Rețete pentru ciorbe de post
Pentru că organismul uman are nevoie de proteine pentru a putea funcționa normal, pe lângă cele mai bune aperitive de post, ciorbele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. Din fericire, există o mulțime de rețete de ciorbe de post, care se pot pregăti ușor în toată această perioadă. Iată care sunt cele mai bune rețete de ciorbă fără carne, ideal de consumat în perioada postului.
Cuprins:
Îți recomandăm să citești și:
- Prajituri de post -rețete delicioase pentru fiecare săptămână de post.
- Ciuperci de post – feluri în care poți să gătești ciuperci când ții post.
Ciorbe de post – rețete de ciorbe fără carne
Rețetă ciorbă de varză
Ingrediente:
- 1 varză acră medie;
- 1 morcov;
- 1 ceapă;
- 2 cartofi;
- 1 rădăcină păstârnac;
- 1 lingurita cimbru uscat;
- 2 roşii în bulion;
- 1/2 litru zeamă de varză;
- 1 lingura ulei.
Mod de preparare:
În funcţie de cât este de sărată varza, aceasta se lasă la desărat în apă rece cu o seară înainte sau doar pentru câteva ore. Apoi se taie fideluţă. În oala de fiert ciorba, se adaugă uleiul şi se pune la călit ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoarea cu ochiuri mari, la fel şi păstârnacul. Se lasă puţin să se înmoaie şi se adaugă varza şi cartofii cubuleţe. Se pune apă în funcţie de cât de groasă vrei să iasă ciorba de varză şi se lasă la fiert. Se adaugă roşiile fără pieliţe, zeama de varză şi se mai lasă să dea un clocot. Când ciorba de varza este gata, deasupra se presară cimbrul uscat şi se stinge focul.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Ciorbă de lobodă
Ingrediente:
- 1 kg lobodă;
- 1 legatură ceapă;
- 1-2 linguri pesmet;
- 300 ml borş;
- 300 ml smântână de post;
- 1 legatură leuştean;
- sare;
- 2 linguri ulei.
Mod de preparare:
Se curăţă loboda de codiţe, se rupe şi se spală în câteva ape. Se pune într-o oală de 3 litri cu apă şi puţin ulei şi se lasă la opărit. După ce s-a înmuiat, se scoate într-o sită şi se lasă să se scurgă bine, apoi se toacă mărunt cu un tocător de lemn.
Între timp, se taie ceapa mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Se stinge cu o lingură de pesmet şi se adaugă loboda tocată. Compoziţia se omogenizează cu zeama în care a fiert loboda şi se lasă să fiarbă în continuare, la foc mic, până dă în câteva clocote. Separat, se pune borşul să clocotească şi, după aceea, se adaugă în ciorba de loboda. După ce a fiert ciorba, se opreşte focul şi se adaugă smântâna de post, se amestecă uşor ca să se omogenizeze bine şi se serveşte ornată cu leuştean proaspăt tocat mărunt.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Ciorbă țărănească de cartofi
Ingrediente:
- 2 litri apă;
- 1 legatura ceapă verde;
- 8-10 cartofi;
- 1 legatura mărar;
- 1 legatura pătrunjel;
- 1 legatura leuştean;
- sare;
- 1 praf piper;
- borş;
- 2 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare:
Se pune la fiert ceapa tocată mărunt în apă cu sare şi cu 2 linguriţe de ulei. Când a început să fiarbă apa, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe. Se lasă să fiarbă aproximativ 40 de minute la foc potrivit, să nu se zdrobească şi, spre sfârşit, se potrivesc cu sare şi piper. Separat, se spală verdeaţa în câteva ape, se toacă mărunt, iar apoi se adaugă în ciorbă, spre sfârşit, împreună borşul. Se mai lasă să clocotească câteva minute şi se opreşte focul. Ciorba taraneasca cu cartofi se serveşte caldă, ornată cu leuştean verde şi, dacă mai este nevoie, se adaugă şi zeamă de lămâie.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Ciorbă de legume
Ingrediente:
- o ceapă;
- 2 morcovi;
- o mână mazăre;
- o mână fasole păstai;
- 2-3 cartofi;
- 3 roșii bine coapte;
- o linguriță ulei;
- sare;
- sucul a două lămâi;
- pătrunjel pentru servit.
Mod de preparare:
Se taie mărunt legumele și se pun într-un castron cu apă. Se pun la fiert doi litri de apă cu un praf de sare și se pune ceapa la fiert. Se adaugă morcovii, se lasă 10 minute, apoi cartofii, se lasă 15 minute. Se pun mazarea, fasolea și roșiile bine coapte. Se mai lasă 10 minute pe foc. Se trage vasul, se gustă, se acrește cu sucul de lămâie, după gust. Ciorba de legume se aduce la masă cu ulei deasupra și patrunjel.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Ciorbă de spanac
Ingrediente:
- 100 ml de ulei;
- 1 kg spanac;
- O mână frunze verzi de ceapă;
- 5 căței de usturoi;
- O legătură leuștean;
- Oțet și sare.
Mod de preparare:
Se spală spanacul în cel puțin 3 ape. Ulterior se pune uleiul la încins într-un vas de 3 litri și se adaugă frunzele de ceapă tăiate mărunt. Se lasă la călit puțin, apoi se adaugă spanacul rupt în bucățele. Spanacul se lasă la călit până scade, după care se adaugă 2 litri de apă și se lasă la fiert pentru 10 minute din momentul în care a început fierberea. Se potrivește cu sare și oțet și se mai lasă la fiert pentru câteva clocote. Ultimul pas este să adăugăm cățeii de usturoi zdrobiți ori răzuiți pe răzătoare și să presărăm deasupra leușteanul tocat mărunt. Ciorba de spanac poate fi consumată cu mămăligă caldă și ardei iute.
Ciorbă de fasole de post
Ingrediente:
- 300 gr fasole boabe;
- Un morcov;
- Două cepe medii;
- 100 gr țelină;
- O rădăcină pătrunjel;
- 1 ardei;
- 5-6 roșii;
- Pătrunjel verde;
- Ulei;
- Sare, piper, boia de ardei.
Mod de preparare:
Pentru început, fasolea boabe se pune la înmuiat câteva ore în apă rece, apoi se pune la fiert în apă cu sare. Ceapa și ardeii se taie mărunt și se călesc în ulei, după care se adaugă o linguriță de boia de ardei și toată compoziția se adaugă în ciorbă. Între timp se taie mărunt țelina, rădăcina de pătrunjel și morcovul și se pun toate la fiert. Ciorba de fasole se lasă la fiert până când se fierbe complet. Se adaugă și roșiile curățate și fără coajă, împreună cu sarea și piperul. Ciorba se mai lasă pe foc pentru încă 10 minute, pentru a fierbe și roșiile, după care se presară pătrunjel verde tocat.
Ciorbe de post mănăstirești – borș de legume
Ingrediente:
- 3-4 cartofi,
- două cepe,
- 2 morcovi,
- o rădăcină de pătrunjel,
- o țelină medie,
- o varză mică,
- o jumătate de litru de borș,
- două linguri de bulion,
- ulei,
- cimbru, semințe de mărar, o legătură de leuștean și una de pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare:
Se curăță și se spală zarzavaturile. Se taie ceapa mărunt și se pune la călit cu ulei, într-o oală încăpătoare. Se adaugă morcovul ras, țelina și rădăcina de pătrunjel tăiate bucățele și varza tăiată fideluță și se lasă la înăbușit sub capac.
Se adaugă bulionul, se pun semințele de mărar și o linguriță de cimbru uscat.
Se “sting” legumele cu apă clocotită, se adaugă cartofii tăiați bucățele și se lasă să clocotească la foc mic.
Când totul e fiert, se adaugă borșul dat în prealabil în clocot, se potrivește de sare și piper și se pune verdeața.
Se stinge focul și se acoperă oala. Se servește cald, cu ardei iute și mămăligă.
