În plus, din lipsă unui loc de antrenament, hocheiul din București a pierdut nu mai puțin de 500 de copii și juniori.
„În ultima perioadă foarte, foarte mulți copii au renunțat la hochei. Patinoarul Mihai Flamaropol a fost închis în primăvara anului 2013. În trei ani și ceva hocheiul din Capitală a pierdut în jur de 500 de copii din cauza lipsei patinoarului. S-au pierdut generații în ultimii ani”, a spus secretarul general al federației, Alexandru Hălăucă, citat de Agerpres.
Acesta a fost completat de președintele FRHG, Mihai Covaliu, care a afirmat că echipele bucureștene care încă mai există se antrenează prin mall-uri (după ora 21,00) și în provincie.
„Au dispărut 2-3 cluburi private, dar problema este că grupele de juniori aveau 50 de copii, iar acum mai au doar 15. Lipsa gheții în București este marea problemă, sunt deja trei ani și ceva în care echipele de aici nu au un patinoar. Ele sunt obligate să se pregătească în mall-uri și în provincie, iar asta costă foarte mult. În condițiile în care avem în București patru echipe de juniori, două de seniori și una de fete. Aceste echipe se chinuie de trei ani de zile, numai ei știu cum fac să continue activitatea”, a spus președintele FRHG.
Patinoarul nou, gata peste doi ani
Covaliu speră ca noul patinoar „Mihai Flamaropol” să fie finalizat în doi ani. „Săptămâna trecută a fost eliberată în sfârșit autorizație de construcție pentru noul patinoar Mihai Flamaropol. Sperăm ca după această mini-vacanță de 1 decembrie municipalitatea să demareze lucrările și să ne facă o surpriză ca termenul de finalizare a patinoarului să nu dureze mai mult de doi ani. Asta deși știm toți ce înseamnă lucrări de anvergură în București. Sperăm că în noul buget al Primăriei vor fi prinși bani suficienți care să determine finalizarea lucrărilor înainte de termenul de 24 de luni”, a precizat el.
Conform conducerii Federației Române de Hochei pe Gheață, noul patinoar „Mihai Flamaropol” va îndeplini toate cerințele federației internaționale și va avea o capacitate de 3.300 de locuri. Întregul proiect din Bulevardul Basarabia, care include patinoarul, dar și un bazin de înot de 25 de metri, săli de forță și fitness și parcări, va costa aproximativ 30 de milioane de euro.
Președintele susține că singura veste bună o reprezintă patinoarul construit la Otopeni de omul de afaceri Ion Țiriac.
„Vestea bună vine din mediul privat, pentru că săptămâna viitoare se preconizează inaugurarea patinoarului de la Otopeni al domnului Țiriac. Este o bună ocazie pentru echipele bucureștene să revină acasă. Cluburile de seniori Sportul Studențesc și Steaua au discutat cu administratorii de acolo pentru a-și muta antrenamentele și partidele oficiale pe acest patinoar. Va fi însă o negociere pentru că este o construcție privată”, a afirmat Covaliu.