Cuprins:
Cum se alege și cum se păstrează spanacul
Este important să alegem spanacul de un verde aprins, cu frunze ferme și cărnoase. Pentru a te asigura că alegi spanac proaspăt cu proprietăți nutritive importante, acordă atenție codiței care trebuie să fie tare și suculentă, de un verde crud. Atunci când alegem baby spanac, acesta trebuie să fie de asemenea de un verde crud.
Dacă, în timpul preparării, frunzele își schimbă culoarea din verde închis spre gălbui, înseamnă că planta nu este proaspătă și nu trebuie consumată. Proaspăt, spanacul poate fi păstrat în frigider câteva zile
Spanacul congelat este folosit adesea, mai ales pe timp de iarnă, în delicioase rețete cu spanac. Spanacul congelat își păstrează majoritatea dintre proprietăți și este o opţiune viabilă dacă a fost congelat rapid după recoltare. În acest fel, păstrează peste 90% dintre calităţile nutriţionale
Despre spanac – ce beneficii are
Consumul echilibrat de spanac are numeroase proprietăți teraputice și aduce multe beneficii organismului, fie că este consumat crud sau gătit. Specialiștii susțin că multe dintre alimentele crude pierd din nutrienți atunci când sunt preparate termic.Pe de altă parte, în cazul spanacului gătit, prin fierbere se obține un nivel de trei ori mai mare de betacaroten, prin comparație cu spanacul crud.
Pe de altă parte, spanacul crud conține mai multe minerale și vitamine, care, prin fierbere se pot reduce. Specialiștii susțin însă că, prin preparare termică, spanacul pierde din volum foarte mult și, în acest caz, aportul nutrițional rămâne unul ridicat.
Spanacul crud conține și o cantitate ridicată de oxalați, substanță ce interferează cu absorbția calciului în sânge. Așadar, excesul de spanac crud ar putea duce la un deficit de calciu, dar și depuneri de oxalați la rinichi.
Spanacul este o sursă de vitamine, cum ar fi folatul, niacinul, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina K. Considerat o plantă-minune, spanacul este, de asemenea, bogat în betacaroten, luteină, xantină și clorofilină și are un conținut scăzut de grăsimi.
- Vitamina A: Spanacul este o sursă excelentă de carotinoizice ce pot fi transformate în vitamina A.
- Vitamina C: Acționează ca un puternic antioxidant și este esențială în sănătatea pielii și a sistemului imunitar.
- Vitamina K: Joacă un rol important în coagularea sângelui.
- Acid folic: Cunoscut și sub numele de vitamina B9, acesta este esențial pentru femeile însărcinate, contribuind la funcționarea normală a celulelor și creșterea țesuturilor.
- Fier: Spanacul are un conținut ridicat de fier, mai exact 2,7 grame la 100 de grame de spanac. Fierul este un mineral care ajută la formarea hemoglobinei și furnizează oxigen țesuturilor.
- Calciu: este, de asemenea foarte important pentru organism. Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și este folosit de organism pentru sănătatea sistemului nervos, a inimii și mușchilor.
Descoperă mai multe despre spanac și beneficiile sale, precum și rețete delicioase cu spanac.
Rețete de plăcintă cu spanac
Plăcintă cu spanac se poate face în mai multe moduri, în funcție de gusturi și preferințe. Se poate folosi spanac proaspăt sau congelat. Iată unele dintre cele mai delcioase rețete de plăcintă cu spanac:
Plăcintă cu spanac și brânză feta
Ingrediente
Pentru aluat:
- 100 ml lapte
- 50 ml ulei
- două gălbenușuri
- 250-300 g făină
Pentru umplutură:
- 2 kg spanac
- 6 ouă
- o lingură făină
- 650 g brânză feta
Mod de preparare
Pentru aluat, se amestecă ingredientele într-un vas până se obține un aluat potrivit de tare, care se împarte în două, o parte mai mare, care se va folosi la bază, și una mai mică, pentru a acoperi. Spanacul se dă într-un clocot, se scurge și se mixează. Apoi, se pune pe foc cu făină desfăcută în puțină apa. Se lasă să dea un clocot și se da deoparte. Se pun ouăle la fiert. Brânza se mixează, iar partea mai mare de aluat se întinde cu sucitorul și se transferă în formă de copt. Se pune spanacul, apoi brânza și, din loc în loc, se așază ouăle fierte tari și curățate. Se acoperă cu restul aluatului, marginile se întorc înspre interiorul plăcintei și se da la cuptor pentru o oră.
Descoperă și alte rețete cu spanac.
Plăcintă cu spanac și cașcaval
Ingrediente:
- 500 g aluat de foietaj
- 1 kg spanac
- 50 g cașcaval
- 3 ouă
- 1 ou pentru uns
- 50 g unt
- 2 linguri pesmet
- sare
Mod de preparare:
Spanacul se alege, se spală și se opărește în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate în sită și se lasă să se scurgă. Se pasează cu blenderul și se condimentează cu sare. Se adaugă untul și ouăle bătute. Dacă este moale compoziția, se adaugă pesmet. Aluatul se întinde și se împarte în două foi. Prima se aranjează în tavă, se toarnă compoziția de spanac și caşcavalul tăiat cubulețe. Se acoperă cu a doua foaie. Aluatul se înțeapă cu o scobitoare și se unge cu ou. Se dă la cuptor și se lasă până când este rumenit și bine făcut.
