Pentru prima dată după 18 ani, România se confruntă cu o grevă generală în educație. Revendicările profesorilor țin preponderent de salarii și finanțare, în condițiile în care inflația a erodat puterea de cumpărare a românilor, iar educația a continuat să fie, în ciuda creșterii economice, cenușăreasa alocărilor bugetare. 

O societate, la fel ca o persoană,  își exprimă valorile prin prisma priorităților sale. Put your money where your mouth is, spun englezii. 

Dacă ne uităm la societatea românească prin prisma acestei afirmații, România e o țară în care în mod sistematic domenii pe care public toți politicienii le recunosc ca fiind cruciale cum e sănătatea și educația sunt cronic subfinanțate. 

Cheltuim cu 50% mai mult pe apărare și ordine publică decât pe învățământ

Suntem penultima țară din UE în privința procentului din PIB alocat educației, care niciodată nu a ajuns nici măcar la 4% din PIB. În schimb, cheltuim cu aproximativ 50% mai mult pe apărare și pe ordine publică, domenii și ele importante, față de media europeană. Dar atunci să nu mai vorbim de România educată, ci de România polițienească, căci așa ar fi mai onest. În lipsa unei alocări bugetare corespunzătoare, sintagma România educată nu e doar o vorbă în vânt, ci și o dovadă de ipocrizie cumplită. 

EXCLUSIV. „Va veni o zi când mamele vor urla de ce acest război, de ce au trebuit să-și sacrifice propriii fii pentru această ferocitate?” Interviu cu Al Bano despre dragostea pentru români, mâncarea din insecte și război
Recomandări
EXCLUSIV. „Va veni o zi când mamele vor urla de ce acest război, de ce au trebuit să-și sacrifice propriii fii pentru această ferocitate?” Interviu cu Al Bano despre dragostea pentru români, mâncarea din insecte și război

Sărăcia sau încasările bugetare modeste nu sunt  o scuză pentru această stare de fapt deplorabilă. Când a fost vorba despre salariile pe sectoare, vecinii noștri bulgari au pus pe locul 1 sănătatea, urmată de educație și abia apoi vine administrația și armata. La polonezi, cele 3 sunt la egalitate. Ceea ce înseamnă că, în Polonia, una dintre țările cu cele mai mari investiții în achiziția de tehnică militară, salariile din educație sunt egale cu cele din armată. Din regiune, doar Ungaria are aceeași ierarhie ca și România. 

Nu poți face  nimic de calitate – deci nici educație – cu oameni prost plătiți și investiții puține. Banii nu sunt totul și nu rezolvă totul, e drept, dar în lipsa unei salarizări adecvate, șansele de a nu putea atrage forță de muncă calificată și de a demotiva personalul existent sunt imense. Deși se tot arată de ani de zile cu degetul la salariile grase ale bugetarilor,  lucrurile sunt mai nuanțate.  Nu toți bugetarii câștigă la fel. 

În România, din totalul angajaților în sectorul public, doar angajații din administrația publică și din apărare au salarii peste media națională, educația și sănătate sunt sub medie. 

Generalul SRI cu 23 de terenuri, 5 imobile și pensie de 4.000 de euro lunar mai bifează un Consiliu de Administrație
Recomandări
Generalul SRI cu 23 de terenuri, 5 imobile și pensie de 4.000 de euro lunar mai bifează un Consiliu de Administrație

Unele cadre didactice iau și 10.000 de lei pe lună, dar nu ele fac regula

Datele Institutului Național de Statistică ne arată că salariul mediu în învățământ era în 2022 cu aproximativ 12% mai mic decât  salariului mediu la nivel național. 

Se câștigă mai bine chiar și în agricultură, comerț sau industria prelucrătoare decât în învățământ.  Salariul mediu net  în educație era de 3857 de lei în decembrie 2022, dar media este înșelătoare, pentru că în spatele ei se ascund inegalitățile de remunerare. 

Dacă iau într-o mână un cub de gheață și în alta un cărbune încins, în medie, temperatura mâinilor mele va fi normală, dar în realitate, o mână îmi va degera și alta îmi va arde. Așa se întâmplă și în învățământ.  

