De Camelia Diaconu,

Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită anual pe data de 15 ianuarie. Scopul sărbătorii naționale este acela de a promova arta, cultura și efortul academic. Ziua a fost aleasă drept Zi a Culturii deoarece reprezintă data de naștere a poetului național Mihai Eminescu.

Casa memorială Mihai Eminescu - sat Ipotești, jud Botoșani
Casa memorială Mihai Eminescu – sat Ipotești, jud Botoșani

Ziua Culturii Naționale a fost stabilită pe decembrie 2010, prin Legea Nr. 238.

Îți recomandăm să citești și:

Și în alte țări europene, Ziua Culturii prețuiește oamenii de cultură, reprezentativi fiecărui stat în parte. Astfel că:

  • În Spania, Ziua Culturii Naționale este marcată de data morții lui Miguel de Cervantes;
  • În Portugalia, ziua are legătură cu data la care s-a născut poetul Luis de Camoes;
  • Iar în Republica Moldova, Ziua Culturii Naționale a fost stabilită de către autorități tot ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu.

Evenimente organizate în țară de Ziua Culturii Naționale 2020

Muzeul Țăranului Român, București – o serie de proiecții cinematografice ale mai multor filme românești, printre care: “Jurnalul Familiei – Escu” și “Maria, Regina României”.

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»
Recomandări

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

Muzeul Național de Istorie a României, București – este deschis în intervalul 09:00 – 17:00, iar în Sala Lapidariul se va organiza un concert susținut de Doina Lavric Parghel.

Biblioteca Națională a României, București – se va organiza un concert în sala Atrium, la sediul central BNR, de la ora 16:00, dar se va organiza și o expoziție documentară numită Floarea cuvintelor: “limba română în comori literare și bibliofile din patrimoniul Bibliotecii Naționale a României”.

Teatrul Național Vasile Alecsandri, Iași – spectacol de poezie sub forma unui colaj ludic, inspirat din versurile lui Mihai Măniuțiu, regizor de teatru și scriitor.

Muzeul Național Brukenthal, Sibiu – Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, care astăzi este secție a Muzeului Național Brukenthal, a fost vizitat de Mihai Eminescu în iulie 1869. Acesta a semnat în Cartea de Onoare a Societății Ardelene de Științele Naturii din Sibiu. La evenimentul organizat de Ziua Culturii Naționale va fi expusă Cartea de Onoare a Societății din 1869.

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă
Recomandări

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă

Muzeul Național George Enescu, Aula Palatului Cantacuzino – eveniment de la ora 19:00 ce cuprinde un recital cameral cu program exclusiv de muzică românească.

Teatrul Național Lucian Blaga, Cluj Napoca – recital de muzică și poezie.

Opera Națională Română din Timișoara – spectacol de operă “Tosca”, de Giacomo Puccini.

Centrul de Cultură “George Apostu”, Bacău – proiect cultural aniversar “Mihai Eminescu – publicistul”.

Direcția Județeană de Cultură Maramureș – depunere de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu, la colegiul Național Mihai Eminescu. De la ora 18:00, seara de poezie în Ocoliș, jud Maramureș.

Direcția Județeană de Cultură Prahova – Simpozion” Academia Română – for suprem al culturii naționale”.

Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani – se organizează la Botoșani și Ipotești manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale. Se marchează și 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea – Recital și moment poetic dedicat lui Mihai Eminescu și Proiectul “Toți pentru România”.

Așadar, pe 15 ianuarie sărbătorim Ziua Culturii Naționale!

Citeşte şi:

Turnul Eiffel – 20 de lucruri pe care nu le știai despre simbolul Parisului

Câte continente sunt pe Glob și cum se numesc

Cate planete sunt în sistemul solar și cum se numesc

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă
HOROSCOP

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă