A fost de ajuns ca Tesla să anunțe că nu va mai accepta plata în Bitcoin pentru ca prețurile tuturor criptomonedelor să o ia în jos (-17%). Apoi, Elon Musk a pus paie pe foc cu un singur cuvânt pe Twitter: „Indeed” (într-adevăr) reușind astfel să consolideze scăderea (-9%). Apoi, când banca centrală a Chinei a anunțat interdicții pe piața criptomonedelor, prețurile s-au dus la jumătate față de maximele atinse recent.
Cei care crezuseră că este momentul să-și investească pe această piață bani la care nu-și permiteau să renunțe – uneori chiar economiile de o viață – trăiesc acum momente tragice.
Desigur că este posibil ca prețurile să înceapă să crească iar, dar tot la fel de posibil este să își continue căderea, mai accentuat sau mai lin. Un astfel de moment este însă foarte util pe post de duș rece: nu există investiție financiară din care să se poată câștiga la nesfârșit și cu cât mai rapidă este creșterea, cu atât mai abruptă și mai neașteptată este căderea.
Însă chiar evoluția viitoare a prețului criptomonedelor este incertă, există totuși câteva lucruri certe: multe dintre miturile care alimentează exuberanța din jurul criptomonedelor sunt demonstrabil false sau greșit interpretate. Iată, în cele ce urmează, câteva dintre ele.
Criptomonedele sunt banii viitorului
Este posibil ca această predicție să se dovedească adevărată, însă asta nu înseamnă că vreuna dintre versiunile care circulă în prezent va prelua acest rol. În primul rând pentru că aproape nici una nu îndeplinește condițiile de stabilitate acceptabile social. În al doilea rând pentru că ar presupune un transfer uriaș de avuție în favoarea deținătorilor actuali și în special ai fondatorilor fiecăreia dintre monede. Viitorii bani electronici vor fi emiși – și aici este o adevărată cursă – fie tot de state, fie de companii sau instituții cu influență globală, fie printr-un mecanism perfect obiectiv de raportare a valorii, mecanism pe care deocamdată nimeni nu l-a descoperit.
Tehnologia blockchain este cu adevărat revoluționară
Acest fapt este de necontestat, numai că banii sunt cea mai puțin fezabilă dintre aplicațiile ei. Plățile durează inevitabil mai mult decât cele clasice și au adesea costuri mai mari. Câteva criptomonede inovatoare au reușit să depășească aceste obstacole însă asta nu le poate da un avantaj definitiv, pentru că mereu este loc de mai bine. În realitate, goana după profitul generat de schemele financiare a făcut ca potențialul blockchain în alte domenii de activitate să fie adesea trecut pe planul al doilea sau ignorat complet.
Bitcoin este independent de sistemele monetare
În realitate, creșterile cotațiilor sunt alimentate aproape exclusiv de disponibilitatea guvernelor de a permite circulația fluxurilor monetare înspre și dinspre criptomonede, relaxare care s-a produs în ultimii ani gradual dar constant. În prezent, aproape 50 de milioane de americani – adică unu din șase – dețin criptomonede. Acest lucru este posibil doar pentru că este permis schimbul cu monedele clasice, astfel încât să existe posibilitatea de a cumpăra dar și certitudinea că vor putea vinde și încasa profitul. Dacă și alte țări ar face ceea ce tocmai a făcut China, adică să impună interdicții de tranzacționare, „investitorii” nu prea ar mai avea ce face cu banii
Criptomonedele vor fi mereu căutate pentru că sunt folosite la tranzacții ilegale
Într-adevăr, Bitcoin și alte monede sunt singurele acceptate pentru unele cumpărături ilegale din cele mai adânci colțuri ale internetului dar și pentru spălare de bani. Însă pentru aceste lucruri valoarea la zi este complet irelevantă: prețurile tot în dolari sau euro sunt exprimate iar conversia se face instantaneu, așa că nu contează dacă prețul Bitcoin este de un milion de dolari sau de un cent. În realitate, interesul celor care fac încasări ilegale ține exclusiv de convertirea cât mai simplă a criptomonedelor înapoi în bani.
Banii actuali se vor devaloriza accelerat
Temerea că va urma o hiperinflație din cauza politicilor relaxate a băncilor centrale durează deja de un deceniu și totuși încă nu s-a întâmplat. Dar chiar și dacă s-ar întâmpla, un astfel de fenomen ar fi însoțit de dinamici economice și sociale complexe, de natură să facă impredictibilă evoluția tuturor activelor, mai ales a unora atât de volatile cum sunt criptomonedele. Nici un scenariu nu este favorabil deținătorilor: dacă vor crește în continuare, atunci guvernele vor fi motivate să intervină brutal pentru a le interzice; dacă vor scădea, atunci autoritățile se vor bucura că imprudența unora i-a ajutat să scape de excesul de bani și astfel să țină mai ușor sub control inflația. Alte informații mai poți găsi și în articolul din ianuarie: Dacă ai bitcoin, „pregătește-te să pierzi toți banii”! Dacă totuși câștigi ceva, statul își așteaptă zeciuiala
Înscrie-te și tu la cursurile de educație financiară de la Școala de Bani!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!