Cuprins:
Uleiul presat la rece versus uleiul rafinat
Mulți oameni sunt din ce în ce mai atenți la ce consumă. Mâncatul sănătos nu numai că ne menține în formă, dar ne ține departe de diferite tipuri de boli.
În zilele noastre, o mulțime de oameni suferă de boli legate de stilul de viață și de obiceiurile alimentare proaste.
Uleiul fiind unul dintre ingredientele de bază ale tuturor tipurilor de produse alimentare, trebuie să acordăm o mare importanță atunci când alegem un ulei comestibil sănătos pentru mâncarea noastră.
Alegerea unui tip bun de ulei este foarte importantă, deoarece pe piață sunt disponibile diferite tipuri de uleiuri, dar este posibil ca nu toate să fie sănătoase pentru tine și familia ta.
În prezent, uleiurile sunt împărțite în două mari categorii, în funcție de metodele de preparare, și anume uleiul presat la rece și uleiul rafinat.
Ambele tipuri de uleiuri sunt acum disponibile pe piață, dar care este cel mai bun?
Cum se fabrică aceste uleiuri?
Uleiul rafinat
Uleiurile rafinate sunt în mare parte pregătite la temperaturi ridicate, folosind tehnici modernizate. Acesta se mai numește și ulei presat la cald.
Semințele sunt mai întâi curățate și spălate corespunzător, după care sunt măcinate la o viteză foarte mare în mașini care produc o cantitate uriașă de căldură care se apropie de 200°C.
În afară de asta, se adaugă diverse tipuri de substanțe chimice în diferite etape de preparare a acestui ulei. Aceste substanțe chimice ajută la conferirea unei texturi și culori bune uleiului și ajută, de asemenea, la îmbunătățirea duratei de viață a uleiului, astfel încât să poată fi conservat ani de zile.
Uleiul presat la rece
Uleiurile presate la rece sunt preparate prin utilizarea unei tehnici vechi. Uleiurile presate la rece se prepară într-un mod complet opus față de fabricarea uleiurilor rafinate. În primul rând, semințele sunt spălate și sunt uscate complet, după uscare sunt zdrobite și presate pentru a extrage uleiul din semințe.
În întreaga fabricare, căldura de proces nu este folosită în nicio etapă. Prepararea uleiului presat la rece necesită mult mai mult efort decât uleiul rafinat, deoarece procesul nu implică încălzire, ci doar zdrobirea și presarea semințelor pentru a extrage uleiul.
Efecte asupra sănătății ale celor două tipuri de uleiuri
Uleiul rafinat
Procesul de preparare a uleiului rafinat implică mult mai multă căldură care, în cele din urmă, distruge substanțele nutritive naturale din semințe și le face inutile.
Atunci când semințele sunt supuse căldurii, ele își pierd toată valoarea nutritivă, iar uleiul produs în urma acestui proces nu conține cantitatea necesară de nutrienți.
Uleiul rafinat este supus la o mulțime de etape de filtrare, folosind diverse tipuri de substanțe chimice care sunt mult mai dăunătoare pentru consumul uman.
Uleiul rafinat își pierde toate substanțele nutritive și devine bogat în grăsimi. Procesul de rafinare crește grăsimile trans care sunt foarte responsabile pentru diverse boli de inimă.
Uleiul rafinat atacă lent și reduce funcționalitatea generală a organelor. Unele cercetări au dovedit că un consum continuu de ulei rafinat poate duce la un atac de cord în viitorul apropiat.
Prin urmare, efectele nocive ale uleiului rafinat nu pot fi trecute cu vederea și este necesar să monitorizăm consumul acestuia în viața noastră de zi cu zi.
Uleiul presat la rece
Uleiurile presate la rece sunt preparate prin metode mult mai simple și nu implică utilizarea niciunui tip de substanțe chimice.
Semințele sunt presate și zdrobite pentru a extrage uleiul fără a aplica căldură și de aceea toți nutrienții săi sunt intacți și valoarea nutritivă a uleiului este menținută.
