• Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român, împlinește astăzi vârsta de 54 de ani. Multimilionar în euro, plin de glorie sportivă, machedonul s-a ridicat din noroiul care inundă ulițele comunei Săcele (Constanța). ”Libertatea” a pătruns în lumea necăjită și lipsită de speranță din care s-a ridicat cel care avea să cucerească lumea.
 • Poate și pentru că știe cum este să n-ai, ”Regele” a făcut un gest de mare omenie: a donat casa părintească Lilianei, cea care îngrijea locuința. Femeia are cinci copii. Nu întâmplător, casa Hagi a avut cinci membri: părinții Kirața și Iancu, precum și copii, Gheorghe, Sultana și Elena.
 • Liliana l-a lăsat în casă pe unul dintre băieții săi, care, la rândul său, are propria familie: soție și doi copii minori. Florin Staicu, 30 de ani, este tractorist.
 • Casa părintească, ajunsă la un moment dat în posesia familiei Gâia, a fost răscumpărată de Hagi, pentru a respecta ultima dorință a mamei sale, Kirața, care a dorit să moară în Săcele. Pentru asta, Gică a fost nevoit să achiziționeze o altă locuință pentru familia de la care a răscumpărat casa părintească. 
 • Pe Hagi nu-l mai leagă acum nimic de Săcele. Machedonii s-au rărit în comună, iar autoritățile comunale l-au șters de pe panoul de la intrarea în localitate.

Ca să timbrezi într-un mod unic felicitarea de ziua de naștere a lui Gheorghe Hagi, opțiunile nu te dau afară din casă, în pofida potențialului excepțional pe care-l are personajul. Despre omul care conjugă cel mai eficient verbul “a face” în sportul românesc, Libertatea a revelat inclusiv că nu s-a născut de ziua lui! Acum patru ani, redacția a scormonit și a aflat informația că, de euforie, tatăl său ar fi întârziat o zi să-i înregistreze oficial venirea pe lume, la Primăria Săcele. Neținând seama de momentul de rătăcire al lui nenea Iancu, familia Hagi destupă șampania de fiecare dată pe 5 februarie.

Este ceva despre care să nu știm despre prezentul și trecutul lui Hagi? Puține sau deloc. Poate doar cât de nesiguri au fost primii pași, cum s-a făcut ieșirea dintr-o fundătură precum arată Săcele de Constanța? Mai ales că anumite detalii ale copilăriei nu ne sunt deloc accesibile. Știința ne asigură că nu putem reține amintiri din primii trei ani de viață. Freud consideră absența limbajului drept principala cauză a amneziei infantile. Ca o ședință de psihoterapie sunt fotografiile realizate de colegul Dumitru Angelescu în curtea casei din Săcele. Priviți-le, dați România cu 50 de ani înapoi și spuneți, dacă vă lasă inima și rațiunea, că nu este o minune că Hagi a ieșit nu doar întreg, ci glorios, din mocirlă. Viitorul star a trăit în casa din Săcele până la vârsta de 9 ani.

Casa din chirpici

În căutarea rădăcinilor lui Hagi, te urci în mașină cu nădejdea că nu te vei întoarce la fel cum ai plecat. S-a mai scris despre casa în care a copilărit Hagi, dar, cine știe? Prinzi ultimele tușe și tot nu bați drumul degeaba. Și, cumva, asta se întâmplă. O casă ridicată din chirpici (pământ amestecat cu apă, paie și cu băligar), veche de când lumea (de pe vremea bunicilor lui Hagi), oblojită la exterior cu ciment decojit la primul strănut al iernii și care parcă face reclamă la sărăcie, dosește o poveste de film.

FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea

Ana Staicu, una dintre cele patru persoane care locuiesc în fosta casă a lui Hagi. În casă mai locuiesc soțul său, Florin, și cei doi copii ai cuplului: Andreea și Eduard

Ulița în noroi

Călătoria până la Săcele este specific românească. Mașina cere îndurare, când face cunoștință cu craterele hulpave, capabile să-i înghită osia. Din Constanța până la Săcele sunt 37 de kilometri. O iei spre Năvodari, lași în spate plaja sălbatică de la Corbu, iar în centrul comunei te așteaptă școala primară, birtul și o casă de pariuri. E duminică și se înțelege cine mișcă energiile și asigură ambianța.