Unele cadre didactice din învățământul superior pot lua salarii de 10.000 de lei  (și asta e de bine!), în timp  ce un profesor debutant are un salariu de 2580 de lei. Cu acest salariu, un profesor este departe, ba chiar foarte departe de a-și permite un minimum de trai decent. În anul 2022, valoarea coșului minim pentru un trai decent pentru o persoană singură era de 3275 de lei, semnificativ peste salariul unui profesor debutant. Dacă profesorii nu își permit un trai decent, cum vrem să avem educație decentă, de calitate?

REPORTAJ. Pentru că în țară nu avea nicio oportunitate să studieze ceea ce visa, un tânăr a plecat în Olanda. „Nu aș fi putut să exist oricum în realitatea din România”. Acum compune muzică și predă la facultate
Recomandări
REPORTAJ. Pentru că în țară nu avea nicio oportunitate să studieze ceea ce visa, un tânăr a plecat în Olanda. „Nu aș fi putut să exist oricum în realitatea din România”. Acum compune muzică și predă la facultate

O grevă care ține cont de interesul real al copiilor

Unele voci au criticat demersul profesorilor și inițiativa de a face grevă acum, pe final de an școlar, invocând interesele copiilor. Este adevărat că interesul imediat și pe termen scurt al copiilor este afectat, dar pe termen lung, această grevă este în interesul copiilor, al tinerilor generații și al nostru, al tuturor. Pentru că fără o finanțare adecvată, nu putem aștepta să avem educație de calitate, iar fără educație de calitate, nu putem progresa ca societate. 

În momentul de față, România a atins limitele modelului de competitivitate bazat pe forță de muncă ieftină și taxe mici. Dacă nu reușim să facem un efort, ne paște o lâncezeală economică și ceea ce economiștii numesc middle income trap, un fenomen caracteristic țărilor care într-o primă etapă a dezvoltării au o creștere economică galopantă, bazată în general pe forță de muncă ieftină și activități economice cu valoare adăugată mică, după care stagnează și nu reușesc să facă saltul către un nivel de dezvoltare superior, cu industrii inovative și cu valoare adăugată mare. 

Câți bani punem pe educație ne arată unde ne vom încadra în economia viitorului

Actualmente, investițiile străine din România sunt specializate preponderent  în sectoare medium high tech și mediu low tech, cu valoare adăugată scăzută și cu intensitate tehnologică mică. Suntem codași în regiune când vine vorba de investiții în sectoare high-tech.  

Specializarea regională este destul de clară și este, indubitabil, în defavoarea României – riscăm să intrăm într-un cerc vicios al direcționării investițiilor străine spre sectoare și industrii cu nivel tehnologic scăzut, unde peste tot în lume nivelul salariilor e scăzut. 

Capitalul uman, respectiv forța de muncă bine pregătită, e un ingredient esențial pentru a putea face trecerea către un nivel de dezvoltare superior și care să evite capcana venitului mediu. Iar acest lucru e imposibil de făcut fără un sistem de educație inclusiv și performant, de care suntem ani-lumină depărtare în acest moment.  

Soluționarea revendicării sindicatelor din educație e un pas în direcția corectă, care va trebui urmat de politici industriale și politici economice, cum ar fi reforma fiscală, pentru că altfel presiunea bugetară va fi nesustenabilă a  la longue. Nu vom rezolva peste noapte problemele structurale ale țării majorând alocările pentru educație, dar dacă nu  facem asta și nu transformăm educația într-o prioritate cu adevărat, nu doar declarativ, ne semnăm sentința colectivă. Greva profesorilor din aceste zile nu e doar despre salariile lor – e despre viitorul nostru comun. 

PRECIZARE: Într-o versiune anterioară a acestui articol titlul vorbea despre cheltuielile din armată versus cheltuielile din educație. De fapt, comparația cu mai mare relevanță este cea care ia în calcul salariile din armată versus cele din educație, unde armata este avantajată în România și Ungaria, față de Polonia sau Bulgaria, țări unde salariile din educație nu sunt mai mici decât cele din domeniul apărării.

Comentarii (8)

Firmy193   •   26.05.2023, 13:10

Nu mai susțineți protestul AURizat al profesorilor. Terminați-vă. Sunteți pe limba RTV și voi. Chiar nu vă dați seama?