Uleiurile presate la rece sunt bogate în substanțe nutritive și nu au niciun efect negativ asupra sănătății noastre, dacă sunt consumate într-o cantitate limitată.
În zilele noastre, oamenii trec de la uleiul rafinat la uleiul presat la rece datorită diversității de beneficii pentru sănătate.
Metoda de preparare a uleiului presat la rece îl face mult mai special și mai util. Uleiul presat la rece este bogat în substanțe nutritive și nu are efecte secundare, prin urmare, poate fi folosit pentru gătit.
Uleiurile presate la rece au o varietate de beneficii pentru sănătate, deoarece sunt bogate în nutrienți și conțin grăsimi sănătoase care sunt bune pentru organismul nostru.
Uleiul presat la rece este bun și pentru tineri, deoarece contribuie la menținerea sănătății creierului și ajută corpul să fie activ tot timpul. În afară de aceasta, uleiurile presate la rece ne protejează și de o mulțime de boli de inimă care au apărut de obicei din cauza uleiului rafinat.
Care dintre ele este mai bun?
Ambele tipuri de uleiuri sunt disponibile pe piață, însă metoda lor de preparare este complet diferită, ceea ce creează o mare diferență între cele două.
Utilizarea uleiului presat la rece în locul celui rafinat ar fi mult mai benefică, deoarece este mult mai sănătos și bogat în nutrienți necesari organismului nostru.
Dar dacă ne uităm la costul celor două, cu siguranță uleiul presat la rece este mai scump decât cel rafinat din cauza dificultăților implicate în procesul de fabricare.
De asemenea, dintr-o cantitate dată de semințe, se poate extrage mult mai mult ulei folosind procesul de rafinare decât procesul de obținere a uleiului presat la rece.
Acesta este principalul motiv pentru care uleiurile presate la rece sunt disponibile la prețuri mult mai mari decât uleiul rafinat.
Un alt lucru care trebuie luat în considerare este durata de viață a celor două tipuri de uleiuri. Deoarece în uleiurile rafinate se utilizează o cantitate uriașă de substanțe chimice, acestea își măresc durata de viață într-o măsură mult mai mare decât uleiurile presate la rece.
Uleiurile presate la rece tind să expire mult mai repede decât uleiurile rafinate, deoarece nu se adaugă niciun agent extern suplimentar pentru a le prelungi durata de viață.
Dar dacă acorzi mai multă prioritate sănătății decât prețului, atunci cu siguranță uleiul presat la rece este perfect pentru tine.
Datorită varietății ingredientelor sale și a diferitelor beneficii pentru sănătate, ar trebui să fie preferat pentru o utilizare regulată.
Deoarece uleiurile presate la rece nu pot fi conservate pentru o durată mai lungă, poți achiziționa doar cantitatea de ulei necesară pentru o perioadă.
Avantajele vaste pentru sănătate ale uleiurilor presate la rece și dezavantajul uleiului rafinat ar trebui să fie luate în considerare de fiecare dată când decizi ce fel de ulei să consumi.
Utilizarea uleiului presat la rece
Deoarece uleiul presat la rece conține nutrienți din abundență și nu are efecte nocive asupra sănătății noastre, este bine să îl folosim la gătit.
Partea bună a uleiului presat la rece este că ai nevoie de o cantitate mai mică de ulei pentru a găti, în comparație cu uleiul rafinat.
Prin urmare, uleiurile presate la rece sunt, în acest sens, rentabile. Dar există anumite lucruri de care trebuie să ții cont atunci când folosești ulei presat la rece pentru gătit.
Acestea trebuie folosite în cantități limitate și nu trebuie expuse la o cantitate mare de căldură pentru a nu-și pierde valoarea nutritivă.
Uleiul presat la rece trebuie folosit doar pentru a da o aromă bună mâncării. Prin urmare, el trebuie folosit cu atenția cuvenită și în cantitate limitată.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi cum faci pateu acasă – rețete!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!