Plăcintă cu spanac și bacon
Ingrediente:
Pentru aluat
- 250 g făină
- 5 linguri ulei
- sare
Pentru umplutură
- 1 kg spanac
- 2 cepe
- 70 g bacon simplu sau afumat
- 5 linguri parmezan
- 2 ouă
- 2 linguri ulei
- sare
- piper
Pentru copt
- unt
- 1 lingura făină
Mod de preparare
Se framânta faina cu uleiul, sarea si apa calduţa cât sa se formeze un aluat. Se lasa 30 de minute la frigider. Spanacul se opareste si se scurge. Se caleste ceapa în ulei si se adauga baconul taiat bucaţele si spanacul si se ţine pe foc 5 minute. Se lasa sa se raceasca si se adauga parmezanul, ouale, sare si piper.
Aluatul se împarte în doua foi. Prima se pune în vasul de copt uns cu unt si presarat cu faina, se întinde uniform umplutura de spanac si se acopera cu a doua foaie și se coace.
Plăcintă cu spanac și usturoi
Ingrediente:
- 1 kg spanac
- 100 ml ulei
- 1 ceapă mare
- 4 căţei de usturoi
- 1 pachet foi de plăcintă
- 250 g brânză proaspătă
- 150 g telemea de vacă
- 1 legatura pătrunjel verde
- 1 ou
- sare
Mod de preparare:
Se curăţă spanacul, se spală, se opăreşte în apă cu sare şi se lasă la scurs. Ceapa şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Într-o tigaie cu puţin ulei se călesc ceapa şi usturoiul, apoi se adaugă spanacul scurs şi tocat. Se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute. Se încinge cuptorul. Telemeaua de vacă se rade şi se amestecă cu brânza proaspătă, spanacul şi pătrunjelul verde, tocat mărunt. Se adaugă sare.
Se întind foile de aluat şi se taie după dimensiunile tăvii. Se pun într-o tavă tapetată cu ulei şi puţină făină, 4 foi unse cu ulei. Se toarnă compoziţia de spanac, se nivelează şi se pun alte 4 foi unse cu ulei. Deasupra se toarnă oul bătut spumă şi se coace 40 – 45 de minute.
Quiche cu spanac
Ingrediente:
- 1 foaie de plăcintă necoaptă
- 150 g spanac (congelat sau proaspăt)
- 1 ceapă mică tocată
- 120 g cremă de brânză
- 100 g brânză rasă
- 4 ouă
- 240 ml lapte
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Călește spanacul și ceapa până când ceapa devine aurie și translucidă, iar spanacul se înmoaie ușor.
Pune foaia de plăcintă în tavă. Pune crema de brânză pe foaia de plăcintă, în mod egal. Toarnă deasupra spanacul călit cu ceapă.
Într-un bol, bate bine ouăle. Adaugă peste brânza rasă , laptele, sarea și piperul. Toarnă peste conținutul tăvii.
Dă la cuptor pentru 45-50 de minute. E posibil să fie nevoie să pui o folie de aluminiu deasupra, în ultimele 10-15 minute, ca să nu se ardă deasupra).
Scoate din cuptor și lasă la răcit 10-15 minute înainte de servire.
Opțional, poți încorpora în quiche și niște bacon crocant.
Sursă- retete.unica.ro
Plăcintă cu spanac și brânză de vaci
Ingrediente:
Pentru aluat
- 200 g făină
- 150 g unt sau margarină
- 1 praf sare
- 1-2 linguri smântână
Pentru umplutură
- 500 g spanac
- 3 ouă
- sare
- 200 g brânză de vaci
- 1-2 linguri pesmet
- 1 ou pentru uns coca
Mod de preparare:
Se pun într-un bol făina cernută, untul tăiat cubuleţe, smântâna, sarea şi se amestecă bine până se obţine o cocă uşor de modelat. Se împachetează în folie de plastic şi se lasă la rece.
Între timp, se alege spanacul, se spală în 7-8 ape şi se opăreşte în apă cu puţină sare. Se scoate şi se lasă să se scurgă.
După ce s-a scurs, se pasează cu blenderul şi se amestecă cu brânza, ouăle bătute spumă şi pesmetul, până se obţine o pastă destul de consistentă.
Se pregăteşte o formă de plăcintă, se scoate aluatul din frigider, mai mare şi una mai mică) şi se întinde pe planşetă.
Prima foaie se aşază în tavă, se întinde piureul de spanac, iar cealaltă foaie se taie fâşii şi se aşază pe deasupra. Se ung cu ou bătut şi se bagă la cuptor. Se serveşte caldă, cu iaurt.
