Rafturile seculare ale muzeului din portul hanseat nu pot fi inghitite niciodata de praf. Prezentul respira amintiri pure, cu fotbalisti de legenda, ce au zidit cu sudoarea si talentul lor istoria unui club de temut. Pare uluitor, dar unuia dintre cele mai sfinte simboluri ale Hamburgului i-a dat viata un roman. Josef Posipal sparge vitrinele si tiparele. Unul dintre cei mai buni fundasi din epoca clasica a fotbalului german s-a nascut in Romania. Copilul Lugojului – idolul Hamburgului. Se intampla in anii ’50.
Josef s-a nascut la Lugoj, la 20 iunie 1927. Tatal, Peter, roman get-beget, mama – Ana Maria Hillier – unguroaica. Ce anecdota! A fost vecin, prieten, coleg de gradinita, scoala primara si gimnaziu cu Czibor Zoltan, cu care s-a intalnit peste ani, in celebra finala Germania Federala – Ungaria, de la Berna, 3-2 in ultimul episod al Mondialului din ’54.
Mai intai gloante, apoi fotbal
A fugit in Germania, la Hanovra, cand nu implinise inca 17 ani. Era doar un copil. Decat sa fie schilodit intr-un razboi nedrept, a preferat sa munceasca la o fabrica de armament din satucul Eisenwerk. La o masina de facut gloante. Hmmm! Gloante pentru piepturile semenilor lui. Cu stigmatul asta a trait toata viata. Ca si-a ucis propriii semeni. N-a rezistat si a innebunit! In fine. Jucase fotbal si la Lugoj, insa a explodat in Germania. A acceptat prima oara sa joace de pomana, la echipa “Weissen Adler”, unde grupul era format exclusiv din refugiati din Europa de Est. Mai tarziu, s-a legitimat de-adevaratelea, la TSV Badenstedt, apoi, in 1943, la Linden 07.
A refuzat o oferta de la Real Madrid!
Dupa ce conflagratia mondiala s-a incheiat, Josef primea o scrisoare de la mama sa, prin care era convins sa se stabileasca definitiv in Germania: “Nu te intoarce acasa. Cei care au colaborat cu nemtii sunt surghiuniti in Uniunea Sovietica. Nu vreau sa te vad mort”. Asa a si facut. A ramas. In 1947, a semnat primul contract adevarat, cu Arminia Hannover. Avea sa fie sansa vietii lui Posipal. Antrenorul Knoepfle l-a apreciat in mod deosebit si l-a luat cu el la Hamburger SV, doi ani mai tarziu. “Vin la HSV daca mi-l aduceti si pe Posipal”, si-a fi conditionat tehnicianul sosirea in orasul hanseat.
In nationala Germaniei, din anul 1951
Pentru Posipal incepea o noua viata. Fundas in sistemul “WM” al epocii, Josef a demonstrat de-a lungul carierei sale la Hamburg ca poate juca pe orice post si in orice modul tactic. “A fost o piesa esentiala a echipei, a jucat intotdeauna la un nivel inalt, oriunde era nevoie de el. Este un model pentru orice libero sau mijlocas defensiv modern. A cucerit suporterii cand a refuzat oferta lui Real Madrid, pentru a ramane la HSV, echipa vietii lui. Se intampla in 1952”, se noteaza in prezentarea oficiala a jucatorului roman, in muzeul de la AOL Arena. “Jupp” Posipal a reusit sa patrunda in nationala germana abia in 1951, cand i s-a acordat si cetatenia.
Cine este Josef Posipal
– Data nasterii: 20 iunie 1927 (Lugoj).
– A murit la 21 februarie 1997.
– A jucat 288 de meciuri pentru HSV, marcand 58 de goluri.
– A fost selectionat de 32 de ori in nationala Germaniei, pentru care a reusit un gol.
– Cariera: TSV Badenstedt, Linden 07, Arminia Hannover, Hamburger SV (1949-1958).
– Palmares: campion mondial cu Germania Federala (1954).
Cei mai cunoscuti sportivi ai Hamburgului
Fotbal: Uwe Seeler; Andreas Brehme; Stefan Effenberg
Tenis: Tommy Haas; Michael Stich; Ricki Osterthun; Michael Westphal
Nici un titlu cu HSV
Posipal n-a cucerit nici un titlu la Hamburg, insa a cucerit totul cu nationala, fiind unicul fotbalist de la HSV in lotul din 1954. A jucat ultimul meci international la 15 septembrie 1956, contra Rusiei, scor 1-2. Si-a incheiat cariera in 1958, cand s-a retras in cadru festiv, intr-un meci de adio cu Sparta Praga. A ramas o perioada in staff-ul clubului.
Deciziile din tinerete, cand facea gloante pentru piepturile semenilor sai, l-au afectat pe Josef. Iremediabil!
Probleme psihice, depresii, aproape nebunie. A fost supus unui intensiv tratament terapeutic. A suferit un accident si n-a mai vorbit multa vreme. A murit in 1997, la 21 februarie, din cauza unor probleme cardiace, la un spital din Eppendorf, plans doar de cei dragi. Primavara vietii trecuse, insa iarna nu l-a mai iertat.
Fiul lui Josef a jucat si el in Bundesliga
Peer Posipal (44 de ani) a incercat sa calce pe urmele tataului, bifand 30 de meciuri si marcand un gol in Bundesliga, pentru Eintracht Braunschweig.
In Echipa Lumii din ’53
In anii ’50, Posipal era considerat unul dintre cei mai buni fotbalisti din lume. Proba? Convocarea sa in Selectionata Lumii, in 1953, pentru un meci pe miticul Wembley, contra Angliei. Atunci l-a marcat la sange pe legendarul Nat Lofthouse. Era singurul german al “World Team”. Josef a fost apoi unul dintre pilonii antrenorului Herberger la titlul mondial din 1954, primul al Germaniei Federale.
A luat titlul mondial in Elvetia
La 4 iulie 1954, Germania Federala cucerea primul titlu mondial din istoria sa, la Berna, in Elvetia. Victoria a fost considerata la acea vreme un “miracol”. In finala cu Ungaria, echipa lui Sepp Herberger, din care facea parte si Posipal, castiga cu 3-2. A fost o victorie a determinarii care a neutralizat fantezia. Maghiarii erau neinvinsi de 4 ani si 33 de zile, iar in prima faza a competitiei, in grupe, umilisera chiar RFG-ul cu 8-3! In pregatirile pentru CM, ungurii lui Puskas mai facusera o victima celebra: 6-3 cu Anglia!