O crimă aproape perfectă” 

Lansată în 1969, „O crimă aproape perfectă” este considerată prima carte polițistă românească. ​Colecţia de povestiri îi aparține lui Haralamb Zincă, cu pseudonimul literar Hary Isac Zilberman, care este cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în literatura polițistă. Născut pe 4 iulie 1923 în Roman, județul Neamț, și decedat pe 24 decembrie 2008, Zincă a scris peste 50 de romane în acest stil, fiind considerat unul dintre cei mai importanți autori români ai literaturii de profil. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se află şi „Sfârșitul spionului fantomă” (1963), care este prima carte de spionaj scrisă de un autor român. ​De asemenea, Zincă a scris și volume de nuvele și povestiri, precum „Zefirul” (1964), care cuprinde schițe despre experiențele sale din Al Doilea Război Mondial. ​Prin intermediul operelor sale, Haralamb Zincă a reușit să capteze atenția cititorilor, oferind povești captivante și complexe, contribuind semnificativ la dezvoltarea literaturii polițiste și de spionaj în România. ​„O crimă aproape perfectă” este o colecție de unsprezece povestiri polițiste. Fiecare povestire prezintă un caz rezolvat cu ingeniozitate, având în centrul acțiunii personaje captivante și situații pline de mister.

Portretul lui Robert Lupu, făcut de psihologul criminalist Tudorel Butoi. Putea sau nu să fie evitată moartea Teodorei Marcu de la „Insula Iubirii”
Recomandări
Portretul lui Robert Lupu, făcut de psihologul criminalist Tudorel Butoi. Putea sau nu să fie evitată moartea Teodorei Marcu de la „Insula Iubirii”

Zece negri mititei” 

„Zece negri mititei”, romanul polițist scris de Agatha Christie, este, fără îndoială, un clasic al acestui gen literar. Publicată în 1939, este considerată una dintre cel mai bine vândute cărți din toate timpurile. Dacă vrei mister, tensiune și un final care îți rămâne în minte, atunci aceasta este o lectură excelentă. Spre deosebire de multe dintre romanele Agathei Christie, aici nu există un detectiv celebru, cum ar fi Hercule Poirot sau Miss Marple. Totuși, personajele sunt atent construite, iar suspansul se centrează pe psihologia victimelor și pe felul în care reacționează în fața pericolului. „Zece negri mititei” explorează natura umană și urmărește modul în care acțiunile din trecut pot duce la inevitabile tragisme. „Zece negri mititei” este considerată de mulți critici și cititori cea mai bună carte a Agathei Christie, fiind o alegere frecventă în topurile celor mai bune romane polițiste ale tuturor timpurilor. Cartea a fost adaptată de mai multe ori în filme, piese de teatru și chiar seriale TV. Finalul cărții este unul destul de controversat, pentru că nu există un „erou” care să răspundă întrebărilor. Există doar o revelație despre vinovăția fiecărei victime și despre cum justiția poate fi imperfectă și chiar subiectivă.

Ucraina a lansat operațiunea „Pânza de păianjen”, cel mai mare atac asupra Rusiei și a reușit să distrugă peste 40 de bombardiere de luptă folosind drone
Recomandări
Ucraina a lansat operațiunea „Pânza de păianjen”, cel mai mare atac asupra Rusiei și a reușit să distrugă peste 40 de bombardiere de luptă folosind drone

Sherlock Holmes 

Sherlock Holmes este, cu siguranță, cel mai cunoscut detectiv de ficțiune din lume. Celebrul personaj iconic creat de Arthur Conan Doyle își face apariția pentru prima dată în „A Study in Scarlet” (Un studiu în roșu), lansat în 1887. Sherlock Holmes este prezentat ca fiind un detectiv consultativ extraordinar, cu o minte remarcabilă pentru observație și deducție. În acest prim roman, el este introdus prin ochii dr. John Watson, un medic care devine cel mai apropiat prieten și asociat al lui Holmes. Watson, care tocmai s-a întors din război (unde a fost rănit), caută o locuință și ajunge să împartă apartamentul cu Sherlock Holmes la 221B Baker Street din Londra. Între anii 1887 și 1927, Arthur Conan Doyle a scris 4 romane și 56 de povestiri, adunate în cinci colecții, care formează seria Sherlock Holmes, notează cei de la readandcobooks.co.uk. De asemenea, aventurile celebrului detectiv au ajuns să fie ecranizate de-a lungul timpului în diverse producții.

Sursa foto: pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.