Vriesea sunt foarte populare pentru florile lor spectaculoase și de lungă durată. Speciile care nu au flori se remarcă adesea prin frunze impresionante. Aceste plante necesită condiții aparte de mediu și umiditate, astfel că la noi sunt cultivate doar în ghiveci.
Cuprins:
Informații despre Vriesea
Vriesea este un gen de plante cu flori din familia Bromeliaceae, motiv pentru care i se spune și Bromelie. Numele genului vine de la Willem Hendrik de Vriese, botanist și medic olandez.
Speciile de vriesea sunt răspândite în Mexic, America Centrală, America de Sud și Indiile de Vest.
Cele mai multe Vriesea sunt epifite și cresc fără sol, pe copaci. Nu au rădăcini, dar au formațiuni speciale care nu conțin substanțe nutritive. Toți nutrienții sunt luați prin „rezervorul” central, realizat de o rozetă de frunze.
Vriesea este una dintre cele mai mari specii de bromelii motiv pentru care, în mediul lor natural, adăpostesc o mare varietate mare de insecte, spre deosebire de speciile mai mici. În sălbăticie, sunt specii de broaște care pot parcurge întregul ciclu de viață într-o bromelie.
Soiuri de Vriesea
Există sute de specii și soiuri de Vriesea în lumea, însă cele mai cunoscute și cel mai frecvent întâlnite pe piață sunt:
- Vriesea splendens – este cel mai frecvent cultvată. Are spicul subțire, sub formă de lance
- Vriesea fenestralis – frunzele au aspect zebrat cu nuanțe de brun, purpuriu sau argintiu, iar spicul are culoare galben-verzuie.
- Vriesea hieroglyphica – frunzele sunt colorate în verde închis cu pete brune, formând o rozeta mare, iar florile sunt galbene
- V. Zamorensis -cu spic ramificat în nuanțe de roșu și galben
- V. Gigantea -poate atinge 2 m ,
- Vriesea Carinata – bractee delicate în nuanțe aprinse de roșu, galben și verde,
- Vriesea spinea – specie foarte rară cu inflorescențe sub formă de spic singular galben, plat.
Plantare și transplantare
Vriesea, ca toate celelalte plante Bromeliaceae, necesită un sol suficient de bogat în nutrienți și foarte bine drenat pentru a crește bine.
Amestecul special de sol Bromeliaceae este cea mai bună soluție, dar puteți opta și pentru amestecul de sol de plante cu flori și acoperiți fundul ghiveciului cu un mediu de drenaj gros.
La florile Vriesea nu cresc niciodată rădăcini de anvergură, motiv pentru care un ghiveci mic, de aproximativ 10 cm-15 cm, lat și adânc, este mai mult decât suficient.
Veți avea nevoie de un ghiveci numai atunci când doriți să împărțiți lăstari noi din ghiveciul principal.
Dacă doriți să vă transplantați vriesea, așteptați până ce înflorirea se termină.
În noul ghiveci, creșteți drenajul cu un strat de pietriș sau pietricele de lut de-a lungul fundului ghiveciului, pentru a face apa să curgă mai ușor și drenajul să fie mai bun.
Este nevoie de un amestec bun de sol. De obicei, magazinele oferă spre vânzare sol special pentru Bromelia, pe care îl puteți folosi cu încredere.
Planta are nevoie de amestec de sol bogat în nutrienți, deoarece aceasta este singura sursă pentru nutrienții de care are nevoie. Trebuie menținut un nivel scăzut, dar constant de umiditate, pe care îl puteți asigura dacă pulverizați frecvent frunzele.
- Descoperă cele mai frumoase plante de apartament și ce se potrivește pentru fiecare cameră
Îngrijire Vriesea
Acest tip de flori necesită temperaturi care oscilează între 18 și 30 de grade, niciodată mai puțin de 13 grade Celsius. Temperatura unei case sau apartament este astfel ideală pentru cultivarea unei vriesea.
Ideal pentru această floare este într-un loc în care razele soarelui nu bat direct. Este nevoie de lumină bună, dar fără lumină solară directă. Ferestrele orientate spre est sau spre vest sunt, prin urmare, cel mai bun apel pentru Vriesea.
De asemenea, evitați să așezați ghiveciul lângă surse de căldură, cum ar fi caloriferele, deoarece umezeala este cea de care are nevoie cel mai mult această plantă tropicală. Iar poziționarea lângă caloriferul cald elimină umezeala foarte rapid.
În perioada de creștere are nevoie de udare regulată, la interval de 2-3 zile în timpul verii, prin umplerea rozetei cu apă necalcaroasa. Pe timpul repausului din iarna, udarea se vă rări considerabil, menținându-se în concordanță cu temperatura aerului.
Cum se înmulțește Bromelia
După înflorire, planta formează în lateral pui. Pe măsură ce puii se dezvoltă, planta mamă moare, iar vegetația continuă prin noile plăntuțe formate. Ele se separă cu grijă atunci când au rădăcinile bine formate. După ce ați desprins puii de planta mamă, plantați-i într-un susbstrat special destinat acestui tip de plante.
Substratul potrivit pentru vriesea trebuie să conțină mraniță de frunze, turbă fibroasă și nisip.
Boli și dăunători
Cele mai multe boli vizate sunt bolile comune ale plantelor de interior, acarienii roșii, afidele și făinarea.
Dacă culoarea frunzelor se deschise foarte mult, aceast lucru poate fi cauza lipsei de îngrășământ.
Dacă frunzele din interior devin galbene sau maronii, probabil planta a fost udată prea mult.
Curiozități
Există un motiv pentru care floarea Vriesea este atât de uimitoare: o plantă va purta o singură în întreaga sa viață!
Cu toate acestea, de îndată ce puii sau lăstarii mici încep să se formeze, îi puteți separa de planta mamă și îi puteți crește pentru a vă bucura de noua plantă.
Așadar, nu este posibil ca aceeași plantă să înflorească de două ori, însă mici lăstarii vă vor oferi flori cel puțin la fel de spectaculoase.
- Vezi și cum să crești calathea la tine în casă
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!