De Camelia Diaconu,

Sfinții Trei Ierarhi au trăit în vremea când Biserica, abia scăpată din prigonirile sângeroase ale împăraților romani, fusese primejduită de erezii, mai exact de abaterile de la dreapta credință. Cei Trei Ierarhi au dus o luptă neîncetată și extrem de grea pentru păzirea dreptei credințe apostolice, în special la dogma Sfintei Treimi, cea mai de seamă taină a credinței creștine.

Pe data de 30 ianuarie îi prăznuim laolaltă pe Sfinții Trei Ierarhi!

Sfinții Trei Ierarhi – povestea de viață a celor mai mari învățători păstori ai Bisericii.

Sfinții Trei Ierarhi – Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare a fost păstor al mirenilor, dar și îndrumătorul călugărilor. Sfântul Vasile cel Mare a unit cuvântul cu fapta și i-a chemat pe cei bogați să sprijine așezămintele creștine, întemeiate chiar de el, pentru a-i ajuta pe cei săraci, pe cei bolnavi și pe toți cei neputincioși din cetate.

 • Cele mai cunoscute cuvântări ale sale sunt tâlcuirile: Cartea Facerii și Cartea Psalmilor.

Sfinții Trei Ierarhi – Grigorie Teologul

Sfântul Grigorie Teologul, orator înnăscut, pot și teolog, și-a câștigat renumele de “Cuvântătorul lui Dumnezeu”, respectiv “Teologul”. Sfântul Grigorie a fost chemat la Constantinopol, cetate care căzuse cu mult timp în rătăcirea lui Arie, și nu mai rămâsese decât o singură biserică ortodoxă: biserica Învierii.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 
 • Cele mai cunoscute dintre cuvântările sale sunt: “Cele cinci Cuvântări Teologice”, cuvântări ținute de el chiar în biserica Învierii din Constantinopol.

Sfinții Trei Ierarhi – Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost considerat cel mai iscusit predicator pe care l-a avut Biserica. El i-a chemat pe toți, de la cei mai smeriți, până la cei mai măreți, la pocăință și milostenie, îmbărbătându-i și dând ca pildă viața sa.

 • El a lăsat drept mărturie Bisericii Tâlcuirea Evangheliei după Matei și Tâlcuirea celor 14 epistole ale Sfântului Apostol Pavel.

Sfinții Trei Ierarhi s-au asemănat prin slăbiciunea lor trupească, deoarece toți trei au avut o sănătate firavă, cu numeroase neputințe și boli. Sfinții Trei Ierarhi au fost cinstiți cu toată lumea creștină, dar în special în Împărăția drept credincioasă de răsărit, atât de mult încât, cinstirea lor a ajuns o pricină de dezbinare între credincioși.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Pricina de dezbinare a celor Trei Ierarhi

Mulți credincioși îl socoteau pe Sfântul Vasile cel Mare cel care a unit, ca nimeni altul, cuvântul cu fapta. Alți credincioși îl considerau pe Sfântul Ioan Gură de Aur, iar fruntaș îl scoteau pe Sfântul Grigorie, Cuvântătorul de Dumnezeu.

Neînțelegerea ajunsese atât de mare, încât creștinii ajunseseră să se împartă între ei, iar cinstirea lor să fie piatră de poticnire. Sfinții Trei Ierarhi nu au suportat această dezbinare și s-au arătat, unul câte unul, apoi toți trei, unui arhiereu înțelept, care păstorea cetatea Evhaitelor și au grăit așa:

“După cum vezi, noi la Dumnezeu suntem una şi nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea.
De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte celor ce se învrăjbesc să nu se mai certe pentru noi.

Tolo: Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!
Recomandări

Tolo: Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!

 

Că nevoinţa noastră, cât am fost în viaţă şi după moarte, a fost să împăcăm pe oameni şi să aducem pace şi unire în lume. Aşadar, fă-ne praznic la toţi trei într-o singură zi şi înştiinţează despre aceasta pe creştini, că noi, în faţa lui Dumnezeu, suntem una”.

Sfinții Trei Ierarhi
Sfinții Trei Ierarhi

Ascultând porunca celor Trei Ierarhi, Ioan, Mitropolitul Evhaitelor, a rânduit pomenirea celor Trei Ierarhi laolaltă, pe data de 30 ianuarie.

El a considerat că a adunat într-un singur glas cele trei chemări ale Ortodoxiei: chemarea călugărească a Sfântului Vasile cel Mare, înalta teologie a Sfântului Grigorie Teologul și evanghelia practică a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Așadar, pe 30 ianuarie se face pomenirea Sfinții Trei Ierarhi.

Tradiții și superstiții de Sf. Trei Ierarhi

 • De ziua celor mai mari păstori ai creștinătății, în mai multe sate se obișnuiește ca, în această zi de sărbătoare, să se facă praznice de pomenire a morților din familie.
 • Fetele tinere se roagă și țin post în această zi pentru a avea o căsnicie fericită.
 • Mamele fetelor de măritat se roagă pentru ele, pentru a avea noroc.
 • Conform tradiției, se spune că cine va munci în această zi, nu îi va merge bine în “ale casei” și poate chiar să orbească.
 • În tradiția populară, se spune că de 30 ianuarie se schimbă vremea, adică începe primăvara.
 • În această zi de sărbătoare nu se spală rufe, nu se mătură gospodăriile.
 • Tot în ziua sărbătorii Sfinții Trei Ierarhi nu este bine să se înstrăineze lucruri din casă. Nu este bine să împrumutăm lucruri, tocmai pentru a ne proteja casa de pagubă.
 • Se spune că Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor. Văduvele care au probleme financiare, trebuie să se roage în această zi și să ceară ajutorul Sfântului Grigorie.
CTP, reactie dura dupa meciul Simonei: "Greșeli de Djokovic jucând pe stradă cu băieții din Belgrad"
GSP.RO

CTP, reactie dura dupa meciul Simonei: "Greșeli de Djokovic jucând pe stradă cu băieții din Belgrad"

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile
HOROSCOP

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile