Cuprins:
Despre Postul Crăciunului 2023
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.
Conform tradiției bisericii ortodoxe, Postului Crăciunului este un post al bucuriei și, spre deosebire de Postul Paștelui, acesta nu este la fel de aspru. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei și vin.
Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie. Se întinde pe o perioadă de 40 de zile și amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.
Ce se mănâncă în Postul Crăciunului
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se abțină de la anumite gânduri dăunătoare, pofte în exces sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.
Credincioșii care țin Postul Crăciunului sunt sfătuuiți să fie cumpătați din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine. Ca mâncăruri de post pot fi alese pastele cu legume proaspete trase la tigaie, iar pentru preparatele româneşti putem mânca tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole, fără carne, bineînţeles.
La dispoziţia celor ce postesc mai sunt o multitudine de legume de toamnă cu care se pot prepara tot felul de tocăniţe sau salate. Ciuperci de post gătite în toate felurile, cartofi, fasole sau varză sunt numai câteva dintre legumele care îi vor ajuta pe cei ce postesc să treacă postul Crăciunului fără înfometare. De asemenea, fructele asigură necesarul de energie.
În post se pot explora o varietate de alimente vegetale pentru a evita monotonia și pentru a obține nutrienții necesari. Folosește fructe și legume proaspete, nuci, tofu, semințe și leguminoase pentru a obține o gamă largă de substanțe nutritive. Acestea sunt surse bune de proteine care pot înlocui carnea.
Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023
Postul Crăciunului mai este numit și Post al bucuriei, așadar sunt multe zile cu dezlegare la pește. Pe toată perioada Postului Crăciunului 2023, sunt zile de dezglegare la pește astfel:
- Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
- 25 noiembrie;
- 26 noiembrie;
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
- 3 decembrie ;
- 4 decembrie;
- 5 decembrie;
- 6 decembrie – Sfântul Nicolae;
- Joi, 7 decembrie;
- 9 decembrie;
- 10 decembrie;
- 12 decembrie;
- 16 decembrie;
- 17 decembrie;
- 18 decembrie.
Idei de meniuri pentru postul Crăciunului 2023
De multe ori se întâmăplă să rămânem fără idei atunci când trebuie să pregătim masa, iar în timpul postului poate fi chiar mai dificil decât de obicei. Dacă și tu te regăsești în această situație, iată câteva idei de meniuri pentru Postul Crăciunului 2023 din care să te poți inspira:
Idei de aperitive pentru Postul Crăciunului
Roșii umplute de post
Ingrediente:
- 12 roşii mijlocii;
- 3 linguri ulei; 1 ceapă;
- 1 ţelină mică;
- 2 ardei graşi;
- 200 g orez;
- 1 legatura verdeaţă (ţelină şi pătrunjel verde);
- sare; Piper.
Mod de preparare: Se curăţă orezul, se spală şi se lasă în apă rece. Se aleg roşii potrivit de mari şi se spală. Se taie un căpăcel în partea codiţei şi se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe. Într-o tigaie încinsă cu puţin ulei se călesc ceapa tocată mărunt, ardeiul gras şi ţelina, tăiate cubuleţe. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se adaugă orezul şi 200 ml apă fierbinte. Se acoperă şi se fierbe moderat 10 minute. Se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt. Cu această compoziţie se umplu roşiile, care se aşază într-o tavă unsă cu ulei. Se tornă apă cât să acopere roşiile pe jumătate şi se pune în cuptorul încins 20 – 25 minute
Salată orientală de post
Ingrediente:
- 750-800 g cartofi
- 1 ceapă mică roșie;
- 70 g măsline fără sâmburi;
- 1-2 castraveți mici murați:
- 1/2 ardei gras roșu mic/ardei kapia:
- 1/2 legatură mărar verde: sare: piper:
- Dressing: 80 ml apă caldă;
- 4 lingurițe oțet;
- 2 lingurițe zahăr;
- 50 ml ulei de măsline.
Mod de preparare:
Se spală cartofii apoi se pun la fiert în apă cu tot cu coajă și cu puțină sare. Se lasă la fiert pentru 20 de minute, după care se lasă la răcit și se decojesc. În acest timp se taie ceapa julien, iar mărarul cât mai fin. Se taie castraveții murați și bucata de ardei în cuburi sau fâșii de mărime medie. Se pun cartofii într-un vas încăpător, se adaugă ceapa, măslinele, castraveții și ardeiul gras, apoi se condimentează cu sare și piper. Pregătim dressing-ul amestecând apă fierbinte cu zahăr și oțet. Turnăm apa peste cartofi și adaugăm uleiul de măsline. Salata orientală se lasă sa se odihneasca 30 minute (de preferat la frigider), apoi se consumă.
Descoperă o mulțime de alte idei de aperitive de post.
Idei de ciorbe pentru Postul Crăciunului 2023
Atunci când ești în căutare de idei de meniuri pentru Postul Crăciunului 2023, este recomandat să incluzi în lista și câteva ciorbe sau supe delicioase, pentru un plus de hidratare.
Ciorbă de legume
Ingrediente:
- o ceapă;
- 2 morcovi;
- o mână mazăre;
- o mână fasole păstai;
- 2-3 cartofi;
- 3 roșii bine coapte;
- o linguriță ulei;
- sare;
- sucul a două lămâi;
- pătrunjel pentru servit.
Mod de preparare: Se taie mărunt legumele și se pun într-un castron cu apă. Se pun la fiert doi litri de apă cu un praf de sare și se pune ceapa la fiert. Se adaugă morcovii, se lasă 10 minute, apoi cartofii, se lasă 15 minute. Se pun mazărea, fasolea și roșiile bine coapte. Se mai lasă 10 minute pe foc. Se trage vasul, se gustă, se acrește cu sucul de lămâie, după gust. Ciorba de legume se aduce la masă cu ulei deasupra și patrunjel.
Supă de ciuperci de post
Ingrediente:
- 400 g ciuperci;
- 2-3 morcovi;
- 1 ţelină;
- 1 păstârnac;
- 1 ceapă;
- 1 fir de praz;
- 2 linguri ulei;
- 200 ml roşii decojite în suc de roşii;
- 1 lingura orez;
- 1 căţel de usturoi;
- sare; piper;
- 1 legatură pătrunjel şi ţelină verde.
Mod de preparare: Ceapa, morcovii, păstârnacul, ţelina şi prazul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Se pun la fiert în 2-2,5 litri de apă cu un praf de sare. Separat, într-o tigaie cu ulei se călesc ciupercile tăiate felii. Se sting cu 2-3 linguri de supă de legume, se dau cu un praf de sare şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 5 minute. Se adaugă ciupercile la supă, se acoperă şi se lasă să fiarbă 30 minute. Dacă ciupercile şi toate legumele sunt bine fierte, se mai adaugă usturoiul tocat mărunt, orezul şi la sfârşit sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe. Supa de ciuperci de post se mai lasă pe foc 10 minute şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt. Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Descoperă și alte rețete delicioase de ciorbe de post.
Idei de felul doi pentru Postul Crăciunului
Pe lista cu idei de meniuri pentru Postul Crăciunului 2023, felul doi ocupă un loc important.
Musaca de legume
Ingrediente:
- 1 kg cartofi,
- 2 morcovi mari,
- o ceapă mare,
- doi căței de usturoi,
- 300-400 g ciuperci,
- două linguri cu vârf de pesmet,
- o jumătate de lingură de făină,
- 4 linguri de ulei,
- 200 ml apă, sare, piper.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Morcovii se spală, se curăță și se dau pe răzătoarea mare, apoi se pun la călit cu ceapa tocată într-o cratiță, în 3 linguri de ulei, la foc mic. După două minute, se adaugă ciupercile feliate. Se călesc până se înmoaie, amestecând din când în când. Cartofii curățați și spălați se taie în felii subțiri (2-3 mm). Se așterne un prim strat de cartofi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și se presară pe ei sare și piper.
Compoziția de legume călite se amestecă bine cu pesmetul, se sărează și se piperează după gust, apoi se pune jumătate din cantitate peste stratul de cartofi din tavă, presând cu dosul lingurii. Se adaugă cu un al doilea strat de cartofi, se sărează și se piperează, apoi se pune restul de legume călite. Se acoperă cu un strat final de cartofi, peste care se pun din nou sare și piper. Usutroiul se zdrobește și se călește un minut într-o lingură de ulei.
Se adaugă făina, se amestecă rapid, apoi se stinge imediat cu 200 ml de apă caldă. Se dă într-un clocot și se toarnă sosul obținut peste musaca. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă în cuptorul preîncălzit la 190 de grade până se înmoaie cartofii (20-25 de minute) Apoi, se înlătură folia și se mai lasă tava în cuptor până se rumenesc cartofii (cam 10 minute). Se poate servi cu sos de roșii sau cu murături.
Orez cu legume și nuci
Ingrediente:
- 1 cană de orez (preferabil orez brun sau cu bobul lung)
- 1 ceapă mică, tăiată mărunt
- 1 ardei gras (culoare la alegere), tăiat cubulețe
- 1 castravete, tăiat cubulețe
- 1 morcov mare, ras
- 1/2 cană de nuci (nuci, caju, alune, etc.), prăjite și tăiate mărunt
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de oțet balsamic sau suc de lămâie
- Sare și piper, după gust
- 1/4 cană de pătrunjel sau mărar proaspăt, tocat
Mod de preparare: Spălați orezul sub apă rece pentru a elimina amidonul și puneți-l la fiert într-o oală cu apă sărată, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. De obicei, orezul brun necesită aproximativ 40-45 de minute pentru a fi fiert, în timp ce orezul cu bobul lung se fierbe mai rapid. Între timp, pregătiți legumele. Tăiați ceapa, ardeiul gras și castravetele cubulețe. Rasați morcovul sau tăiați-l în cubulețe mici.
Prăjiți nucile într-o tigaie la foc mediu până devin ușor aurii și emana un miros plăcut. Asigurați-vă că nu le lăsați prea mult la prăjit pentru a nu deveni amare. Într-un castron mare, amestecați legumele tăiate și nucile prăjite.
Când orezul este gata, scurgeți-l bine și lăsați-l să se răcească puțin. Adăugați orezul fiert în castronul cu legume și nuci. Condimentați salata cu ulei de măsline și oțet balsamic (sau suc de lămâie) și amestecați bine pentru a combina toate ingredientele. Gustați și adăugați sare și piper după preferință. Presărați pătrunjelul sau mărarul tocat deasupra și amestecați ușor pentru a îmbina aromele.
Lăsați salata să se odihnească câteva minute înainte de a o servi, astfel încât aromele să se combine în mod corespunzător.
Vezi mai multe idei de rețete de post rapide și gustoase
Idei de desert pentru Postul Crăciunului 2023
Lista cu idei de meniuri pentru Postul Crăciunului 2023 nu poate fi completă fără câteva deserturi.
Prăjitură de post cu gem
Ingrediente
- 125 g margarina
- 150 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilinat
- 125 g faina
- 100 g faina de migdale
- o lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 100 ml lapte de soia gem, dupa gust
Mod de preparare – Margarina, zaharul vanilinat și zahărul se amestecă. Apoi se adaugă laptele de soia, cele două tipuri de făina, praful de copt și bicarbonatul. Aluatul obținut se întinde în forma de copt unsă și tapetată cu hârtie. Se unge apoi cu gem. Pentru stratul exterior se amestecă bine cu degetele făina cu zahărul și margarina. Se presară peste gem și se dă tava la cuptor pentru 50 de minute.
Gogoși de post
Ingrediente:
- 500 g făină,
- 250 ml apă calduță,
- 50 ml ulei,
- 25 g drojdie proaspătă,
- o jumătate de linguriță de sare,
- 2-3 linguri de zahăr,
- o linguriță de extract de lămâie, rom sau vanilie (după preferință),
- ulei pentru prăjit și zahăr pudră pentru decor.
Preparare: se amestecă într-un castron făina, sarea și zahărul. Se încorporează apoi drojdia dizolvată în prealabil în puțină apă călduță, urmată de restul de apă și de esența aleasă. Se frământă până se obține un aluat omogen, ușor lipicios.
Se adaugă uleiul și se frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit până își dublează volumul, apoi se scoate pe blatul de lucru uns cu puțin ulei, se frământă ca să iasă aerul și se întinde într-o foaie de circa 0,5 cm grosime.
Se decupează formele dorite și se mai lăsă puțin pe masă, să crească. Se prăjesc gogoșile în baie de ulei încins.
Se scot pe un prosop de hârtie, care va absorbi excesul de ulei, și, cât sunt încă fierbinți, se tăvălesc prin zahăr pudră.
Descoperă mai multe rețete delicioase de prăjituri de post.
Rugăciune pentru zilele de Post
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Sursă foto Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!