 • Toți știu unde stă cuibărită “casa lui Hagi”. E agățat în cuiul localității. Are doi-trei vecini, apoi se cască un câmp care se unește cu cerul. Îndrumați, urcăm pe uliță. La deal, noroiul se cațără pe pragul automobilului și ne-ar astupa gleznele, dacă ne-am deplasa cu vehiculul din lemn confecționat de Fred și Barney din Familia Flintstone. Asfaltul n-a bătătorit vreodată culmea, în Săcele.

  FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea

  Vederea din dreptul casei

 • Te aștepți la lux, când te apropii de o proprietate girată de Hagi. Când colo, nici vorbă de piscină sau de cormorani care să tulbure apele. Doar cârduri de gâște, uitate pe drum cât e ziua de lungă, mândre în deplasare și prețioase pentru penele lor. Din stradă vezi totul peste gard. O curte mică, în care abia poți întoarce un scuter, aparținând de o locuință ponosită, gata să se prăbușească. Țiglele par aruncate cu furca pe coama scheletului din lemn, zidurile fisurate te ademenesc să privești în intimitatea locatarilor.
 • FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea

  Cele două corpuri ale casei, văzute din profil

”Noi plătim impozitul”

De la București am plecat cu informația că de casa în care Hagi a făcut primii pași se ocupă o doamnă din Buzău. Dar de după gard apare, nedumerit, un domn, Florin Staicu. Multe s-au schimbat de la ultima vizită. Casa părintească nu se vinde, iar pragul mamii nu se uită. Așa spune o vorbă din bătrâni. Tradiția nu face precizări când vine vorba despre donație. Tocmai asta a făcut Hagi. A dăruit locuința în care s-a născut acum 54 de ani unei familii nevoiașe, cu cinci copii. Familia Staicu are 3 băieți, unul dintre ei este Florin, și două fete.

FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea

Andreea Staicu, mângâindu-și hamsterul

 • “Mama a îngrijit de casă, iar domnul Hagi a decis să i-o doneze. Acum, aparține familiei noastre, noi îi plătim impozitul, cam 80 de lei pe an. În ea locuiesc eu, soția și cei doi copii ai noștri”. Florin Staicu, 30 de ani, strânge la piept ziarele aduse de la București. Zărește la prima pagină din Gazeta Sporturilor averea colosală agonisită de Hagi în 10 ani de Academie și 6 ani de Viitorul. Salariul lui de tractorit plătit cu 2.000 de lei pe lună nu-i lasă speranțe nici să viseze.
 • FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea

  Florin, tractoristul care doarme în patul lui Hagi

Un tractorist, în patul ”Regelui”

Florin își ține sărăcia înghesuită între pereții crăpați a două camere și a unui hol. De ceva timp, casa și-a tras un braț la fel de nesigur, o odaie care ține loc de bucătărie de vară. În patul lui Hagi doarme buzoianul din Bobocu, aciuat în Săcele de la 11 ani.

 • Nici norocul nu vine, deși Florin îi tot dă întâlnire. Familia Staicu n-are de niciunele prin bătătură. Câinii fără stăpân i-au mâncat toate găinile. La fel, vulpile, care n-au fost înduplecate de nevoile lor infinite. A fost silit să mute iepurii la adăpost. Toaleta este tradițională, în curte, chiar dacă nu în spate, ci și-a găsit loc în lateral. Câteva lemne strâmbe redau silueta unui hambar cândva plin, iar doi pari dezvăluie un strung la care nenea Iancu mulgea odinioară oile, ca să aibă cu ce-l hrăni pe micul Gică.
  FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea
 • Vremurile au modificat arhitectura domestică. Soții Florin și Ana, fiica Lilianei – femeia căreia Hagi i-a donat casa părintească, au doi copii, Andreea și Eduard. Micuții dau suflet jucăriilor. La țară, picii animă o natură încă amorțită. Andreea, 15 ani, gâdilă un hamster, motivată de manele care-i bubuie în urechi prin căștile telefonului. Eduard, 6 ani, este mai rușinos. N-are chef de oaspeți nepoftiți și nu vrea să iasă la poartă, “la poză”. Îi place fotbalul, el să fie “noul Hagi”? Țopăie necontrolat prin noroi, poate și pentru că minge au doar cei mai înstăriți copii.
 • Familia Staicu intră în jocul jurnaliștilor și îi urează “La mulți ani” sărbătoritului. Ce i-ar împiedica să nu fie sinceri față de Hagi? Doar au primit în dar o casă la care tânjeau dintotdeauna.

