Zmeura
Este un fruct tonic, indicat pentru astenici şi pentru copii aflaţi în creştere. Se foloseşte cu succes şi în stările febrile sau pentru probleme de digestie. Are efect uşor laxativ şi diuretic. Pentru că ajută la eliminarea uraţilor, este utilă în afecţiuni renale, cardiace, pulmonare, reumatism şi gută. Se consumă sub formă de fructe crude. Frunzele au proprietăţi astringente şi dezinfectante, fiind indicate în diaree, hiperaciditate şi alte afecţiuni digestive. Ceaiul din frunze de zmeur (infuzie din una sau două linguri de frunze uscate la o cană cu apă) este util în tratarea menstruaţiei neregulate, dureroase, a hemoragiei abundente şi a problemelor hormonale feminine. Se beau trei-patru căni zilnic, timp de trei săptămâni.
Afinele
Fructele proaspete sau uscate de afin au un rol important în tratarea enterocolitelor, în diareea de fermentaţie şi în colibaciloză (sindrom entero- renal), pentru efectul lor antibacterian. În plus, protejează mucoasa gastrică şi are o acţiune astringentă şi antiinflamatoare. Protejează pereţii vasculari şi sunt utilizate în tulburări circulatorii (varice, flebite, arterite, afecţiuni coronariene, sechele de infarct). Au rol şi în a ajuta regenerarea celulelor hepatice. Le sunt utile şi diabeticilor, având rol hipoglicemiant. Frunzele conţin mirtilină, supranumită şi “insulină vegetală”. Se face infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.
Murele
Conţin cantităţi mari de tanin, care are calităţi astringente. De aceea sunt folosite contra diareei şi a răguşelii. Se consumă ca atare, crude sau preparate sub formă de sirop. Se zdrobesc fructele (1 kg) şi se lasă la scurs 24 de ore. Se adaugă 900 g de zahăr sau 1,2 kg de miere şi se fierbe până se ajunge la consistenţa siropului. Se beau două pahare pe zi preparate din două linguriţe de sirop amestecate cu apă plată.
Revista şi cartea = 9,99 de lei
Revista Libertatea pentru femei te aşteaptă la chioşcuri cu o nouă carte: “Trandafirul negru”, semnată de celebra autoare Nora Roberts.