Bulbi sensibili şi bulbi rezistenţi
Lumea colorată a florilor cu bulbi se împarte în plante sensibile, care nu vor să stea în grădină peste iarnă, şi plante cărora zăpada le face bine. Din primul grup fac parte gladiolele, daliile sau begoniile, ale căror rădăcini trebuie scoase din pământ în noiembrie. Lasă-le să se usuce câteva zile, apoi depozitează-le într-o cameră răcoroasă în pungi de hârtie. Bulbii de zambile, narcise, lalele sau bujori nu trebuie scoşi din pământ toamna, ba chiar poţi planta alţii noi. Îi poţi proteja de frig acoperindu-i cu un strat de câteva degete dintr-un amestec din pământ de pădure şi gunoi de grajd. Le va ţine de cald în nopţile geroase, iar primăvara va îmbogăţi solul cu substanţele hrănitoare de care au nevoie.
Ce mai poţi planta?
Dacă nu ai reuşit să mai plantezi nimic în octombrie, acum e ultima ta şansă să îţi îmbogăţeşti grădina. Poţi planta pomi fructiferi, trandafiri, lalele şi crini, dar toate trebuie ferite de îngheţ. Bulbii de flori se acoperă cu pământ fertil şi frunze uscate, trandafirii se închid în borcane de sticlă, iar pomii tineri se îmbracă în pânză. Pune în pământ, la două palme adâncime, ghiocei, crocus, lăcrămioare şi muscarii. Vor fi primele flori de care te vei bucura la primăvară.
Fă singură îngrăşământ de flori
Alege un colţ din grădină unde poţi arunca resturi de fructe şi legume crude: coji de cartofi, cotoare de mere sau rădăcini de morcov. Mai poţi adăuga coji de ouă şi brânză, dar în nici un caz carne sau oase, cenuşa de lemn (nu de cărbuni!), frunze uscate şi rămurele de copaci mărunţite. La primăvară, amestecă totul bine cu gunoi de grajd descompus şi vei obţine un compost bogat pentru plantele din grădină.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei