Avem de toate: de la sofisme până la conspirită, şi toţi actorii au încercat să confişte politic drama Alexandrei. A început bătălia pe voturi şi pe servicii, dar şi clasica tragedie a pasării responsabilităţii de la unii la alţii.
Au lipsit cu desăvârşire: scuzele asumate până la capăt de măcar una dintre autorităţile implicate, o celulă de comunicare la nivel guvernamental care să coordoneze şi să livreze informaţiile oficiale despre anchetă transmise publicului.
Şi a lipsit orice minimă încercare la nivelul decidenţilor de a se coordona pentru a limpezi cazul şi a învăţa din tragedie ce trebuie făcut astfel încât niciun copil să nu mai treacă prin ce-a trecut Alexandra.
Minciuna: “Un SRI mai puternic și protocolul procurori-SRI ar fi salvat-o pe Alexandra”.
Adevărul: Nu de mai mult SRI, ci de poliție mai bună are nevoie siguranța cetățeanului
Una dintre cele mai vehiculate mituri false legate de cazul Caracal este că, dacă procurorii ar mai fi avut voie să apeleze la SRI în anchetele lor, Alexandra ar fi fost salvată. După cum argumentează impecabil jurnalistul Andrei Luca Popescu AICI, acest lucru este fals.
Poliţia s-a grăbit din primele momente să arunce vina pe STS care ar fi furnizat nişte hărţi de localizare greşite. STS s-a apărat spunând că atât le permite tehnica de care dispuneau (ceea ce este adevărat).
Dar adresa suspectului era în hărţile de localizare furnizate de STS presei.
Tehnica superioară, de care dispune SRI, şi care poate îmbunătăţi localizarea este o tehnică de care dispune şi Direcţia de Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române.
Prin urmare, protocolul cu SRI nu era necesar. Poliţiştii şi procurorii care s-au ocupat de cazul Alexandrei nu au explicat însă de ce au întârziat să apeleze la tehnologia DOS, şi nici de ce nu au căutat casă cu casă în suprafaţa de 9 kilometri pătraţi furnizată de STS.
În plus, referindu-ne în general la caz, SRI nu are expertiză în cazuri de crimă.
SRI este oglinda dublului nostru standard de gândire ca societate: fie îl supectăm că e omniprezent, fie îl băgăm în chestii care nu sunt treaba lui.
Minciuna: “Dacă STS ar fi implementat deja sistemul de localizare Advanced Mobile Location, poliţia ar fi găsit-o la timp pe Alexandra”
Adevărul: Telefonul de pe care a sunat Alexandra nu putea să fie localizat de noul sistem pentru că nu era smartphone.
După cum arăta Libertatea, tehnologia AML, de dată foarte recentă, nu permite localizarea precisă a apelurilor date de pe telefoane vechi. Ca să fi fost de folos în cazul Alexandrei, telefonul ar fi trebuit dat de pe un smartphone performant. Ceea ce, desigur, nu înseamnă că tehnologia AML nu ar trebui implementată de urgenţă, deoarece va putea salva alte vieţi în pericol, fiind de 4000 de ori mai performantă decât sistemul folosit în prezent de STS.
Minciuna: “Poliţia a fost împiedicată de procurori să intre mai repede în locaţia unde se afla”
Adevărul: Ignoranța și necunoașterea legii și a meseriei i-a oprit și pe procurori și pe polițiști.
Poliţia a dat vina pe lipsa mandatului de percheziţie, pentru a justifica faptul că a intrat la Alexandra la 19 ore de la primul ei apel la 112.
În realitate, Constituţia României şi Codul penal le permitea poliţiştilor să intre la adresă în lipsa oricărui mandat.
Articolul 159, alineat 14 din Codul de Procedură Penală arată că ”În mod excepțional, percheziția poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziție, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum și fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenței unui avocat ori a unei persoane de încredere dacă există suspiciunea că în spațiul în care urmează a se efectua percheziția se află o persoană a cărei viață sau integritate fizică este pusă în pericol”.
Minciuna: “Modificările aduse Codului Penal de PSD au încurajat crima de la Caracal”
Adevărul: În ciuda a ceea ce ne-am dori, nu există o astfel de legătură între lege și infracțiune.
Încă de vineri, presa, reţelele sociale, paginile politicienilor din opoziţie s-au umplut de opinii care acuză că modificările aduse de pesedişti legilor justiţiei au înlesnit crima sau l-au încurajat pe suspect.
S-a dat vina pe relaxarea legislaţiei penale pentru fapte de corupţie, dar şi peprevederile legate de recursul compensatoriu, care i-ar fi permis să iasă mai repede din închisoare lui Dincă.
Logica de bun simţ că nu există legături de cauzalitate aici, după cum face demonstraţia clară Andrei Luca Popescu AICI.
În general, infractorii nu săvârșesc delicte cu gândul că vor fi prinşi şi vor sta mai mult sau mai puţin după gratii. Dar acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul psihopaţilor. Nu poţi preveni comportamentul unui psihopat, crescând pedepsele pe care i le aplici, după cum au arătat şi studiile (evident limitate, dată fiind natura subiecţilor).
“Psihopaţii dau dovadă de supraoptimism. Ei cred întotdeauna că vor fi recompensaţi pentru acţiunile lor. Nu sunt atenţi la pedeapsă”, explică AICI Sheilagh Hodgins, profesor de psihiatrie la Université de Montréal.
Minciuna: “E vina lui Iohannis”
Adevărul: ”Troleri și forțe politice întrețin siteurile de propagandă”
Mai multe site-uri de provenienţă dubioasă (politice.net, litere.net) au sponsorizat postări cu speculaţii despre cazul Caracal, în care acreditează ideea că Iohannis şi partidele de opoziţie sunt de vină pentru întârzierea intervenţiei la Caracal.
„Iohannis, USR și PNL au blocat timp de 7 luni legea care ar fi putut să o salveze pe tânăra din Caracal”, spune unul dintre articolele sponsorizate – de o agenţie de publicitate finanţată de PSD. Iohannis ar fi vinovat fiindcă a blocat la CCR legea statului poliţiştilor care le-ar fi permis acestora să intre în orice incintă, dacă au indicii că acolo are loc o infracţiune în flagrant. Însă poliţiştii erau oricum acoperiţi de legislaţia actuală, cum am arătat mai sus, şi puteau intra fără mandat în locaţia în care se afla Alexandra.
Detalii despre articolele de propagandă furnizează pe larg jurnalista Codruţa Simina de la PressOne AICI.
Toate neconcordanţele din informaţiile care au ajuns în presă, pe surse, din anchetă
Dat fiind impactul cazului – social şi psihologic- de la bun început autorităţile ar fi trebuit să coordoneze felul în care au comunicat către publicul larg informaţiile din anchetă. Ce am avut, în schimb, au fost informaţii divulgate exclusiv pe surse, care de cele mai multe ori s-au bătut cap în cap. În acest zgomot, unele dintre ştirile care s-au dovedit false au atârnat mai greu decât altele, dat fiind efectul lor asupra familiilor sau publicului.
Ziarul Adevărul a lansat în spaţiul public informaţia că prima dintre fetele dispărute, Luiza, ar fi fost violată timp de 3 luni înainte să fie ucisă. Ştirea a fost distribuită masiv de jurnalişti, politicieni, cetăţeni.
În realitate însă, suspectul declarase anchetatorilor că îşi ucidea repede victimele.
G4 Media a publicat o informaţie greşită cum că o vecină a suspectului ar fi sunat la 112 cu o zi înainte de apelurile tinerei răpite. Au revenit ulterior după ce cititorii au semnalat greşeala.
Sunt erori inerente, în derularea evenimentelor, iar rectificările sunt esențiale.
Confiscarea politică a cazului Caracal
De la un capăt la altul al politicii româneşti, niciun actor nu s-a sfiit să încerce să capitalizeze politic cazul Alexandrei.
Faliile dintre preşedinte şi guvern, dintre partide, dintre diferite segmente ale societăţii civile au fost mai vizibile ca niciodată.
“Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie pentru exerciții de imagine și de campanie electorală”, spunea sâmbătă, 27 iulie, Viorica Dăncilă. Dar, în fraza imediat următoare, tot ea vorbea de amânarea congresului PSD din data de 3 august. Apoi se adresa cetăţenilor “în calitate de mamă”, nu de prim-ministru. Şi tot ea propunea, populist, posibilitatea de a face un referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru viol şi pedofilie.
În acelaşi timp, Ministrul Apărării, Gabriel Leş a cerut trecerea STS sub coordonarea MAPN. Amintim că STS este serviciul care gestionează softul de la alegeri.
La polul opus, mai multe voci din opoziţie au argumentat că de vină pentru cele întâmplate la Caracal sunt guvernarea PSD, precum şi relaxarea legislaţiei penale -şi asta încă de vineri.
În discursul său de duminică seara, preşedintele a folosit cazul Caracal pentru a cere PSD-ALDE abrogarea modificărilor aduse legilor justiţiei în ultimii doi ani. Iohannis a spus, de asemenea, că “va strânge o nouă majoritate parlamentară după alegeri”.