Mircea_1958   •   26.05.2023, 12:17

..nu știu cum sună asta cu coșul minim de 3275, în urechile celor care trăiesc din salariul minim (și reprezintă cam trei sferturi din forța de muncă), sau ale pensionarilor, a căror medie este de 1739 de Lei. Adevărul este că sectorul privat este tot mai cocoșat și nu mai reușește să alimenteze veniturile bugetarilor, care vor din ce în ce mai mult. Angajații la patron au o viață incomparabil mai grea, muncesc și 12 ore, concediile sunt de multe ori doar pe hârtie (dacă te cheamă de la firmă), iar despre grevă nici pomeneală. Din acest motiv se angajează pe pile, relații și cunoștințe, la stat. Partidele aflate la putere iau desigur caimacul. Trăim de ani de zile pe datorie, ajungând anul ăsta la 700 de miliarde împrumutate (cu dobânzi tot mai mari), echivalentul a 50% din PIB, cu 40 de miliarde luate doar de la-nceputul anului.. Grecia a făcut experimentul ăsta acum vreo 10 ani și a ajuns în incapacitate de plată. Guvernele populiste ofereau chiar și al 15-lea salariu.. Sindicatele din învățământ nu cred în lacrimi.. Iar guvernul e responsabil de risipa făcută din bani publici pe tot felul de sinecuri, ANAF-ul e responsabil de evaziune, de proasta colectare a datoriilor ..etc Trăgând linie ne putem întreba cu ce ne alegem din cheltuiala (așa neîndestulătoare cum e..) făcută cu educația. Și constatăm că România e tot mai prost educată, că avem o largă majoritate de semi-analfabeți, care cad lesne pradă gogoșilor servite.. Să fie de vină doar salariile prea mici ..?

  CezarAlexandru   •   26.05.2023, 18:45

  Mircea_1958   •  26.05.2023, 12:17

  ..nu știu cum sună asta cu coșul minim de 3275, în urechile celor care trăiesc din salariul minim (și reprezintă cam trei sferturi din forța de muncă), sau ale pensionarilor, a căror medie este de 1739 de Lei. Adevărul este că sectorul privat este tot mai cocoșat și nu mai reușește să alimenteze veniturile bugetarilor, care vor din ce în ce mai mult. Angajații la patron au o viață incomparabil mai grea, muncesc și 12 ore, concediile sunt de multe ori doar pe hârtie (dacă te cheamă de la firmă), iar despre grevă nici pomeneală. Din acest motiv se angajează pe pile, relații și cunoștințe, la stat. Partidele aflate la putere iau desigur caimacul. Trăim de ani de zile pe datorie, ajungând anul ăsta la 700 de miliarde împrumutate (cu dobânzi tot mai mari), echivalentul a 50% din PIB, cu 40 de miliarde luate doar de la-nceputul anului.. Grecia a făcut experimentul ăsta acum vreo 10 ani și a ajuns în incapacitate de plată. Guvernele populiste ofereau chiar și al 15-lea salariu.. Sindicatele din învățământ nu cred în lacrimi.. Iar guvernul e responsabil de risipa făcută din bani publici pe tot felul de sinecuri, ANAF-ul e responsabil de evaziune, de proasta colectare a datoriilor ..etc Trăgând linie ne putem întreba cu ce ne alegem din cheltuiala (așa neîndestulătoare cum e..) făcută cu educația. Și constatăm că România e tot mai prost educată, că avem o largă majoritate de semi-analfabeți, care cad lesne pradă gogoșilor servite.. Să fie de vină doar salariile prea mici ..?

  Pai pentru a avea copii educati, orientați, capabili, ne trebuie niște părinți capabili să asigure niste principii bune de creștere. Dar mai întâi trebuie formați acei părinți, nu? Cam ocupați cu tatuaje și altele, consuma banii bunicilor plecați la muncă în strainatate.. Că sa formezi părinți, îți trebuie niște dascăli competenți pe care să-i atragi cu un salariu cât de cât decent. Apoi abia te poți gândi la rezultate, la viitorul țării asteia. Mai trebuie reformat și sistemul de învățământ, adaptat nevoilor reale. Și plătiți mai bine cei de jos, care dau pornirea oamenilor în viața, până la gimnaziu e mult mai greu, mai important decât după școală primară. Daca noi plătim toți dulăii și toate pupezele care o comit mereu (Caracal, Bacău, orice loc) fiindcă sunt structuri de forță, magistrați etc că sa nu-i supărăm, să închidă ochii fata de corupții ăștia de politicieni, daca angajam politic orice post în tara asta și încărcăm cheltuielile, daca alintam primarii, parlamentarii, chiar și pe medici (raportat la ceilalți bugetari) de unde să mai rămână bani pentru dascălii ăștia multi și care nu sperie pe nimeni? La noi se respecta puterea, atât, simplu că în junglă. Am nevoie de tine, mă tem de tine, îți dau, te lingușesc altfel te trimit la culcare politicos, cu povesti de adormit copiii....

   Mircea_1958   •   27.05.2023, 11:13

   CezarAlexandru   •  26.05.2023, 18:45

   Pai pentru a avea copii educati, orientați, capabili, ne trebuie niște părinți capabili să asigure niste principii bune de creștere. Dar mai întâi trebuie formați acei părinți, nu? Cam ocupați cu tatuaje și altele, consuma banii bunicilor plecați la muncă în strainatate.. Că sa formezi părinți, îți trebuie niște dascăli competenți pe care să-i atragi cu un salariu cât de cât decent. Apoi abia te poți gândi la rezultate, la viitorul țării asteia. Mai trebuie reformat și sistemul de învățământ, adaptat nevoilor reale. Și plătiți mai bine cei de jos, care dau pornirea oamenilor în viața, până la gimnaziu e mult mai greu, mai important decât după școală primară. Daca noi plătim toți dulăii și toate pupezele care o comit mereu (Caracal, Bacău, orice loc) fiindcă sunt structuri de forță, magistrați etc că sa nu-i supărăm, să închidă ochii fata de corupții ăștia de politicieni, daca angajam politic orice post în tara asta și încărcăm cheltuielile, daca alintam primarii, parlamentarii, chiar și pe medici (raportat la ceilalți bugetari) de unde să mai rămână bani pentru dascălii ăștia multi și care nu sperie pe nimeni? La noi se respecta puterea, atât, simplu că în junglă. Am nevoie de tine, mă tem de tine, îți dau, te lingușesc altfel te trimit la culcare politicos, cu povesti de adormit copiii....

   ..eu unul mi-aș dori dascăli pentru care profesia coincide cu pasiunea. În ei mi-aș pune speranța pentru o bună educație, nu în cei atrași de avantajele materiale.. Si apropo de asta, fiecare își alege drumul în viață, mai mult sau mai puțin inspirat. Presupunând că dascălii constată acum că au ales greșit, nu-i oprește nimeni să se reorienteze spre ceva mai profitabil, lăsând catedra celor dedicați meseriei...eu unul mi-aș dori dascăli pentru care profesia coincide cu pasiunea.

   Mircea_1958   •   27.05.2023, 11:08

   CezarAlexandru   •  26.05.2023, 18:45

   Pai pentru a avea copii educati, orientați, capabili, ne trebuie niște părinți capabili să asigure niste principii bune de creștere. Dar mai întâi trebuie formați acei părinți, nu? Cam ocupați cu tatuaje și altele, consuma banii bunicilor plecați la muncă în strainatate.. Că sa formezi părinți, îți trebuie niște dascăli competenți pe care să-i atragi cu un salariu cât de cât decent. Apoi abia te poți gândi la rezultate, la viitorul țării asteia. Mai trebuie reformat și sistemul de învățământ, adaptat nevoilor reale. Și plătiți mai bine cei de jos, care dau pornirea oamenilor în viața, până la gimnaziu e mult mai greu, mai important decât după școală primară. Daca noi plătim toți dulăii și toate pupezele care o comit mereu (Caracal, Bacău, orice loc) fiindcă sunt structuri de forță, magistrați etc că sa nu-i supărăm, să închidă ochii fata de corupții ăștia de politicieni, daca angajam politic orice post în tara asta și încărcăm cheltuielile, daca alintam primarii, parlamentarii, chiar și pe medici (raportat la ceilalți bugetari) de unde să mai rămână bani pentru dascălii ăștia multi și care nu sperie pe nimeni? La noi se respecta puterea, atât, simplu că în junglă. Am nevoie de tine, mă tem de tine, îți dau, te lingușesc altfel te trimit la culcare politicos, cu povesti de adormit copiii....

