Cercetătorii de la Departamentul de Nutriţie şi Studii Alimentare al Universităţii din New York au tras semnalul de alarmă: porţiile de mâncare s-au dublat în ultimii 20 de ani! Cu alte cuvinte, am pierdut controlul asupra cantităţii de alimente pe care o consumăm.
Pentru a le veni în ajutor celor care vor să scape cât mai repede de kilogramele ce le afectează silueta şi sănătatea, cercetătorii au propus ca sistem de referinţă în stabilirea porţiilor corecte: mâna. Pentru că dimensiunile acesteia variază de la o persoană la alta, putem vorbi despre… o dietă personalizată, de la caz la caz.
Carnea. Ştim că ar trebui să consumăm carne roşie doar o dată pe săptămână. Dar cât de mare să fie porţia? Deschide palma şi vei afla, spun autorii studiului.
Untul întins în strat subţire pe o felie de pâine înseamnă un aport (perfect rezonabil) de 37 de calorii. Dar cei mai mulţi oameni obişnuiesc să pună un strat de trei ori mai gros. Rezultatul: 111 calorii. Foarte mult! Acum putem avea măsura exactă a ceea ce înseamnă, pentru fiecare dintre noi, “strat subţire”: o cantitate de unt cât buricul degetului arătător. Cât despre untul de arahide, considerat mai dietetic, unitatea de măsură e prima falangă a degetului mare.
Când îţi tai o feliuţă de brânză, ai grijă ca ea să nu fie mai lată decât arătătorul şi degetul mijlociu, lipite.
Porţia de paste se măsoară cu pumnul strâns.
În ce priveşte îngheţata, o porţie dublă ar fi echivalentul palmei cu degetele strânse; aşadar, porţia normală ar fi jumătate din această cantitate.