Tehnician în domeniul energiei solare
Tranziția spre un viitor ecologic este suficient de clară, chiar dacă nu toată lumea este gata în acest moment să o îmbrățișeze. Energia eoliană, de exemplu, face parte din viețile noastre și s-a dovedit deja că este o alternativă valoroasă la metodele tradiționale de producere a energiei.
Pe măsură ce costul energiei solare va scădea, lucru care se întâmplă constant de la an la an, această resursă va deveni din ce în ce mai accesibilă, atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice. La momentul actual, tehnicienii în energie solară lucrează într-o industrie în plină creștere, industrie ce nu pare să stagneze, ba din contră. Ca idee, salariul mediu anual pornește de la 2000 de euro pe lună.
Specialist în securitate cibernetică
Viața online și viața offline sunt aproape inseparabile în acest moment și, în ciuda celor care susțin că acest lucru nu este exact sănătos, drumul spre virtualizare și digitalizare completă pare să fie unul inevitabil. În afară de riscurile inerente, desfășurarea mai tuturor activităților în mediul online ne expune și atenției hackerilor. În acest context, mai mult ca sigur va fi nevoie de persoane capabile să ne protejeze.
Mai ales companiile vor avea nevoie de protecție, acestea fiind dispuse să plătească ingineri în securitate care să-i păzească de scurgerile de informații. Dacă ești pasionat de IT, ai grijă să-ți folosești aceste cunoștințe în mod legal și transformă-te în ceea ce este astăzi cunoscut drept white hat hacker, adică hacker etic.
Dezvoltator de software
Dacă tot ne vom petrece majoritatea timpului dintr-o zi în mediul virtual, vom avea nevoie și de activități cu ajutorul cărora să ne putem destinde. Tocmai de aceea, jobul de dezvoltator sau creator de software, deja important pentru societate, va deveni cu atât mai căutat.
Prin software putem înțelege orice ține de calculatoare, robotică, dispozitive de toate felurile, chiar și dezvoltare de jocuri pentru mobile. Adevărul este că piața de dezvoltare pentru aplicațiile mobile este în vogă în acest moment, cu proiecții care prevăd peste 1,2 milioane de oferte totale de locuri de muncă.
Asistent medical
În cazul în care nu eram deja conștienți de acest aspect, ultimul an ne-a demonstrat cu vârf și îndesat faptul că nevoia de profesioniști în domeniul medical este una cât se poate de acută. Ca să nu mai vorbim de profesioniștii care pleacă an de an în alte țări pentru salarii și condiții de muncă mai bune.
Astfel, cererea de asistenți medicali va continua să crească, populația îmbătrânită punând presiune suplimentară pe un sistem și așa slab implementat. Pentru a ajunge asistent medical trebuie să termini o școală postliceală care durează 3 ani. Diploma acreditată în toată Europa îți poate aduce un salariu mediu care începe de la 3000 lei pe lună.
Viitorul va veni peste noi fie că ne place sau nu, important este să fim pregătiți.