   .În ei mi-aș pune speranța pentru o bună educație, nu în cei atrași de avantajele materiale.. Si apropo de asta, fiecare își alege drumul în viață, mai mult sau mai puțin inspirat. Presupunând că dascălii constată acum că au ales greșit, nu-i oprește nimeni să se reorienteze spre ceva mai profitabil, lăsând catedra celor dedicați meseriei...eu unul mi-aș dori dascăli pentru care profesia coincide cu pasiunea.

RomaniaNeutra1   •   26.05.2023, 12:12

@Victoria Stoiciu: Intr-o lume civilizata Armata nici nu ar trebui sa existe....Cand ai miliardari si interese de a conduce lumea, inventezi la nesfarsit motivul armatei de a exista....Dar, CEEA CE ESTE CLAR, este urmatorul ASPECT LA CARE NIMENI NU SE GANDESTE, SAU NU VREA SA O SPUNA.....in acel PNNR care se face cu COMUNITATEA EUROPEEANA, ni se promit bani, pt diverese chestii, SI I SE IMPUNE ROMANIEI, un numar de REFORME......NU APARE NICAERI CA REFORMA PT ROMANIA, IMPUSA DE UE, CRESTEREA NIVELULUI SALARIAL AL OAMENILOR......DE CE? Pentru ca EUROPA NE VREA SARACI, nu vrea sa ne dea acelasi salariu PE CARE IL ARE UN PROFESOR GERMAN, FRANCEZ SPANIOL, un salariu pe care il are un DOCTOR FRANCEZ GERMAN SPANIOL, SAU un MUNCITOR NORMAL, in orice arie de activitate. UE nu ne vrea sa avem UN NIVEL DE VIATA CA CELELALTE TARI. TRAIM DISCRIMINAREA REALA, CONCRETA SI MIZERABILA A UNEI COMUNITATI CARE NU NE VREA SA TRAIM NORMAL.ci doar sa profite, EXPLOATEZE RESURSELE SI OAMENII, si sa ne tina NE-EDUCATI, MIZERABILI, DEPRIMATI SI SUB PAPUCUL LOR, ca companiile Europeene, sau AMERICANE sa prospere in timp ce noi stam ca prostii FRAIERITI DE GUVERNELE PSD-PNL care stau SI FURA si fac LEGEA UE in Romania CA SA FIE LASATI SA FURE IN TIHNA. Acesta este adevarul CRUNT DESPRE ROMANIA. LIPSA DE MONEDA EURO in ROMANIA, LIPSA DE SCHENGEN, LIPSA DE SALARII EGALE CU CELE DE AFARA, LIPSA DE CONDITII DE MUNCA sunt DOVEZILE ACESTUI ADEVAR . Romanii sunt exploatati pe firmituri de EUROPA BOGATA .

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Playtech.ro
Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Viva.ro
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Cum poți solicita ștergerea datelor personale în 2023. Este cât se poate de legal. Ce înseamnă, de fapt, dreptul de a fi uitat
FANATIK.RO
Cum poți solicita ștergerea datelor personale în 2023. Este cât se poate de legal. Ce înseamnă, de fapt, dreptul de a fi uitat
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Știrileprotv.ro
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Un sibian a dat peste o adevărată comoară, la doar o săptămână după ce a primit autorizație pentru detectorul de metale. "A scos un pumn plin de monede"
Observatornews.ro
Un sibian a dat peste o adevărată comoară, la doar o săptămână după ce a primit autorizație pentru detectorul de metale. "A scos un pumn plin de monede"
Moment tensionat la semnarea acordului dintre România şi Rusia la Kremlin! Oficial român, ameninţat: "Putin era în dreapta. Dacă mai scoate un cuvânt, îl dau afară de la masă"
Orangesport.ro
Moment tensionat la semnarea acordului dintre România şi Rusia la Kremlin! Oficial român, ameninţat: "Putin era în dreapta. Dacă mai scoate un cuvânt, îl dau afară de la masă"
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Unica.ro
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Horoscop 4 iunie 2023. Peștii au șansa de a străluci pe baza imaginii pe care o au alții despre ei și calitățile lor excepționale
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2023. Peștii au șansa de a străluci pe baza imaginii pe care o au alții despre ei și calitățile lor excepționale