Trandafirul chinezesc e un arbust care incanta prin florile lui din primavara pana toamna, tarziu. Poate fi lasat sa se dezvolte sub forma unei tufe ori ajutat sa creasca precum un pomisor.
Pentru a da forma coroanei, se tunde primavara ori toamna. Varfurile de crengute tunse nu se arunca; puse in pamant, ele vor inradacina si vor da nastere unor noi plante. Metoda de inmultire se numeste butasire, iar pamantul potrivit pentru obtinerea de trandafiri tineri e un amestec de turba, pamant de flori si nisip, udat de cateva ori pe saptamana.
Daca va doriti un trandafir chinezesc crescut ca un copacel, taiati toamna lastarii crescuti la baza tulpinei si varfurile crengilor aparute la o inaltime de 20-30 cm. ?n acest fel, veti avea primavara urmatoare un mic arbore care va forma o coroana ramificata, plina de flori.
Ca sa aveti o tufa de inaltime mica, dar bogata in ramuri, taiati primavara varfurile lastarilor si in scurt timp veti avea un trandafir dezvoltat sub forma unei tufe, care va va incanta, de anul viitor, cu o bogatie de flori.
Orice metoda ati alege, trebuie sa tineti cont de:
-apararea impotriva afidelor (niste insecte mici, numite si paduchi de frunza). Puteti scapa de ele daca le stropiti cu Pirimor, un insecticid special care se gaseste in farmaciile fitosanitare;
Vara trebuie ferit de soare
-intensitatea luminii. Trandafirul chinezesc are nevoie de multa lumina si caldura. Vara insa, trebuie ferit de razele directe ale soarelui, care il ataca, producandu-i pete albe pe frunze.
Dragos Serban
Inginer biotehnolog, bioproduct.ro