Supe de post – rețete de supe fără carne
O sursă bogată de vitamine și minerale, supele sunt alegerea ideală pentru masa de prânz ori cină. Și în perioada postului te poți bucura de gustul savuros al celor mai bune supe de post. Iată care sunt acestea!
Supă de mazăre de post
Ingrediente:
- sare si piper;
- 1 lingura ulei;
- 1 miez salata verde;
- 3 cepe
- 500 g mazare din conserva.
Mod de preparare:
În oala de fiert se pun la călit în ulei ceapa şi miezul de salată. Se adaugă mazărea şi se toarnă apă clocotită separat. Se lasă la fiert 20 de minute. Se opresc 2-3 linguri din mazărea fiartă, iar restul se mixează, se potrivește de gust cu sare și piper şi se repartizează supa în boluri. Supa de mazare de post se serveşte cu pătrunjel şi crutoane, alături de boabele păstrate de mazăre.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Supă de ciuperci de post
Ingrediente:
- 400 g ciuperci;
- 2-3 morcovi;
- 1 ţelină;
- 1 păstârnac;
- 1 ceapă;
- 1 fir de praz;
- 2 linguri ulei;
- 200 ml roşii decojite în suc de roşii;
- 1 lingura orez;
- 1 căţel de usturoi;
- sare;
- piper;
- 1 legatură pătrunjel şi ţelină verde.
Mod de preparare:
Ceapa, morcovii, păstârnacul, ţelina şi prazul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Se pun la fiert în 2-2,5 litri de apă cu un praf de sare. Separat, într-o tigaie cu ulei se călesc ciupercile tăiate felii. Se sting cu 2-3 linguri de supă de legume, se dau cu un praf de sare şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 5 minute. Se adaugă ciupercile la supă, se acoperă şi se lasă să fiarbă 30 minute. Dacă ciupercile şi toate legumele sunt bine fierte, se mai adaugă usturoiul tocat mărunt, orezul şi la sfârşit sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe. Supa de ciuperci de post se mai lasă pe foc 10 minute şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Supă de praz de post
Ingrediente:
- 2-3 morcovi;
- 1 păstârnac;
- 1 ţelină;
- 400 g cartofi;
- 600 g praz;
- 1 lingură pastă de roşii;
- 2-3 linguri ulei;
- sare;
- piper;
- Verdeaţă.
Mod de preparare:
Se curăţă zarzavatul de supă (morcovul, ţelina şi ţelina), se spală şi se taie în bucăţi mari. Se fierb 30 minute, în 2,5 l de apă cu puţină sare. Prazul se curăţă, se spală, se taie rondele şi se căleşte într-o tigaie încinsă cu ulei. Se strecoară supa de legume şi se pune din nou la fiert. Se adaugă prazul şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Se mai lasă să fiarbă 15 – 20 minute, apoi se condimentează după gust cu sare şi piper. Se adaugă pasta de roşii şi se mai lasă câteva clocote. Supa de praz de post se serveşte caldă și se presară deasupra verdeaţă tocată mărunt.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Supă de găluște de post
Ingrediente:
- 2 morcovi;
- 2 cepe;
- 1păstârnac;
- 1 țelină;
- pentru găluște:
- 4 linguri de făină,
- 4 linguri de griș;
- 1 lingură amidon;
- 1 ceapă tocată mărunt;
- sare, boia și piper, după gust;
- 1 legătură pătrunjel.
Mod de preparare:
Taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor). Asezonează cu sare, piper și boia și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie. Adaugă peste 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute. Între timp, ocupă-te de găluște. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă. De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert.Lasă-le 5-10 minute la fiert, apoi oprește focul. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute. Supa de galuste de post este gata.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Cele mai gustoase și ușor de pregătite ciorbe și supe de post. Îți recomandăm să le încerci pe durata postului de Crăciun, iar meniul zilnic va deveni complet.
Dacă ești în pană de idei, avem și niște rețete de aperitive de post!
- Îți recomandăm să răsfoiești rețete Unica pentru mai multe idei de rețete cu mancare de post.
Sursă foto:123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!