1. Alege-ţi o bucată de lemn, preferabil de esenţă moale (brad, molid sau plop), care să aibă între 5 şi 12 cm (în funcţie de cât de mare vrei să fie năluca). Desenează forma voblerului, apoi ciopleşte cu mare grijă, cu un cutter, până ajungi la forma dorită.
2. Netezeşte lemnul cu un şmirghel mare, apoi finisează-l cu o hârtie cu granulaţie mai mică.
3. Fă un şanţ pe “burtă” cu o pânză de bomfaier, după care pregăteşte-ţi armătura. Poţi folosi nişte agrafe de birou. Fă ocheţii pentru ancore şi pentru fir, ca în poza alăturată, apoi cositoreşte cu pistolul de lipit. Bagă armătura în şanţ, după care lestează turnând fludor (conţine plumb) spre partea din faţă a voblerului.
4. Acoperă şanţul cu răşină epoxidică (Bison, Uhu). Se găseşte în comerţ. Lasă să se întărească.
5. Colorează-l cu markere permanente. Dă-i o înfăţişare de peştişor, apoi lăcuieşte-l de cel puţin 6-7 ori cu lac de mobilă sau de parchet.
6. Fă o barbetă dintr-un plastic transparent şi uşor de îndoit. Taie un şanţ în partea din faţă a voblerului şi introdu barbeta. N-o lipi încă, mai întâi testează peştişorul în apă, să vezi dacă stă corect. Dacă nu evoluează cum trebuie, adaugă sau mai ia din fludorul cu care ai lestat. Dacă eşti mulţumit de ce ai construit, fixează barbeta cu răşină epoxidică. De ocheţii din spate şi de la mijloc agaţă două ancore.
fotografii: www.rapitor.ro
Câştigă nadă cu Libertatea şi Senzor!
Trimite un e-mail la pescuit@libertatea.ro şi spune ce culoare au nălucile pe care le foloseşti în ape tulburi, subiect despre care am scris în urmă cu o săptămână. Ai şansa să câştigi un voucher de 100 de lei, cu care îţi poţi lua nadă de la Senzor Planet. Ramona Sârbu, din Capitală, e câştigătoarea săptămânii trecute.