HOT
Medicii și asistenții români voluntari în Italia
Îți trebuie un mare, mare curaj să treci dintr-un iad în altul și mai mare. Cadrele medicale care au plecat să ajute sistemul italian colapsat din zona Lombardia au știu ce anume își asumă când au luat decizia de a merge acolo – haosul sanitar plus oprobriul băgătorilor de seamă din România, care i-au certat că nu au rămas să ajute aici, în țara lor. Probabil mai ales cei care stau la adăpostul pereților de acasă și nici nu fac măcar cumpărături pentru un vecin în vârstă.
Înainte de orice, voluntariatul lor e o sursă prețioasă de informare și învățare, lucruri pe care, la întoarcerea în țară, le pot transforma în date valoroase pentru ieșirea din criza în care ne aflăm. Orice schimb de experiență și mai ales de umanitate nu poate decât să aducă un strop de bine în oceanul copleșitor în care mulți, inclusiv numeroși oameni de știință, înoată în orb, neștiind exact încotro se îndreaptă.
NOT
Alexandru Lăzăreanu, manager Ambulanță Suceava
Acele costume ale ambulanțierilor suceveni, menite să-i protejeze în misiunile lor cu pacienții, dar cârpite și lipite cu bandă adezivă sunt un simbol al rezistenței angajaților față de propriii șefi. Oricum Suceava pare un loc uitat de Dumnezeu, de ce nu s-ar retrage din joc și Dumnezeii mai mici, care-și lasă oamenii să se expună, ba chiar să moară, din neglijență și nepăsare?
Aceiași oameni care sunt chemați la serviciu, deși au simptome de Covid-19, în timp ce Lăzăreanu e cauzat că s-a testat, cu toate că nu părea a fi la anaghie cu sănătatea. Aceasta a fost prima grijă, înainte de achiziții de calitate pentru prima linie a luptei cu virusul – cei care preiau pacienți. Conducerea Ambulanței Suceava a instaurat acolo o mică dictatură, dar dictaturile nu merg foarte bine pe timp de conflict, mai ales în punctele fierbinți ale unui război sau altul.
Încălțați cu sacoșe sau saci de gunoaie. Nu vei rămâne un căpitan prea cunoscut de trupe dacă-ți trimiți astfel soldații în tranșee.