Sursă – retete.unica.ro
Lasagna cu spanac
Ingrediente:
- 300 g paste lasagna
- 800 g spanac verde
- o ceapă
- 2-3 căţei de usturoi un morcov
- 3 linguri miez de roșii zdrobite
- 400 g bulion
- 200 g brânză riccotta/ urdă
- 50 ml vin alb
- 150 g cașcaval
- sare, piper, busuioc, oregano, nucșoară
Mod de preparare:
Se desfac foile de lasagna și se fierb conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Taie mărunt ceapa cu usturoiul şi călește-le în uleiul încins ușor în prealabil. Adaugă roşiile zdrobite şi morcovul ras. Amestecă ușor până se omogenizează. Combină bulionul şi vinul cu restul compoziţiei. Pune la fiert circa 10-12 minute, apoi condimentează după gust. Curăţă şi înăbuşă spanacul în apă fierbinte. Scurge-l, toacă-l mărunt şi amestecă-l cu brânză ricotta (sau cu urdă).
Unge un vas termorezistent cu ulei şi începe să “asamblezi” lasagna. Aşază în straturi un rând de paste, apoi spanac şi compoziţia cu roşii, apoi o altă foaie, peste care se pune caşcavalul feliat/ras. Repetă asta până se termină ingredientele. Pune lasagna cu spanac la cuptor până când se rumeneşte deasupra şi scade zeama. Se serveşte caldă.
Clătite cu spanac
Ingrediente
- 250 g făină, 500 ml lapte, o lingură de ulei, un praf sare, două ouă; ulei pentru uns tigaia;
- Umplutură: spanac congelat, o ceapă, ulei
Mod de preparare
Piureul de spanac – se încinge uleiul în tigaie, se taie ceapa mărunt şi se căleşte. Apoi se adaugă spanacul şi se căleşte până se înmoaie. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la răcit.
Clătitele – se pune făina într-un bol, se face o adâncitură în mijlocul ei şi se sparg ouăle. Se adaugă uleiul, sarea şi un pic de lapte. Se amestecă bine până se omogenizează, după care se adaugă restul de lapte, puţin câte puţin, până ce va căpăta consistenţa unei smântâni. Se unge tigaia cu puţin ulei, se încinge bine şi se toarnă cu un polonic aluatul.
Se întorc şi pe partea cealaltă şi apoi se aşază pe o farfurie. Fiecare clătită se umple apoi cu piureul de spanac și se împăturește.
Tartă cu spanac
Ingrediente:
- 1 pachet aluat foitaj
- 1 kg spanac proaspat
- 1 bucata ou
- 100 ml lapte
- 5 bucati rosioare mici
- 1 praf sare
Mod de preparare:
Aluatul se decongelează și apoi se așază în forma de copt unsă cu unt.
Spanacul se opărește în apa clocotită, la fel și roșiile tăiate felii. Spanacul se scurge și se toacă mai mare. Se amestecă cu laptele și un ou bătut și se potrivește gustul de sare.
Se toarnă amestecul peste aluat, se pun felioarele de roșii și se dă la cuptor pentru 35 de minute.
Se consumă la temperatura camerei.
Plăcintă cu spanac de post
Ingrediente
- 2 căni spanac congelat, tocat fin;
- 1 ceapă, tocată fin;
- 1 cățel de usturoi, tocat;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 2 căni tofu afumat, mărunțit;
- ½ cană caju crud, tocat fin;
- 15 foi de placinte;
- ½ cană de unt vegan,
- topit; sare și piper după gust;
- 3 linguri de ceapă verde, tocată
Mod de preparare
Se pune în uleiul încins ceapa și usturoiul tocate mărunt. Se lasă la călit pentru 2 minute, după care se adaugă spanacul și se gătește pentru aproximativ 7 minute, până când devine fraged. Se adaugă și toful mărunțit, nucile tăiate mărunt, sare și piper și se mai lasă pe foc pentru încă 2 minute.
Compoziția cu spanac se lasă la răcit. Acum, se pune o foaie sau două foi de plăcintă, pe o suprafață curată, se unge fiecare foaie cu unt topit și se acoperă cu alte trei foi de plăcintă, după care se mai unge cu mai mult unt. Se așează amestecul de spanac de-a lungul marginei, aproximativ 2 cm lățime. Foile de plăcintă se rulează cu amestecul înăuntru și se formează rulouri lungi.
Se răsucesc rulourile astfel încât să obținem o formă de spirală. Plăcinta se așează pe mijlocul unei forme de copt, unsă în prealabil cu unt. Se pregătește următorul rulou de plăcintă și se lipește de primul. Plăcinta cu spanac de post se pune la cuptor pentru 40 de minute, până se rumenește. Pentru servire, deasupra se presară ceapă verde.
Costica2023 • 12.12.2023, 13:18
Delicioasă, sănătoasă, aromată, crocantă, rețetă tradițională îmbietoare, apetisanta
Nicoleta1807 • 16.11.2023, 15:24
Spanacul este foarte sănătos pentru organism,voi încerca aceasta rețeta