atât, în 2023, la nivelul Uniunii Europene, au fost rezervate 547 de milioane de nopți prin intermediul platformelor online dedicate, ceea ce înseamnă că mai bine de 1,5 milioane de turiști pe noapte au folosit cazări pe termen scurt. Cel mai mare număr de turiști în 2022 a fost înregistrat la Paris (13,5 milioane de persoane), urmat de Barcelona și de Lisabona cu peste 8,5 milioane de oaspeți fiecare și Roma, cu peste 8 milioane de oaspeți. În același timp, s-a consemnat o creștere în perioadele de vârf de la 96,9 milioane de oaspeți lunar în august 2019, la 124,7 milioane de oaspeți lunar în aceeași lună din 2023. Ca răspuns la aceste provocări, mai multe orașe și regiuni de pe Bătrânul Continent au implementat reguli de limitare a accesului la astfel de servicii de închiriere pe termen scurt, aflăm de pe site-ul oficial al Parlamentului European.
Noile reguli de închiriere pe Airbnb
Europarlamentarii au adoptat regulamentul privind colectarea de date privind închirierile pe termen scurt. Din acest moment nu mai rămâne decât ca textul noului regulament provizoriu să fie aprobat și de către Consiliul Uniunii Europene după care acesta va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. În final, actul normativ va deveni aplicabil în termen de 24 de luni de la aprobarea lui.
Una dintre principalele prevederi ale noului regulament se referă la procedura de înregistrare, care s-a simplificat. Astfel, platformele online care facilitează servicii de închiriere a locuințelor pe termen scurt trebuie să respecte obligațiile care se referă la procedurile de înregistrare și de partajare a datelor pentru proprietățile pe care le listează și care se află în zonele unde există un proces de înregistrare. De asemenea, o procedură simplificată de înregistrare online va permite autorităților relevante să identifice gazdele și unitățile acestora, dar și să verifice informațiile oferite.
Ce trebuie să mai știi despre închirierile pe Airbnb
Platformele online de închiriere pe termen scurt vor trebui să ofere mai multă siguranță pentru utilizatori și să se asigure de acuratețea informațiilor oferite de către proprietari și, totodată, și că numărul de înregistrare este vizibil clar pe lista corespunzătoare. În plus, platformele vor trebui să verifice informațiile în mod aleatoriu. În caz contrar, autoritățile competente din statele membre UE vor putea să blocheze înregistrarea, să elimine proprietățile neconforme (introduse ilegal) sau să impună amenzi platformelor sau gazdelor neconforme dacă situația o va cere.
Schimbul de date – nu în ultimul rând, statele din UE vor fi obligate să înființeze un portal unic digital de înregistrare pentru a primi date de la platforme despre activitatea gazdelor. Aceste date includ informații precum numărul de nopți în care unitatea a fost închiriată, numărul de oaspeți, adresa specifică, numărul de înregistrare sau adresa URL a listării. Colectarea acestor informații le va permite autorităților să monitorizeze conformitatea cu procedurile de înregistrare a gazdelor și, totodată, le va permite autorităților naționale să implementeze politici adecvate în sectorul închirierii de cazare pe termen scurt.