Ultima dorință a Kiraței

Casa părintească a lui Hagi a avut un destin șerpuit. Iancu Hagi a vândut-o, la un moment dat, ademenit de sirenele Constanței. Cei care au cumpărat locuința și-au cedat, ulterior, dreptul de proprietate în favoarea unei alte familii, Gâia, de loc tot din Săcele.

 • Povestea trebuie spusă nealterat, până la capăt, chiar dacă poate naște regrete. Hagi este prezentat de alde Gâia cu o promisiune nerespectată. “Noi am luat casa la a treia mână. Am plătit 35.000 de lei la vremea aia pe casă”. Hagi a răscumpărat locația, la dorințele mamei sale, dornică să moară în casa de care era legată sufletește. “A fost ultima dorință a dânsei. Peste câteva luni, s-a și îmbolnăvit și a murit. N-a apucat să se mute în casă”. Kirața Hagi a murit în februarie 1999, la 66 de ani. La un an și jumătate distanță, a decedat și soțul său, Iancu Hagi.

”Vrei să-mi iei pielea”?

Ca să plece din casă, familia Gâia a negociat la sânge cu Gică. A ieșit mult timp fum negru pe hornurile din Săcele. S-au înțeles într-un final, dar altfel. A cumpărat o altă casă, la 200 de metri mai încolo, ca s-o dea la schimb cu casa părintească.

FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea

Catinca Gâia

Fostă femeie de serviciu la Primărie, Catinca Gâia, 79 de ani, ne-a ieșit în întâmpinare și a alungat praful de pe amintiri: “Eram mamă a cinci copii. Nu aveam unde să stau, așa că domnul Hagi mi-a promis că îmi cumpără un apartament și o garsonieră în Năvodari. Până la urmă, cu ajutorul Primăriei mi-a dat o altă casă, tot în Săcele. Înainte însă, i-am cerut 50.000 de lei, ca să îi eliberez casa părintească. Mi-a zis: «Vrei să-mi iei pielea?». Acum, mă căiesc. Puteam avea apartament în oraș. Dar îi mulțumesc că mi-a dat și casa asta”.

Nu mai este întâiul fiu al comunei

Numele Săcele vine din munți, de la Săcele de Brașov, după ce populația a transhumat spre mare, în căutarea unei vieți mai bune. Înainte, pe vremea când machedonii erau la putere, comuna se numea Periclia. Când turcii făceau legea, numele era dominat de consoane: Galgalîk. “Am fost sub pașalâc turcesc, domnule”, ne asigură, sfătos, un localnic, găsit într-o gheretă de lângă birtul comunal. Știe și proporția populației: 50% la sută au fost macedoneni, un sfert bulgari, iar un alt sfert – olteni și buzoieni. Brașovenii au dat peste cap statisticile. Acum, în sat mai există numai patru familii de aromâni.

În Săcele, Hagi și-a pierdut neamul. Originile i s-au frânt treptat, odată cu trecerea anilor. Migrația socială a depopulat zona, iar machedonii, uniți cum îi știm, s-au tras unul după altul, la oraș. Hagi nu mai este nici măcar întâiul fiu al comunei. Odinioară, la intrarea în Săcele stătea scris: “În această localitate s-a născut Gheorghe Hagi”. Copiii satului și-au făcut de joacă și au șters numele de familie. Au peticit aleșii locali, dar s-au dat bătuți. Rezultatul stânjenea într-atât localitatea (suna oarecum țărănește “În această localitate s-a născut Gheorghe”), încât s-a decis renunțarea la întregul mesaj care ținea de urât panoului.

FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea
Imagine din 2009                                                     Foto: Vlad Chirea (Libertatea)

FOTO | Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. ”Regele” a donat casa părintească unei familii nevoiașe. ”Libertatea” a fost la Săcele și vă spune povestea

Cele două panouri, la interval de 10 ani

Gică Hagi împlinește astăzi, 5 februarie, 54 de ani. Cartea Funciară spune că are o casă în minus, iar Cartea de Identitate arată că și-a adăugat un an.